Magics Technologies-founders Ying Cao en Jens Verbeeck
Magics Technologies moet één van de best bewaarde techgeheimen van ons land zijn. Vanuit de Kempen ontwikkelt deze spin-off van de KU Leuven en het Belgisch nucleair onderzoekscentrum SCK CEN chips die kunnen werken in extreme stralingsomgevingen. De technologie wordt gebruikt in satellieten en drones, in kerncentrales en in de toekomst misschien zelfs in de heilige graal van de energiewereld: de kernfusiereactoren.
- Wie? Jens Verbeeck (CEO) en Ying Cao (CTO)
- Sinds? 2015, als spin-off van KU Leuven en SCK-CEN
- Werknemers? 37
- Omzet? 3,5 miljoen euro in 2022
- Funding? 2,75 miljoen euro
Magics Technologies startte vanuit de visie dat autonome machines de sleutel zijn om nieuwe, veilige, ongelimiteerde energiebronnen aan te boren. Denk maar aan kernfusie en nieuwe types van reactoren. Oprichters Jens Verbeeck en Ying Cao zijn er ook van overtuigd dat we interplanetair moeten denken om te kunnen voldoen aan onze toekomstige nood aan grondstoffen en om communicatie mogelijk te maken voor iedereen op de planeet.
Maar hoe breng je nu zo’n ambitieuze visie in de praktijk? “Autonome machines kunnen niet zonder chips”, legt CEO Jens Verbeeck uit. “Maar traditionele elektronica gaat stuk in stralingsomgevingen. Zo zijn wij op het idee gekomen om chips te ontwikkelen voor robotica-oplossingen in stralingsomgevingen. In nucleaire omgevingen kan onze technologie bijvoorbeeld 1.000 keer meer straling aan dan de oplossingen die op de markt waren.”
Fusiereactoren en satellieten
De chips die Magics Technologies ontwikkelt, hebben verschillende toepassingen. Ze werken bijvoorbeeld in kernreactoren, verduidelijkt Verbeeck. “Wij waren met ons doctoraat bezig toen de kernramp in Fukushima gebeurde. Je zag daar, en eerder ook al in Tsjernobyl, dat alle technologie faalde door de straling. Onze technologie laat toe om op zo’n moment robotica in te zetten voor inspecties en reparaties. Of nog vroeger, om data te verzamelen en op tijd in te grijpen als er iets misloopt. Onze chips zullen trouwens in Fukushima gebruikt worden, voor de inspectie en de ontmanteling van kernreactoren.”
Overal ter wereld, zeker in de VS en in Japan, wordt volop ingezet op onderzoek naar nieuwe kernfusiereactoren, stelt Verbeeck. “Niet alleen overheden pompen veel geld in dat onderzoek, ook mensen als Jeff Bezos en Bill Gates investeren volop in research naar die nieuwe energiebron. Wij zijn het eerste bedrijf dat technologie maakt die kan werken in die fusiereactoren.”
“Ook in de ruimtevaart en voor defensietoepassingen zorgen onze chips voor toegevoegde waarde. Je ziet dat meer en meer communicatie langs de ruimte verloopt, via satellieten. Ook de ruimte is natuurlijk een extreme omgeving, waar traditionele chips niet tegen bestand zijn. Wij hebben oplossingen ontwikkeld waarmee die satellieten real-time informatie kunnen verwerken en delen, op een energie-efficiënte manier”, aldus Verbeeck.
Europese marktleider
Magics Technologies heeft de ambitie om de Europese marktleider te worden in chips voor de ruimtevaart, de nucleaire sector en de defensie-industrie. “De voorbije jaren is door de pandemie en allerlei geopolitieke ontwikkelingen het besef gegroeid dat Europa op strategische domeinen onafhankelijk moet worden. Wij willen tonen dat je ook va,uit Europa innovatieve technologie kan ontwikkelen. Zelfs vanuit de Kempen”, lacht de founding CEO. “We willen die technologie in eigen handen houden en hopen dat we andere bedrijven mee kunnen trekken in onze slipstream.”
Elke week stellen we in - willekeurige volgorde - een bedrijf voor uit de lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde en die we de ‘Flanders Tech 30’ doopten. Deze bedrijven kwamen al aan bod: