Technologie wint het nog steeds niet van menselijke vaardigheden, zeggen velen. Toch bewijst de kracht van cognitive computing het tegendeel. Menig expert voorspelt dat menselijke taken steeds meer zullen worden overgenomen door computers, via tal van artificial intelligence en machine learning algoritmes. Maar wat maakt dat cognitive computing misschien wel the next big thing is? 3 facetten:
1 Interactie en engagement
Cognitive computing systemen veranderen de manier waarop mens en technologie met elkaar interageren. Criticasters durven wel eens te beweren dat nieuwe technologieën de mens overbodig maakt, maar niets is minder waar. De twee kunnen perfect als tandem werken.
De cognitive computing technologie maakt immers zulke grote stappen dat ze weldra in staat zal zijn om gepersonaliseerde antwoorden te bieden op probleemstellingen en vragen in een professionele context. Zo zouden cognitieve systemen zich kunnen ontpoppen tot een personal assistant die gigantische hoeveelheden informatie verwerkt. Informatie die de professionele mens kan gebruiken om bepaalde beslissingen te nemen of om snel een nieuwe strategie uit te werken.
2 Beslissingen nemen
Cognitive computing systemen zullen in de toekomst perfect in staat zijn om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. Bijgevolg zijn die dus gefundeerd en worden ze aangepast in functie van nieuwe data, resultaten en acties. Anno vandaag fungeren dergelijke systemen als raadgevers die een reeks opties voorleggen aan de mens, die uiteindelijk nog steeds de beslissing neemt. De cognitieve systemen zullen een betrouwbaarheidsscore toekennen aan de eindbeslissing op basis van een reeks waarden en algoritmes.
Nu al wordt vermoed dat de besluitvaardigheid van cognitive computing zal worden ingezet voor predictive marketing, een marketingtechniek die aan belang wint. Daarbij wordt bestaande data gebruikt om toekomstige acties en gedragingen in te schatten. En ook in die context wordt het nut van cognitive computing bewezen. De techniek verzamelt alle relevante gegevens van verschillende kanalen en legt onderlinge correlaties. Om zo betrouwbare, predictive analytics te kunnen voorleggen, waardoor je nog meer kunt inspelen op de behoeften van je doelpubliek.
3 Ontdekkingsvermogen
Cognitive computing is in staat om verbanden te leggen die de gewone mens amper kan. En dat kan wel van pas komen in een tijdperk van het ‘Internet of Things’, dat gigantische hoeveelheden aan ongestructureerde data met zich meebrengt. Om zulke volumes op een snelle en efficiënte manier te capteren. De eerste bewijzen daarvan werden geleverd in het medisch toepassingsgebied, waarbij cognitive computing bepaalde procedures enorm heeft vereenvoudigd.
WellPoint, een van de grootste gezondheidsorganisaties van de VS is daar een mooi voorbeeld van. Het bedrijf levert een waaier aan oplossingen omtrent gezondheidsvoordelen aan via haar wereldwijd netwerk. Verpleegkundigen spenderen zo’n 60% van hun tijd aan het verzamelen van binnenkomende aanvragen via fax of mail. Op basis van het WellPoint beleid en feiten gebaseerde informatie moeten ze beslissen of de aanvragen worden goedgekeurd. Bij complexe gevallen moet de patiënt in kwestie soms wekenlang wachten op goedkeuring. Een gebrek aan bewijsmateriaal of nauwe deadlines zorgen soms voor fouten en vertragingen. Stuk voor stuk uitdagingen die het bedrijf besloot tegen te gaan met de cognitive computing solution van IBM’s Watson systeem. Concreet ondersteunt de oplossing het besluitvormingsproces, waarvoor ze de geanalyseerde queries, notities van artsen en menselijke feedback met elkaar correleert.
Meer weten over de toekomst van cognitive computing? Laat je inspireren door de whitepaper van IBM en anticipeer vandaag op de technologieën van morgen!