Guardsquare, het bedrijf van Heidi Rakels en haar partner Eric Lafortune, is de laatste maanden niet meer uit het nieuws weg te slaan. De scale-up werd vorig jaar nog uitgeroepen tot snelst groeiende technologiebedrijf van België, en onlangs raakte bekend dat het befaamde en Amerikaanse investeringsfonds Battery Ventures 29 miljoen dollar in het Leuvense cybersecuritybedrijf stopt. Wat verklaart het aanhoudende succes van Guardsquare? In de nieuwste Techmag aflevering kijk ik in de ziel van ex-topjudoka en CEO Heidi Rakels.
Grenzen overschrijden, maar tijdelijk
Heidi Rakels straalt focus uit, iets wat ze wellicht heeft meegenomen uit haar vorige carrière als topsportster? “Over het algemeen zie ik weinig gelijkenissen tussen judo en ondernemerschap”, nuanceert ze. “Bij judo weet je perfect welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken, bij een start-up is dat toch enigszins anders.”
“En ja, ik ben iemand die altijd verder en vooruit wil. Daarvoor moet je inderdaad heel doelgericht op je grenzen afgaan. Je kan niet anders, de start-upwereld is als een grote speeltuin waarin er vanalles te beleven valt. Maar je moet waakzaam zijn voor afleiding. Daarom stel ik alles wat ik doe in vraag: ‘bevorder ik hiermee de groei van het bedrijf’?”
We durven te snel te vrezen voor een burn-out. Een mens kan meer aan dan hij zelf denkt
Of Rakels nooit schrik heeft om over haar eigen grenzen te gaan? “Als judoka heb ik het meegemaakt, en ik heb daar lang van moeten herstellen”, knikt ze. “Het verschil is dat je in een onderneming tijdelijk over je grenzen gaat. Tijdens het eerste jaar van Guardsquare hadden we het knap lastig. Maar ik heb de indruk dat mensen te snel vrezen voor een burn-out. Een mens kan meer aan dan hij of zij zelf denkt.”
Complementariteit en zelfkennis
Guardsquare, dat in drie jaar tijd een omzetgroei verwezenlijkte van 4.700 procent, ging van start door haar beveiligingssoftware op het internet te zetten. Vooral internationale klanten waren bereid om voor het product te betalen. “Telkens een Belgisch bedrijf tekende, waren we laaiend enthousiast”, lacht Rakels. “Gelukkig was het niet al te veel gedoe om die buitenlandse klanten te managen. Mijn vriend is een nachtmens, terwijl ik graag ‘s ochtends druk in de weer ben. Die complementariteit is cruciaal geweest in onze groei, en we zijn er nog steeds goed in.”
Vandaag kan ik observeren en delegeren. Maar in het begin van je start-up heb je daar de luxe niet voor
En Rakels weet perfect waar ze goed in is, daar focust ze zich ook op. “Ik weet van mezelf dat communicatie mij minder ligt”, vertelt ze. “Alles wat er gebeurt in het bedrijf, heb ik gezien. Ik observeer, maar delegeer. Pas op, in het begin van een start-up heb je die luxe niet. Je moet dingen doen waar je niet goed in bent. Toen het snel begon te gaan, ben ik daarom bijna direct mensen beginnen aanwerven die beter waren in bepaalde dingen.”
Snel groeien, maar ook niet té snel
Voor Guardsquare kwam alles in een stroomversnelling terecht toen de onderneemster op een evenement serie-investeerder Jurgen Ingels tegen het lijf liep. Die laatste raakte snel overtuigd om te investeren, en meteen ook in te stappen als CFO.
“Eigenlijk was ik toen op zoek naar een salesmedewerker”, herinnert Rakels zich. “Zulke profielen zijn normaal gezien niet makkelijk te vinden, maar grappig genoeg heeft Jurgen Ingels daar indirect bij geholpen. Ik ga daar niet flauw over doen: het feit dat zo’n naam gelinkt is aan een bedrijf, helpt altijd om de juiste mensen te vinden.”
Ingels, die wel vaker hamert op het belang van tijdreductie, is ongetwijfeld een belangrijke pijler in de snelle groei van Guardsquare. “Tijdwinst is belangrijk voor een jong bedrijf, maar ik heb geleerd dat je ook niet té snel mag gaan”, vindt Heidi Rakels. “Iedereen spreekt altijd maar over de traagheid van onze Belgische bedrijfjes, maar te snel willen schalen kan je start-up echt kapot maken”, waarschuwt ze.
Smaakt het verhaal van Heidi Rakels naar meer? Bekijk dan snel de volledige aflevering van Techmag. Mis geen enkele episode en abonneer je hier!