Mensen met cerebrale parese (hersenverlamming) kunnen de elektrische rolstoelen die op de markt zijn niet of nauwelijks gebruiken. Daarom ontwikkelde CoMoveIT een intelligent besturingssysteem op maat van mensen met complexe bewegingsstoornissen. De start-up gebruikt artificiële intelligentie waarmee de rolstoelbesturing zich continu aanpast aan de gebruiker.


  • Wie? Elegast Monbaliu, Sotirios Gakopoulos, Frederik Vervenne
  • Sinds? 2021 (als spin-off van KULeuven)
  • Werknemers? 5
  • Omzet? Niet meegedeeld
  • Funding? Eerste kapitaalsinjectie door Gemma Frisius Fonds, privé-investeerders en de oprichters

De bestaande rolstoelbesturingssystemen werken niet voor mensen met cerebrale parese of hersenverlamming, legt CoMoveIT-oprichter Frederik Vervenne uit. “Die mensen maken voortdurend ongecontroleerde bewegingen. De meeste mensen met cerebrale parese kunnen geen joystick of andere bestaande alternatieve systemen gebruiken om een rolstoel te besturen. De groep die nog wel een elektrische rolstoel kan gebruiken, ontwikkelt dan weer ernstige bijkomende klachten: vervorming van de ruggengraat, pijn aan de schouders en de nek,…”

“Het gebrek aan mobiliteit heeft een zware impact op de doelgroep. Veel mensen met cerebrale parese kunnen niet praten. Als ze zich dan ook nog eens niet autonoom kunnen verplaatsen, neemt hun afhankelijkheid alleen maar verder toe. Dankzij dit intelligente besturingssysteem gaat een wereld voor hen open en wordt hun levenskwaliteit gevoelig verbeterd.”

Zelflerend systeem

In het kader van een onderzoeksproject aan KULeuven zocht professor Elegast Monbaliu, een van de andere founders van CoMoveIT, naar een oplossing voor mensen met ernstige motorische beperkingen. Samen met Sotirios Gakopoulos werd een besturingssysteem ontwikkeld dat hen toch de hoogst mogelijke onafhankelijke mobiliteit biedt.

“De CoMoveIT Smart is een hoofd- of hoofd-voet besturingssysteem”, verduidelijkt Vervenne.”We gebruiken een vorm van artificiële intelligentie om het systeem zelflerend te maken. Elke seconde meet het de bewegingen van de gebruiker, het algoritme zorgt ervoor dat het besturingssysteem van de elektrische rolstoel continu aangepast wordt aan de bestuurder. Zo garanderen we een vlotte rijervaring.”

“Het besturingssysteem is het resultaat van een samenwerking tussen revalidatiewetenschappers, ingenieurs en biosysteemwetenschappers. De technologie is belangrijk, maar het systeem moest ook klinisch onderbouwd en bovendien intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn. Elke therapeut moet het kunnen aanpassen aan de gebruiker, zonder dat daar ingenieurs of IT’ers aan te pas moeten komen.”

België én internationale focus

In België zijn 7.000 tot 8.000 mensen gediagnosticeerd met cerebrale parese of hersenverlamming. Die mensen zijn in verschillende gradaties (niet) mobiel. “Toen we in 2021 het prototype voor de CoMoveIT overnamen van de KULeuven, was het meteen duidelijk voor ons dat we een internationale blik nodig hadden. Overal ter wereld snakken mensen met cerebrale parese naar een oplossing om hun mobiliteit en hun onafhankelijkheid te versterken. Onze technologie is perfect schaalbaar.”

“We hebben onze eerste stappen in Nederland en Duitsland al gezet, ook andere Europese én Noord-Amerikaanse landen staan op de radar. Maar we willen niet té snel gaan. Het is belangrijk dat we de uitrol van ons besturingssysteem koppelen aan de nodige certificaten en aan trainingen. We willen 100 procent zeker zijn dat onze technologie de juiste mensen op de juiste manier helpt.”


Elke week stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de Flanders Tech 30 doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod:

  1. D-CRBN
  2. Foodpairing
  3. SoundTalks
  4. Goodless
  5. Swimtraxx / Capetech
  6. Solergie
  7. IVEX
  8. IPEE
  9. GSR-DEME
  10. Slimbox
  11. Qelviq