Toine Habets (25) is co-founder en CEO van BubblyDoo, een platform voor gepersonaliseerde kinderproducten dat hij drie jaar geleden samen met drie medevennoten oprichtte. Hierdoor kan elk kind de hoofdrol spelen in zijn of haar eigen boek of bordspel. Intussen is het bedrijf actief in zes landen. “Met elke kleine stap die je zet, wordt de volgende stap groter.”
Hoe belangrijk is geld voor jou?
“Voor mij persoonlijk is geld zeker geen hoofddoel. Ondernemen doe je in de eerste plaats omdat je ergens zo sterk in gelooft dat je het wel moet proberen. Uiteraard is het zo dat ik ondertussen betaald word door BubblyDoo, wat ook logisch is aangezien er zo gigantisch veel tijd in kruipt.”
“Voor BubblyDoo is geld uiteraard een stuk belangrijker: als snelgroeiend bedrijf is het cruciaal om voldoende te focussen op cashflow en cashflowprojectie. Daarbij houden we onder andere rekening met de seizoensgebondenheid van de kinderproducten, onze geprojecteerde groei en de populariteit van nieuwe licenties per land. Het mooie aan personalisatie is dat een klant eerst aankoopt voordat de productie start.
Ook hebben we extern kapitaal nodig om onze groei naar andere landen te kunnen financieren.”
Wat was tot dusver je beste investering?
“Investeren kan je volgens mij heel breed zien. Eén van de meest kostbare dingen die er zijn, is tijd. Mijn beste investering tot nu toe is dan ook de tijd die ik - alsook de andere founders - in BubblyDoo hebben gestoken op het moment dat we nog allemaal studeerden. Dat heeft ervoor gezorgd dat we na het behalen van ons diploma onmiddellijk voltijds konden starten. We hadden op dat moment immers al ons eerste product gebouwd, een marketingstrategie uitgedacht en de eerste versie van onze website was klaar. Daar zat relatief weinig geld van mezelf in, maar wel ongelofelijk veel tijd en energie van alle founders.”
Waar heb je professioneel gezien spijt van?
“Spijt over genomen beslissingen of gemaakte keuzes heb ik niet onmiddellijk. Wel pieker ik vaak over nieuwe beslissingen. Om die toch gegrond te kunnen maken, probeer ik eerst zo een breed mogelijke waaier aan opties te bedenken, om daarna te zien wat de succeskansen zijn per optie, en hun impact. Soms is het als ondernemer minder belangrijk wat je precies beslist, maar dat je een beslissing neemt. Want ook met beperkte middelen is niet kiezen, altijd verliezen.”
Wat zijn zaken die je ‘s nachts wakker houden?
“Ik heb vaak een half uur tot een uur nodig om in slaap te vallen. Ik merk dat die momenten voor mij niet slecht zijn om alles eens op een rijtje te zetten. Ook zorgt het soms voor creatieve ideeën, bepaalde campagnes en producten van BubblyDoo zijn tijdens dat uur in bed bedacht (lacht).”
Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?
“Wat ik prachtig vind aan ondernemen en het hebben van een groeiend team, is dat je een eigen bedrijfscultuur ontwikkelt die heel dicht bij jouw persoonlijke waarden ligt. Ons team telt nu 9 mensen en het is heel fijn om te zien hoe we echt een cultuur hebben waar ik eigenschappen en waarden van zowel mezelf als mijn medeoprichters in zie.”
“Om een voorbeeld te geven: ik vertel wat ik denk en heb dat altijd gedaan. Ik vind het heel fijn om te zien als iemand die nog geen week bij ons gestart is en een gek idee heeft, dit openlijk aan de rest van het team vertelt. Die openheid vind ik heel belangrijk binnen een bedrijf.”
“Ook vinden we het alle vier belangrijk dat mensen continu op zoek zijn naar verbetering, van zichzelf én van BubblyDoo. Daar hechten we dus ook veel belang aan in onze culturele interviews.”
Welke ondernemersdroom koester je nog?
“Dat BubblyDoo een wereldspeler wordt voor gepersonaliseerde kinderproducten. Verder kijk ik nu nog niet te veel, want dit is toch al een heel mooie uitdaging.”
Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om voltijds te kunnen ondernemen?
“Studies combineren met ondernemen, was niet altijd even makkelijk. Tijdens het schrijven van mijn thesis was ik bijvoorbeeld ook aan het pitchen en bezig met ons financieel plan. Die periode was behoorlijk moeilijk om nog tijd te maken voor andere dingen. Maar ondertussen hoef ik enkel nog te werken, dus dat voelt goed.”
“Mijn ouders hebben me toen regelmatig gezegd dat ik wat vaker een weekend echt vrijaf moest nemen, maar naar mijn gevoel kon dat toen niet. Ondertussen heb ik hierin voor mezelf een mooie balans gevonden: tijdens de week werk ik hard en sta ik altijd vroeg op. Maar in het weekend gaat de riem eraf.”
“Waar ik wel nog steeds moeite mee heb, is langer dan een week op vakantie gaan. Omdat voor bijvoorbeeld het ophalen van funding, het sluiten van licentiedeals, en het beslissen van teamfocus mijn tijd dan vaak de grootste bottleneck is.”
Heb je naast het ondernemerschap nog andere passies?
“Er zijn voldoende manieren om mijn hoofd leeg te maken, geloof ik. Ik ben zeer competitief aangelegd waardoor ik ergens volledig in opga van zodra er een wedstrijd mee gemoeid is. Een partijtje pingpongen tussen het werken door, een hockeymatch tijdens het weekend, of een bordspel: allemaal maken ze het competitiebeest in mij wakker (lacht).”
”Ook hou ik echt van wat ik doe, en heb ik bijna altijd zin in maandag. Dat is een heerlijk gevoel dat sommige mensen misschien totaal vreemd is, dus ook daar ben ik heel dankbaar voor !”
Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?
“Een belangrijke les voor mij is dat consistent aan iets blijven werken op korte termijn een effect heeft dat je bijna niet kunt zien, maar op lange termijn verzet je daardoor bergen. Je hoort vaak de referentie naar stap per stap. Dit klopt, maar het is nog extremer. Met elke kleine stap die je zet, wordt de volgende stap groter. Compounding is niet enkel het geval voor interest, maar is ook heel sterk aanwezig in de groei van een bedrijf.”