Als we Michael Osborne – assistent professor aan de Universiteit van Oxford – mogen geloven, zullen tegen 2035 ongeveer 47 procent van de jobs vervangen worden door robots. Wie zeker wil zijn van z’n job in de toekomst, kan zich dus maar beter nu al voorbereiden.

Is onze vrees voor robots terecht?

Maar is deze vrees wel terecht, vragen sommigen zich af? Ten tijde van de industriële revolutie vreesde men eveneens de opkomst van onder andere de stoommachine, terwijl deze op lange termijn dan toch, net zorgde voor enorme schaalvergroting, dalende productiekosten en nieuwe vormen van werkgelegenheid. Volgens Kurzweil, director of engineering bij Google, zal het allemaal zo’n vaart niet lopen en vinden we gewoon nieuwe jobs uit in de toekomst.

Kurzweil Q&A: What Will Humans Be Uniquely Suited to Do When Robots Are Prevalent? from Singularity University on Vimeo.

Feit is dat robots stilaan onze leefwereld doordringen. Wie recent fastfood restaurant McDonalds bezocht zal vast gemerkt hebben dat hier en daar kassa medewerkers vervangen werden door automaten. Meer en meer mensen hebben tegenwoordig een robotstofzuiger- of grasmaaier in huis en worden we niet allemaal enthousiast als we Zora – de eerste zorgrobot - aan het werk zien in onze Vlaamse rusthuizen?

I, Robot

Op dit moment kunnen we 3 generaties robots onderscheiden. De eerste generatie kent iedereen en zijn dagelijks aan het werk in fabrieken. Robots die auto’s assembleren en saaie, routinematige taken uitvoeren vervangen er al jaren arbeiders. Dat dit niet altijd zonder gevaar is, zagen we onlangs toen een arbeider in een autofabriek het leven liet nadat hij gegrepen werd door een robot.

De tweede generatie robots zijn een pak slimmer. Dit zijn intelligentere robots, die rekening houden met hun omgeving. Ze bedienen je aan tafel, helpen bejaarden in bed tillen, interageren met de omgeving en reageren op bepaalde geluiden of beelden. Zora, de zorgrobot, is een perfect voorbeeld van zo’n intelligente robot. Terwijl zij instructies geeft, kan de kinesitherapeute de bejaarden bijstaan waar nodig. Zo vullen robot en mens elkaar aan.

De derde generatie robots verbeteren de menselijke capaciteiten (Human enhancement). Een voorbeeld hiervan is de zelfrijdende auto van Google. Een robot kan immers beter rijden dan mensen en handelt preventief in plaats van reactief. Iets wat in de toekomst veel verkeersdoden zal voorkomen maar ook veel jobs kan kosten.

Is jouw job in gevaar?

Of jij binnenkort R2-D2 op je bureaustoel zal treffen, zal in grote mate afhangen van het feit hoe routinematig je takenpakket is. Maar vooral de technische moeilijkheid om je jobinhoud te vertalen zodat een robot jouw werk kan overnemen zal een doorslaggevende factor zijn.

Voornamelijk voor laaggeschoolde jobs schuilt er dus een reëel gevaar dat deze in de toekomst bedreigd zullen worden.

Sectoren die volgens Osborne vooral gevaar lopen zijn de logistieke sector (drones die pakjes bezorgen zijn geen toekomstmuziek meer), de transportsector (zelfrijdende auto’s zijn veiliger en accuraat), de horeca (een barista robot onthoudt perfect jouw favoriete melange) tot zelfs de dienstverlenende sector (een robot bankier kan beter je aandelenportefeuille beheren dan een bankbediende).

Jobs in de toekomst?

Gelukkig zijn niet alle jobs met uitsterven bedreigd. Wie actief is in de creatieve of sociale sector is volgens Orson en andere wetenschappers gevrijwaard van de bedreiging van robots.

Muzikanten kunnen dus nog even op beide oren slapen: digitale muziek aan elkaar plakken is één ding, goeie muziek schrijven mét de nodige emotionele lading die je helemaal inpalmt is weer wat anders. Jobzekerheid zal er trouwens ook zijn voor jobs in het onderwijs, de gezondheidssector en technische- en wetenschappelijke sectoren dixit Osborne.

Osborne baseert zich hiervoor onder andere op het feit dat robots vooralsnog niet over sociale en creatieve intelligentie zullen beschikken. Of dat ook in de toekomst zeker is, zal afwachten zijn.

Een ding is zeker: de toekomst is behoorlijk onvoorspelbaar. Net zoals we in 1800 niet wisten welke jobs vandaag zouden bestaan, weten we nu niet welke jobs we zullen creëren dankzij de digitale revolutie. Wat we wél weten is dat mensen zich altijd al aangepast hebben aan hun omgeving en dat dus vrijwel zeker in de toekomst ook zullen blijven doen.

En jij? Denk jij dat jouw job in de toekomst vervangen zal worden door robots?

foto: shutterstock.com