Je vaste medewerkers vormen je onderneming én zijn je belangrijkste asset. Toch? Vandaag misschien wel. Maar de succesvolle ondernemer van morgen heeft misschien helemaal geen vast menselijk kapitaal meer nodig.

Werken zonder vast personeel biedt heel wat voordelen. Als je erover nadenkt, lijkt het in eerste instantie haast onmogelijk. Maar wie had 10 jaar geleden gedacht dat de hotelsector door elkaar geschud zou worden door een bedrijf dat geen enkel vastgoed bezit? De volgende stap is werken zonder vaste medewerkers!

Voordelen van werken zonder personeel

 

1. Je bespaart op hoge personeelskosten

Neem je bijvoorbeeld een freelancer in huis, hoef je de financiële pil van de loonkost niet meer te slikken. Freelancen met de f van flexibiliteit, noem ik het. Zijn loonlasten zijn heel helder: het dagtarief x het aantal gepresteerde dagen. De 21% btw? Die wordt nadien gerecupereerd. Weet dat de factuur van een freelancer alles omvat: transport, auto, laptop, gsm, verzekeringen en ga zo maar door.

In principe kun je zelfs stellen dat de jonge zelfstandige concurreert met vaste medewerkers, omdat ze een aantrekkelijk alternatief vormen. Sommige werkgevers durven te denken dat freelancers een gebrek aan engagement vertonen: ze zijn niet gebonden aan je bedrijf. Niets is minder waar, want er zijn genoeg freelancers die liever op locatie werken en meebouwen aan het succes van een organisatie.
 

2. Je vermijdt een berg papierwerk


robots

Het handige aan werken zonder personeel? Je vermijdt een heleboel administratie. Paperassen zullen er altijd zijn, maar toch: hoe minder, hoe liever. Softwarerobots kunnen sneller werkelijkheid worden dan je zou denken. Daarover lees je hieronder meer.

3. Je zult veel efficiënter werken

Vergeet die uren die je vandaag misschien nog besteedt aan het opleiden van je vast personeel. Sommige bedrijven weigeren te werken met jong bloed - juist vanwege de energie die ze vragen. Maar meer ervaren werkkrachten zijn niet altijd de oplossing: ze kosten namelijk meer geld.

Als ondernemer vind je het misschien niet leuk om voortdurend mensen te coachen. Je wilt efficiënt werken, en liefst zoveel mogelijk uitbesteden (ik geef je groot gelijk). En vast personeel is daarbij soms een struikelblok.

Kortom, je geniet van meer vrijheid. Betekent dit dan dat je helemaal geen mensen meer nodig hebt? Natuurlijk niet. Jij focust je enkel nog op de zaken die je het meeste opbrengen. De rest besteed je uit aan freelancers of aan derden. En onthoud: outsourcing is geen kost, maar een investering. Je doel is om tijd vrij te maken: tijd die je efficiënter invult.

Laat een robot je aandeelhouders gelukkig houden

Maar sommige taken kan je gewoon niet uitbesteden. Of wel? Stel je even voor dat een robot je mission statement uitvoert zonder enige menselijke inmenging. Via een algoritme draag je hem op om zoveel mogelijk winst te maken door je producten te verkopen.

Jouw enige taken?

  • Je haalt contracten binnen

  • Je beheert het kapitaal van je onderneming

  • Je neemt robots aan om het werk in jouw plaats te doen

lazooz

Jij tevreden, je aandeelhouders tevreden. Het idee achter een ‘autonoom bedrijf’ is simpel. De basistaken van een onderneming worden uitgevoerd door mensen. Voor al de rest gebruik je codes en artificiële intelligentie. Klinkt als verre toekomstmuziek, denk je? De eerste generatie autonome bedrijven bewijst vandaag al dat het kan. Google maar eens La’Zooz, Twister of Bitmessage. En Andreessen Horowitz, één van de meest prestigieuze durfkapitaalondernemingen in Silicon Valley, investeert momenteel honderden miljoenen in gelijkaardige projecten. Dat belooft.

Welke toekomst zie jij voor artificiële intelligentie op de arbeidsmarkt? Deel hieronder gerust je inzichten!