Tot aan de corona periode had Tom Herrijgers een succesvol agency, Marbles. Hij kwam er zelfs mee in de media omdat hij zijn bedrijf zelfsturend had gemaakt en het personeel onbeperkt verlof kon nemen – een visie geïnspireerd door Netflix.

Toen Marbles tijdens de coronapandemie de deuren sloot, koost Tom ervoor om zich volledig op Relaxy.be te richten, een online boekingsplatform voor de wellnesssector. Relaxy was toen een sideproject binnen zijn agency Marbles.

Een reis van transformatie

Aanvankelijk begon Relaxy in 2016 als een project binnen Marbles, het agency van Tom Herrijgers. Wat begon als een eenvoudige oplossing voor last-minute boekingen in de wellnesssector, werd in 2020 een zelfstandige onderneming.

Een nichemarkt veroveren en daarin blijven innoveren, dat is de kunst van het hedendaagse ondernemerschap. Met zijn scherpe visie en een passie voor ontspanning, bewijst Tom Herrijgers (Relaxy.be) dat rust en ambitie perfect samengaan.

Tom herinnert zich een sauna-eigenaar die hem in 2016 vertelde: "Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen op zoek waren naar last-minute wellness." Dat inzicht veranderde alles. "We vulden zijn agenda en gaven zijn omzet een boost. Dat was pas het begin," zegt Tom. Op 4 jaar tijd evolueerde het platform naar een zelfstandige onderneming.

Ondertussen is Relaxy uitgegroeid tot een veelzijdige SaaS-oplossing voor wellnesscentra. Het platform biedt nu een uitgebreid boekings- en managementsysteem waarmee ondernemers alles kunnen beheren – van agenda’s tot betalingen. En de ambities reiken verder: massages, yoga, ademhalingstherapie en zelfs babyspa’s worden aan de dienstverlening toegevoegd. Relaxy wil een one-stop-shop zijn voor iedereen die op zoek is naar rust.

"Voor mij is rust altijd een belangrijk thema geweest," vertelt hij. “Maar rust gaat verder dan alleen wellnesscentra. Het is een levensfilosofie.”

Vlaamse marktleider met Europese ambities

Met 85% marktaandeel in de Vlaamse saunamarkt en meer dan 280 klanten, is Relaxy een duidelijke marktleider. Dat succes is gebouwd op luisteren naar de noden van sauna-uitbaters. Zo ontwikkelde Relaxy oplossingen voor de dagelijkse uitdagingen van de sector, van dubbele boekingen tot no-shows. "We wilden meer zijn dan een leverancier; we wilden een partner zijn," zegt Tom. "We hebben van dag één geluisterd naar wat onze klanten nodig hebben en daarop gebouwd.”

“In Vlaanderen hebben we weinig concurrentie,” zegt Tom. “Maar dat betekent niet dat we stil kunnen zitten. We bereiden ons voor op expansie naar Nederland, Wallonië en Frankrijk.”

Die internationale ambitie wordt gevoed door een recente kapitaalronde waarin € 465.000 werd opgehaald. Dat kapitaal wordt gericht ingezet voor technische ontwikkeling, marketing en uitbreiding naar nieuwe markten. “We hebben een duidelijke visie: in vijf jaar tijd willen we het grootste rustplatform van Europa worden,” aldus Tom.

Een SaaS-model dat ontzorgt

Het succes van Relaxy is mede te danken aan de focus op gebruiksgemak voor de eindgebruiker en de sterk toegevoegde waarde voor de uitbaters van de wellnesscentra. Voor een kleine maandelijkse kost krijgen wellnessbedrijven toegang tot een all-in-one-oplossing: een online boekingssysteem, kassa-integratie en marketingondersteuning. Bovendien test het platform momenteel een aantal marketingdiensten uit als een nieuwe inkomstenstroom. Dat maakt het platform niet alleen aantrekkelijk voor ondernemers, maar ook kosteneffectief.

Tom legt uit: "Veel sauna’s werkten voorheen met offline agenda’s of Google Agenda, wat leidde tot dubbele boekingen en no-shows. Ik herinner me klant die op een winteravond voor twee groepen dezelfde ruimte hadden gereserveerd – één via de telefoon genoteerd in een agenda en de ander op een losse memo die verdween. De uitbater moest improviseren en klanten teleurstellen.
Dankzij ons platform worden alle boekingen direct en overzichtelijk geregistreerd, zodat zulke fouten onmogelijk zijn. Bovendien krijgen klanten automatische herinneringen, waardoor no-shows verleden tijd zijn. Zo bieden wij ondernemers rust, professionaliteit en efficiëntie."Het is een no-brainer.”

De uitdagingen van een groeiplatform

Ondanks het succes zijn er ook uitdagingen. Relaxy draait momenteel nog met verlies door lopende investeringen in technische ontwikkeling en uitbreiding. “We streven naar winstgevendheid in 2025,” zegt Tom. “De grootste uitdaging is het vinden van de juiste balans tussen het bedienen van onze huidige klanten en het ontwikkelen van nieuwe functies om nieuwe markten aan te trekken.”

Daarnaast vereist de internationalisering niet alleen technische aanpassingen, zoals het vertalen van het platform, maar ook de aanwerving van lokaal talent. Begin 2025 staat de aanwerving van een salesmedewerker voor de Nederlandse markt op de planning.

Rust en innovatie hand in hand

Relaxy’s visie gaat verder dan zakelijk succes. “Het team werkt volledig remote en zelfsturend, een aanpak die past bij het DNA mij als ondernemer en de organisaties die ik uitbouw. We willen niet alleen rust bieden aan onze klanten, maar ook binnen onze eigen organisatie,” benadrukt Tom. “Dit betekent dat we onze groei stap voor stap plannen, zonder overhaaste beslissingen.”

Maar dat de groei stap voor stap gebeurt, wil niet zeggen dat de ondernemer niet durft te dromen, klinkt het. "Tegen 2030 wil ik en team bouwen dat net zo gepassioneerd is over onze missie als ik. Als we tegen die tijd Europa’s grootste rustplatform zijn, zou een eventuele exit een logische stap kunnen zijn. Maar zolang ik plezier haal uit wat ik doe, blijf ik bouwen aan deze droom.”