Estland is een van de meest geavanceerde landen op digitaal vlak ter wereld. De voormalige Sovjetrepubliek aan de Baltische Zee heeft de laatste jaren enorme stappen gezet in digitalisering. En dat is goed nieuws voor ondernemers.

Sinds de zomer van 2015 kun je een officiële e-burger worden van Estland. Redenen genoeg om dat te overwegen. Of zoals Alexander De Croo het zegt: “Estland is één van de digitale tijgers van Europa. Het Baltische land loopt voorop op het vlak van e-government en is een inspirerend voorbeeld van hoe een digitale overheid het leven van burgers makkelijker kan maken.

Wat houdt e-burgerschap nu in?

e-estonia

Met de elektronische identiteitskaart kun je van overal ter wereld een bedrijf in Estland oprichten en online beheren. Een kaart kost je 50 euro en geeft je meteen toegang tot alle publieke diensten van het land. Ook je eigen zakelijke bankrekening openen behoort binnenkort tot de mogelijkheden. Maar momenteel moet je wel nog zelf naar Estland gaan om je rekening te openen.

Hoe je als bedrijf profiteert van e-burgerschap

Een bedrijf oprichten in Estland is zeker het overwegen waard:

  • Je bespaart heel wat tijd met administratie

  • Je betaalt maar 20% vennootschapsbelasting

  • Je betaalt geen belasting op winst die je opnieuw investeert

Bovendien heb je geen fysiek adres nodig om je bedrijf op te richten. Al moet je natuurlijk wel opletten voor dubbele belastingen. Maar daar heeft de Baltische staat een oplossing voor. Momenteel werkt Estland immers aan een systeem om hun belastingdienst te koppelen aan dat van andere landen. Zo kun je in de toekomst een Belgisch bedrijf runnen via het Estlandse systeem, terwijl de Belgische staat nog steeds al het geld ontvangt waar het recht op heeft. Op die manier hoopt het land meer buitenlandse investeerders aan te trekken. Jij vermijdt eventuele problemen met de fiscus én je geniet van een efficiëntere dienstverlening.

Marketingstunt of nieuwe stap in de digitalisering?

Na de val van de Sovjet-Unie besefte Estland dat het zich moest onderscheiden van haar buurlanden. En dat is voorlopig al aardig gelukt. Vandaag is Estland een digitale pionier:

  • In 2002 installeerde het land gratis WiFi in de meeste bevolkte gebieden

  • Vanaf 2007 stemmen burgers gewoon thuis vanuit hun zetel op de verkiezingen

  • Sinds 2012 investeerde Estland in hoogkwalitatieve internetkabels voor razendsnelle data-overdracht

Daarnaast wordt 94% van de belastingaangiften online ingediend en een gemiddelde belastingaangifte duurt amper 5 minuten om in te vullen. Op zich lijkt het e-burgerschap vooral een interessante marketingstrategie te zijn om Estland op de kaart te zetten. In Hong Kong kun je bijvoorbeeld al enkele jaren e-burgerschap aanvragen. Toch schept het interessante perspectieven voor de toekomst. Zo zullen landen, en misschien zelfs steden, met elkaar concurreren om bedrijven over de hele wereld een betere publieke dienstverlening aan te bieden via e-burgerschap.

eresidency
 

Risico’s van de digitalisering

Een vergaande digitalisering brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Zo was Estland in 2009 het slachtoffer van een reeks cyberaanvallen op overheidswebsites. De sites zelf werden niet beschadigd, maar ze waren wel een tijd onbereikbaar. Er zijn nooit bewijzen gevonden, maar er wordt wel met een beschuldigende vinger richting Rusland gewezen.

Gezien de recente Russische expansiepolitiek zou dat wel eens zorgen kunnen baren. Door de digitalisering van de banken zijn er bijvoorbeeld nog amper fysieke bankkantoren te vinden. In de praktijk komt dat erop neer dat je online geen toegang meer zou hebben tot je geld in het geval van een cyberaanval.

Maar daar houden ze in Estland rekening mee. Zo plant de overheid om back-upservers te installeren in het Verenigd Koninkrijk. In het geval van een cyberaanval volstaat het om het dataverkeer om te leiden via de back-upservers om alle systemen weer operationeel te krijgen. Bovendien kan het land op die manier opnieuw onafhankelijkheid claimen wanneer Poetin de Russische vlag in Tallinn zou laten wapperen. Een staat runnen buiten de territoriale grenzen? Het tart in ieder geval de verbeelding.

Wat is jouw mening over e-burgerschap? Deel hieronder gerust je inzichten!