Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

6 op 10 werkgevers vindt EQ even belangrijk als IQ

IQ wordt nog steeds erkend als een belangrijk element van succes, vooral als het gaat om academische prestaties. Mensen met een hoge IQ verdienen vaak meer geld en zijn over het algemeen gezonder op school. Maar vandaag de dag erkennen deskundigen dat het niet de enige bepalende factor is voor succes want ook het EQ, of emotionele intelligentie, wint terrein op de werkvloer. Zo blijkt uit een recent marktonderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half, dat laat zien dat 6 op 10 managers tijdens het aanwervingsproces van nieuwe kandidaten evenveel (of zelfs meer) aandacht besteden aan het EQ.

Blijkt dat mensen met een sterk leiderschapspotentieel doorgaans ook emotioneel intelligenter zijn, wat suggereert dat een hoog EQ een belangrijke kwaliteit is voor bedrijfsleiders en managers. Werknemers met een hoog EQ zouden ook gemotiveerder zijn en beter in teamverband kunnen werken.

Het goede nieuws? Emotionele intelligentie kan je leren! Dit door je zelfkennis te stimuleren, goed na te denken voordat je reageert en jezelf en je team te motiveren. Ook al is het tegen onze natuur in, de bewustwording van jezelf en je reacties maakt dat je er snel op vooruit zal gaan qua emotionele intelligentie.

Waar blijven de snellaadpunten in Vlaanderen?

Terwijl 2019 werd aangekondigd als een kantelmoment voor de elektrische wagen, blijft het in veel Vlaamse steden wachten op de aanwezigheid van (meer) snellaadpunten. Momenteel telt Vlaanderen nog maar 38 snelladers langs de belangrijkste wegen, wat in schril contrast is met Nederland waar al 200 snellaadpunten operationeel zijn.

Een snellaadpunt kan je eigenlijk al in enkele weken bouwen, maar toch duurt het vaak twee jaar of meer voordat je echt van start kan gaan. Ook de administratieve rompslomp en lange wachttijden om een aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnet gooien serieus wat roet in het eten.

Nochtans zijn snellaadpunten langs snelwegen en op publieke plekken cruciaal voor een definitieve doorbraak van de elektrische auto in ons land. Wie langere afstanden aflegt, kan er in enkele minuten zijn elektrische wagen opladen.

Alibaba geeft Amerikaanse verkopers groen licht

Alibaba geeft voor het eerst Amerikaanse verkopers toegang tot zijn populaire B2B marktplaats. Officieel wil het Amerikaanse bedrijven helpen om voet aan de grond te krijgen op de Chinese markt, maar de these dat het Chinese e-commerce bedrijf met deze gunstmaatregel zijn populariteit bij de Amerikaanse consument hoopt aan te zwengelen om zo de concurrentie met Amazon aan te gaan, lijkt veel aannemelijker. Dat het platform net nu de deuren openzet, is in ieder geval verrassend, nu de handelsoorlog tussen Washington en Beijing volop woedt.

Sowieso is ruim een derde van de mensen die op Alibaba.com shoppen, nu al afkomstig van de Verenigde Staten maar tot dusver slechts wordt amper 5 procent van het aanbod verkocht via niet-Chinese bedrijven. Daar gaat nu dus verandering in komen. De eerste Amerikaanse bedrijven die Alibaba.com aan zich kon binden, zijn Robinson Fresh, een groothandelaar in groente en fruit en Office Depot, verkoper van kantoorartikelen.

Alibaba-topman Jack Ma

Volgens John Caplan, voorzitter van Alibaba Group Holding zal het nieuwe platform vooral een aanwinst zijn voor 61% van de Amerikaanse retailers die momenteel nog geen digitale aanwezigheid verworven hebben, alsook voor de 71% kleine bedrijven die hun producten vandaag nog niet online aanbieden.

Deliveroo nu ook in 23 andere Belgische steden

Naast de 11 Belgische steden die al konden rekenen op de diensten van maaltijdleverancier Deliveroo, richt het Britse bedrijf naast de 11 steden waar Deliveroo al langer actief is nu ook zijn pijlen op 23 andere steden in ons land.

In Vlaanderen zijn dat Knokke, Blankenberge, De Haan, Brasschaat, Lier, Beveren, Zaventem, Diegem, Grimbergen, Vilvoorde en Sint-Pieters-Leeuw. Aan Waalse zijde kunnen klanten nu ook gebruik maken van Deliveroo in Bergen, Waver, La Louvière, Nivelles, Binche, Verviers, Seraing, Thuin, Gosselies, La Hulpe, Genval, Braine-l'Alleud en Rixensart.

Dat Deliveroo zijn diensten uitbreidt, is geen verassing. Het bedrijf werkt al samen met 285 restaurants in België, een getal dat tegen eind 2019 bijna zou verdubbelen, tot 500 maaltijdaanbieders. Kleinere lokale afhaalrestaurants kunnen nu ook rekenen op Marketplace+, een nieuwe dienst waarbij ze een beroep kunnen doen op het bestaande netwerk van Deliveroo-koeriers, maar ook nog steeds hun eigen mankracht kunnen inzetten.

Vooral de Italiaanse, Japanse, Thaïse, Turkse en Chinese keuken vallen erg in de smaak bij Deliveroo-klanten, maar ook de Libanese en Mexicaanse keuken zijn aan een stevige opmars bezig in het afhaallandschap.

Microsoft pompt 1 miljard dollar in lab voor artificiële intelligentie

Microsoft en OpenAI, pioniers op vlak van artificiële intelligentie, hebben sinds kort de krachten gebundeld. Zo investeerde Microsoft 1 miljard dollar (zo'n 900 miljoen euro) in de ontwikkeling van een machine die in de cloud de capaciteiten van het menselijk brein moet reproduceren. Microsoft zal ook OpenAI's voorkeurspartner worden voor de verkoop van haar technologieën.

OpenAI en Microsoft denken dat een algemene AI kan worden ingezet voor de prangende uitdagingen waarmee we dagelijks worden geconfronteerd, zoals de klimaatopwarming of een meer gepersonaliseerde gezondheidszorg

OpenAI, in 2015 mee opgericht door ene Elon Musk en andere prominente investeerders in Silicon Valley, richt zich vooral op kunstmatige algemene intelligentie die alle taken kan overnemen die de mens kan uitvoeren, anders dan de bestaande AI die enkel kan doen waar mensen voor zijn opgeleid.

OpenAI en Microsoft denken dat een algemene artificiële intelligentie kan worden ingezet om de prangende uitdagingen aan te gaan waarmee we dagelijks worden geconfronteerd, zoals de klimaatopwarming of een meer gepersonaliseerde gezondheidszorg.