Disruptie is hot. Wie nog niets hoorde over disruptie leefde de afgelopen periode onder een steen. Het komt op in een tempo dat we tot voor kort niet voor mogelijk konden houden. Industrie na industrie wordt gedisrupt, door veranderingen in technologieën. Enkele vragen die iedereen zich stelt: kunnen we dit bij- en volhouden? En wanneer is een sector vatbaar voor disruptie? Een blik op de toekomst.
Hoe dichter een industrie bij de consument zit, hoe vatbaarder die sector is voor disruptie. Dit kan door een gebrek aan transparantie en flexibiliteit van de huidige aanbieders, of verspilling door de industrie. Denk maar aan de Ubers, Spotify’s, Airbnb's, Netflixen en Bitcoins van deze wereld. Zij zijn het perfecte voorbeeld van de klant die koning is. En dat het ook op een andere manier kan dan de gevestigde waarden ons willen doen geloven. Hieronder vind je 5 sectoren die aan de vooravond staan van disruptie.
1. Fabrieksindustrie
Robots en 3D-printers maken het mogelijk om in de Verenigde Staten en Europa goedkoper te produceren dan in China.De creaties zoals Baxter van Rethink Robotics en de UR10 van Universal Robots, hebben armen, schermen waarop hun emoties te zien zijn en sensoren die detecteren wat er rond hen gebeurt. De operationele kost van die robots is lager dan de kost voor menselijke arbeid. Vandaag kunnen ze het werk van mensen dus 24/7 vervangen.
Na verloop van tijd zullen ze nog slimmer worden. En nog meer mensenwerk overnemen. De fabrieksindustrie zal gedisrupt worden op een totaal nieuwe manier. Dat is allemaal goed nieuws voor Amerika, Europa en sommige delen van Azië, want zo wordt het een lokale industrie. Wat de Chinese economie betreft, is het minder positief. Die zijn grotendeels afhankelijk van fabrieksarbeid.
Robots zullen in de komende 10 jaar waarschijnlijk al voorbijgestreefd zijn. En dat door de komst van 3D-printers, die tal van mogelijkheden bieden. Zo zal het binnen 15 tot 20 jaar perfect mogelijk zijn om onze eigen iPhone te printen.
2. Finance heruitgevonden
Er heerst al een controverse over Bitcoin, hoewel meerdere tech en retail bedrijven het gebruik ervan toejuichen. Daarnaast is crowdfunding het investeerderslandschap grondig aan het verstoren. Reden: startups kunnen hun kapitaalinjectie elders krijgen. Binnenkort zullen er mensen crowdfunding aanboren om de lening van hun huis te betalen, een autolening te krijgen of tal van andere producten te financieren.
Die kaartloze transacties maken fysieke banken en financiële instellingen overbodig. In Amerika ligt dat ietwat anders. Daar lijken de banken zelfvoldaan, omdat er wetten zijn die hen beschermen tegen concurrentie. Maar die wetten gelden natuurlijk niet overal.
3. Gezondheidszorg
De hele gezondheidsindustrie zal op zijn kop komen te staan. Apple kondigde recent zijn Healthkit tool aan: hét platform voor gezondheidsinformatie. De digitale oplossing zal data opslaan, afkomstig van vernieuwende sensoren die de bloeddruk, zuurstof, hartritme, temperatuur en andere symptomen monitort. Andere spelers zoals Google, Microsoft en Samsung zullen dus zeker niet achterblijven. Dankzij de verzamelde data zullen die platformen ons waarschuwen wanneer de weerstand wat lager ligt en de kans bestaat dat we ziek worden.
Data uit medische testen, in het bijzonder uit oncologie, zijn meestal zo complex dat zelfs dokters het niet altijd begrijpen. Nog complexer wordt het als deze data naast genomische gegevens worden gelegd. Wanneer je dit alles combineert met de medische sensordata die de technologische bedrijven verzamelen, wacht ons een medische revolutie. Geen dokters meer nodig voor dagelijks medisch advies: robots zullen die ingewikkelde operaties zelf wel uitvoeren.
4. Energie
Vijf jaar geleden leek Amerika zonder olie te zitten. Maar vandaag kijken we angstig toe hoe Saudi-Amerika hetzelfde lot beschoren is. Dit door het gebruik van fracking: deze niet-ongevaarlijke techniek kan best wat schade aanrichten, toch heeft het Amerika geholpen om energie- onafhankelijk te worden.
Daarnaast daalden de voorbije 35 jaar de prijzen voor zonne-energie met 97%. Daar komt nog eens bij dat we tegen het einde van dit decennium het zogenoemde Grid Parity zullen bereikt hebben. Grid Parity wil zeggen dat het goedkoper is om energie van thuis uit te produceren (via zonnepanelen) dan een beroep te doen op een energieleverancier. Dat komt doordat zonne-energie een sterke vooruitgang aan het boeken is. Binnen 10 tot 20 jaar is de kost van zonne-energie een fractie van de huidige kostprijs. Energiemaatschappijen zullen komende jaren dus met grote problemen kampen.
Dat is meteen de reden waarom ze de komst van zonne-energie aanvechten. Fossiele brandstoffen zullen niet meer aan de orde zijn. Toch is zonne- energie maar één van de vele geavanceerde technologieën die de energie-industrie op zijn kop kan zetten. Als we onbeperkt energie ter beschikking hebben, kunnen we ook onbeperkt bronwater gebruiken. Simpelweg omdat we water kunnen koken vanuit de zee. En zo kunnen we wel even doorgaan.
5. Communicatie
Ook communicatie zal gedisrupt worden. De wereldwijde Free WiFi waar Google sterk op inzet is daar een fraai voorbeeld van. Mensen zullen op een nieuwe manier communiceren. Traditioneel bellen zal langzamerhand verdwijnen. Zeker als je ziet dat Skype nu al ontzettend populair is als bel-alternatief.
Zo zie je maar: bijna elke industrie is onderhevig aan disruptie. Hoe dat zal aflopen valt nog af te wachten. Het lijkt erop dat disruptie ons leven niet alleen gezonder, maar ook goedkoper en sneller zal maken.
*****
Disruption is één van de thema's op WebTomorrow
16 juni 2016 - Flanders Expo
Meer info op www.webtomorrow.gent