Luikenaar Jean-Pol Boone (45) werkte eerder voor Canal+, Universal Group en Vivendi en is onafhankelijk bestuurder bij de Koning Boudewijnstichting, Europal Packaging en AGC Glass Europe. In 2014 verkocht hij zijn veilingsite Outlet-Avenue aan de familiale investeringsmaatschappij ShopInvest. Begin 2016 richtte hij onder de naam Inoopa een big data scale-up op die wordt beschouwd als de Google B2B en waar hij vandaag nog steeds de rol van CEO vervult.
Hoe belangrijk is geld voor jou?
“Geld biedt comfort, maar voor mij is het geen doel op zich. Het is vooral een manier om projecten te kunnen lanceren waardoor ik gepassioneerd ben, en om zoveel mogelijk vrij te zijn, maar in geen geval heb ik de ambitie om de rijkste persoon op het kerkhof worden.”
Wat was tot dusver je beste investering?
“Mijn beste investering was om een CFO voor mijn tien participaties in dienst te nemen. Dat heeft mijn leven danig veranderd: ik heb nu veel meer tijd over om te spenderen aan het uitwerken van projecten.”
En je slechtste investering?
“Biologische landbouw is duidelijk mijn slechtste investering tot nog toe. Ik heb veel fouten gemaakt omdat ik de sector niet kende. Niettemin denk ik dat investeringen interessant zullen zijn gezien de noodzaak om de komende jaren over te schakelen naar een meer veerkrachtige economie. Maar ik blijf er rustig onder, het belangrijkst is dat ik iets betekenisvol gedaan heb zonder al te veel risico’s te nemen.”
Waar heb je professioneel gezien spijt van?
“Ik ben best tevreden over mijn parcours. Ik heb veel fouten gemaakt, maar ik ben nog steeds gepassioneerd door het ondernemerschap. Ik heb soms spijt van mijn keuzes qua samenwerkingen met anderen. Net zoals iedereen kreeg ik in het verleden te maken met teleurstellingen en zelfs verraad.”
“De huidige periode biedt kansen in overvloed die verband houden met het einde van een economie van de afgelopen eeuw. Hoewel de overgang waarschijnlijk pijnlijk zal zijn, zal wat volgt veel beter zijn voor zowel de mens én als de planeet.”
Wat houdt je ‘s nachts wakker?
“Ik ben een heel goede slaper. Soms word ik ‘s nachts wakker omdat ik enthousiast ben om bedrijven op te richten of omdat ik dingen in mijn hoofd in orde moet brengen. Elke investering kent zijn uitdagingen en voor mij persoonlijk is het belangrijk om steeds een duidelijke visie te ontwikkelen.”
Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?
“Mensen, mensen, mensen. Ik sta elke ochtend met veel plezier op om met mensen te kunnen werken en voor projecten die mij écht motiveren.”
Welke grote ondernemersdroom koester je nog?
“Ik heb twee grote ondernemersdromen. De eerste is om de kaap van 15 bedrijven te bereiken waarvan ik meer dan 40% aandeelhouder ben, en waar ik mijn intellectuele nieuwsgierigheid kan blijven aanscherpen: 15 participaties in innovatie en ecologische transitie. De andere droom is dat één van mijn investeringen naar de beurs trekt.”
Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?
“Laat ons hopen dat ik tegen dan nog altijd even vrij ben als nu. Als het van mij afhangt, zou ik zelfs een nog iets meer nomadisch bestaan willen leiden. Ik heb een camper van en wil met mijn gezin nog heel veel reizen. Scandinavië en Portugal staan bijvoorbeeld nog op onze to do-lijst!”
Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?
“Ik zorg er steeds meer voor dat ik me goed omring zodat ik niet meer leef om te werken. Vroeger was ik gewoon constant aan het werk en als ik daar nu op terugkijk, vind ik dat compleet belachelijk. Ik creëer vandaag veel meer waarde dan voorheen, door bewust wat afstand te nemen. Dat lukt alsmaar vaker en beter.”
Ik zorg er steeds meer voor dat ik me goed omring zodat ik niet meer leef om te werken
Heb je naast ondernemen nog andere grote passies?
“Ik ben een groot liefhebber van natuur, landbouw en hardlopen. Minstens één uur per dag breng ik door in het bos. Ik houd daar zelfs mijn sollicitatiegesprekken, vergaderingen en onderhandelingen. Ik vind het erg moeilijk om op kantoor te blijven zitten en nog meer achter een computerscherm. Ik moet echt kunnen bewegen, anders word ik ambetant.”
Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?
“De belangrijkste les voor mij is om minder te werken, maar beter te werken. Dit vereist een zorgvuldige keuze van de mensen met wie je samenwerkt, zodat zij jou én elkaar perfect aanvullen. Dat helpt ook om te focussen op mijn sterke punten en geen onnodige energie te verspillen aan wat ik niet leuk vind. Maar daarvoor moet je dus vertrouwen hebben in anderen en voldoende kunnen loslaten.”