Minder ruimte dus een lagere huurprijs; voor vele werkgevers klinkt het als muziek in de oren als het over landschapskantoren gaat. Toch is dat een kortzichtige visie, want er zijn meer nadelen dan voordelen.
Landschapskantoren zijn open werkplekken waar relatief veel werknemers op een relatief kleine oppervlakte samenwerken. Deze zijn erg in trek door de grote mate van flexibilisering, besparingen en de opkomst van het Nieuwe Werken. Hoewel de landschapskantoren minder kosten aan huur en het teamwork de productiviteit kan verhogen, springen er een aantal duidelijke tegenargumenten op. Inc.com lijstte er enkele op.
1. Meer afleiding dus minder productiviteit
Uit hetzelfde onderzoek van Steelcase blijkt dat werknemers gemiddeld 1,5 uur per dag aan productiviteit verliezen door de afleiding van de omgeving. Bovendien is een langdurige focus essentieel voor kenniswerkers. Een landschapskantoor is daarbij niet echt een geschikte omgeving. Onderzoek van Exeter University onderlijnt dit argument en stelt dat in open ruimtes het welzijn met 32% en de productiviteit met 15% daalt.
2. Spanningen op de werkvloer
Werknemers kunnen het werken in open kantoren interpreteren als een gebrek aan vertrouwen vanwege hun baas. Het gevoel van constant bekeken te worden, wekt heel wat argwaan op de werkvloer. Ook tussen de medewerkers zelf ontstaan er spanningen wanneer de ene bijvoorbeeld wel een eigen werkplek krijgt en de andere niet.
3. Werknemers werken liever individueel
Als de medewerkers niet achter het initiatief staan, dan is er al weinig kans op slagen. En wat blijkt? Een rondvraag van Steelcase bij 10.000 werknemers toont aan dat 95% nood heeft aan een privéruimte om productief te zijn. Daarvan beweert slechts 41% dat dit in hun kantooromgeving mogelijk is. Veel te weinig dus.
4. Hoger ziekteverzuim
In de eerste plaats moet een kantoor natuurlijk voldoende verlucht zijn. Organisaties denken vaak dat enkel een verluchtingsinstallatie soelaas biedt, maar dat blijkt niet zo. Philomena Bluyssen berekende voor TNO dat het veroorzaakte ziekteverzuim 3600 euro per jaar per werknemer kost. Ook de stress en irritaties die bij het samenwerken horen, zijn niet bepaald een pleister op de wonde.
5. Kostenbesparend?
De bedrijven besparen op de huurprijzen door de gewonnen oppervlakte. Als we echter alle voorgaande tegenargumenten opsommen, is het nog maar de vraag of landschapskantoren echt zo economisch zijn. Een lagere productiviteit, een hoger ziekteverzuim, tijdsverlies, slechtere prestaties... De rekening zou wel eens hoger kunnen uitvallen dan je zelf denkt.
De landschapskantoren staan omwille van bovenstaande redenen dan ook erg onder druk. Het flexibele aspect is een positieve evolutie, maar het kan in geen geval de bedoeling zijn dat de productiviteit ondermijnd wordt door de omgeving.
Bron foto: Wired