Volgens onderzoek van Teamleader wil meer dan de helft van de werkgevers ook na de coronacrisis thuiswerk blijven aanbieden. Volgens 42% van de ondervraagde ondernemers ervaren hun werknemers de work-life balance als meer evenwichtig dankzij dit thuiswerk. Een overgrote meerderheid (65%) geeft bovendien aan geen verschil te zien in de geleverde kwaliteit tussen werken thuis of op kantoor. Zowat een kwart vindt dat de kwaliteit van het kantoorwerk beter is. Opvallend is wel dat bijna 20% aangeeft dat werknemers de werkdagen als langer ervaren. Je kan je dus wel vragen stellen bij de productiviteit van thuiswerkers.
Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven laat weten meer te zullen inzetten op digitalisering en technologische middelen, zodat hun medewerkers thuis zo optimaal mogelijk aan de slag kunnen. Bijna de helft geeft aan dat thuiswerk het hen echter ook lastiger maakt om grip te krijgen op het personeelsbeleid en de interne bedrijfscultuur, 60% zegt hieraan in de toekomst meer aandacht te zullen besteden.
“Het is overduidelijk dat veel bedrijven, en met name kmo’s, zullen evolueren naar een hybride vorm van werken”, zegt Jeroen De Wit, CEO van Teamleader. “Het wordt in de toekomst dus nog belangrijker hoe we dit thuiswerk zo efficiënt mogelijk organiseren. Werkgevers en werknemers hebben er immers alle baat bij dat dit gebeurt op een productieve manier. Daarom is het belangrijk om oog te blijven hebben voor productiviteit – ook bij thuiswerk.”
Voorzichtig tot heel optimistisch
Gevraagd naar hun financiële prestaties van de voorbije drie maanden, is 81% van ondernemers voorzichtig tot heel optimistisch. De helft geeft aan dat hun omzet in het tweede kwartaal van 2021 gestegen is ten opzichte van het eerste kwartaal. Hiertegenover staat een minderheid van 18% die aangeeft dat hun omzet gedaald is. Qua winstgevendheid neemt 39% een stijgende trend waar, 41% geeft aan dat de winst status quo is gebleven.
“Het is duidelijk dat de meeste ondernemers de negatieve impact van de pandemie stilaan kunnen ombuigen”, stelt De Wit vast. “De maatregelen van de overheid zorgen duidelijk voor de nodige zekerheid. Die zorgt er op haar beurt voor dat bedrijven facturen blijven betalen en dat de betalingstermijnen dus kort genoeg blijven. Dit is een bijzonder belangrijke liquiditeitsmaatregel voor kmo’s. Onze overheid heeft op deze manier niet alleen de gezondheid van onze bedrijven ondersteund maar ook het vertrouwen in de economie.”