Olivier Glorieux is medeoprichter van Yucopia, een digitaal platform dat kmo’s en zelfstandigen toelaat hun aankoopproces danig te vereenvoudigen maar vooral ook aanzienlijk goedkoper te maken. “Ik hoop dat Yucopia mijn beste investering ooit wordt, want behalve geld heb ik er ook lief, lijf en leden in geïnvesteerd.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Geld is cruciaal. Niet enkel voor de gezondheid van ons bedrijf, maar vooral ook voor mijn mentale gezondheid. En daardoor dus ook onrechtstreeks opnieuw voor de gezondheid van het bedrijf.”

“Als je niet wekelijks hoeft stil te staan bij de vraag hoeveel geld je op het einde van de maand zal overhouden, kan je je veel meer gaan focussen op de middellangetermijnperspectieven, waardoor je automatisch ook succesvoller wordt. Het is een vicieuze cirkel die in hippe start-up middens ook wel bekend staat als de Valley Of Death. In de jaren 90 heette dat nog gewoon ‘platzak’ (lacht).”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering tot hiertoe was een ongetwijfeld zeer lucratieve toekomst achterlaten in Dubai om me te settelen in België en hier een toekomst op te bouwen met mijn vrouw. Ik hoop dat Yucopia mijn beste investering ooit wordt, want ik heb er behalve geld ook lief, lijf en leden in geïnvesteerd.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik heb geen spijt van investeringen of beslissingen die ik in het verleden heb genomen, ook al liep ik daardoor frontaal tegen de muur. Uiteindelijk heeft elke afslag in mijn professioneel leven - dat waren er niet alleen veel maar vaak ook ondoordacht- mij gebracht tot Yucopia.”

“Bij elke afslag heb ik zaken opgestoken die mij nu helpen bij het nemen van dagelijkse beslissingen. Ik beleef mijn eigen professionele ‘Slumdog Millionaire’. In die film wint een jongen uit de sloppenwijken van Calcutta ‘de vraag van 1 miljoen’ omdat hij door de zaken die hij heeft beleefd op elke vraag het antwoord weet. Ik heb dat gevoel ook: bij elk nieuw dilemma lijk ik te kunnen teren op een op dat moment in tijd niet significante anekdote uit mijn carrière die mij helpt om de juiste beslissing te nemen. Het enige verschil met de film is dat ik de vraag van 1 miljoen nog niet heb kunnen beantwoorden, maar gelukkig heb ik nog een hulplijn over (lacht).”

Wat houdt je ‘s nachts wakker

“Zaken malen constant door mijn hoofd, maar ik lig nergens wakker van. Niet omdat het me niet bezighoudt maar omdat ik het letterlijk afblok. Vooral als ik ’s nacht wakker word - mijn kinderen zijn 3, 6 en 9 jaar, dus dat gebeurt al eens - heb ik de neiging om hete hangijzers nog wat harder op te poken. Dan moet ik die gedachten uitschakelen, want anders slaap ik niet meer. Dat doe ik door tien minuutjes in mijn bed te mediteren en me terug te trekken in de ‘white room’ in mijn hoofd waar geen gedachten toegelaten zijn. Ik focus me dan tegelijk op mijn ademhaling en val snel terug in slaap. Zie het als een fancy way om schaapjes te tellen.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het leukste aan ondernemen is het gevoel van vrijheid en het dagelijks enthousiasme zien en voelen waarmee medewerkers, klanten, leveranciers, investeerders en banken hun wagonnetje hangen aan de locomotief die jij hebt gecreëerd en bestuurt.”

En hoe klein die locomotief ook is, hij rijdt en dat zorgt op een of andere manier voor een onuitgesproken vorm van respect, zelfs bij Captains of Industry en C-level gesprekspartners. Onuitgesproken omdat ze me dat uiteraard niet gaan zeggen, maar louter door het feit dat ze wel degelijk de moeite nemen om naar mijn verhaal te luisteren.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Binnen drie jaar wil ik met Yucopia in Europa top of mind zijn in B2B, als portal tussen bedrijven en leveranciers. Een markt waar de Googles van deze wereld moeilijk voet aan de grond krijgen. Dat opent dan weer perspectieven naar een eventuele exit.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik ben er altijd in geslaagd tijd vrij te maken voor mijn vrouw en kinderen. Al ben ik er helaas niet altijd met mijn hoofd bij. Ik merk dat ik anders reageer op typische gezinssituaties naarmate mijn gedachten door werk worden gehackt. Mijn vrouw heeft heel veel geduld en laat me vrij maar ik moet wel progressie tonen, zowel privé als professioneel. De dag dat die progressie er niet meer is, is het de stress niet waard.

“Het klinkt cliché, maar Yucopia is mijn werk, mijn hobby en mijn passie. Alles wat ik lees, denk of doe, doe ik in functie van Yucopia. Naast mijn gezin uiteraard.”

“Ik trek me wel af en toe wel eens terug omdat ik ook graag op mezelf ben. Ik ben introvert van nature en haal energie uit momenten waarop ik even alleen ben. Dan ga ik een uurtje alleen lunchen met een goed boek of een uurtje lopen en nadien ben ik weer helemaal opgeladen. Enfin, in het laatste geval is dat vooralsnog enkel mentaal (lacht).”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Volharding - niet tegen beter weten in - is volgens mij de sleutel tot succes. In het begin had ik elke dag wel een reden om ermee te stoppen. Dat evolueert dan naar iedere week en vervolgens iedere maand. Tot op een bepaald moment - we zijn inmiddels op dat punt gekomen - de kosmos het overneemt en alle puzzelstukjes mooi in elkaar vallen. Dat moment is echt magisch! Maar dat gebeurt alleen maar als je voldoende hard blijft kloppen op de poort van het universum.”

Als ik op het werk kopje onder ga, slaag ik er dankzij mijn vrouw in om telkens terug met evenveel goesting op die plank te kruipen en met meer moed dan ooit de metershoge golven van het ondernemerschap te bedwingen

Daarnaast is mijn veilige thuishaven onvoorstelbaar belangrijk. Mijn vrouw is als de ankle strap van mijn surfplank. Als ik op het werk kopje onder ga, slaag ik er dankzij haar in om telkens terug met evenveel goesting op die plank te kruipen en met meer moed dan ooit de metershoge golven van het ondernemerschap te bedwingen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nog nooit op een surfplank heb gestaan, maar dat lijkt me in deze maar een onbeduidend detail (lacht).”