Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is meer dan een ‘hot topic’. Steeds meer bedrijven erkennen het belang van deze ondernemingsvorm, waarbij een duurzame samenleving centraal staat. In ons business-wereldje dekt MVO een hele lading. Een daarvan is ‘groene hosting’. Wat dat juist inhoudt? En welke voordelen je hiermee scoort? ieLon ging op onderzoek en sprak met Romy Vandevelde van Combell.


Romy Van de velde

“Elke zichtbare website verbruikt 24/7 stroom,” begint Romy. “Dikwijls gaat het om stroom die niet milieuvriendelijk werd opgewekt. Meer nog, datacenters en hostingproviders verbruiken wereldwijd enorm veel energie: goed voor 1% van het totale energieverbruik.”

Groene hosting in een notendop

Hosting die groen en ecologisch is: hoe kàn dat überhaupt? Wat moeten we ons erbij voorstellen?

“Groene hosting gaat voor web hosting op een meer duurzame manier,” gaat Romy verder. “Zo wordt de benodigde stroom uit natuurlijke bronnen gewonnen, waaronder wind- en zonne-energie.”

Duurzaamheid bij bedrijven: wat is de status anno vandaag?

Niet iedereen besteedt even veel aandacht aan die groene hosting, al is er wel een positieve evolutie aan de gang. Dat bleek uit een recente studie van Emerson Network Power die inzoomde op de trends van 2015 voor datacenters. “Je ziet dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid een pak belangrijker wordt,” aldus Romy. “De richtlijn van de EU streeft naar een energie-efficiëntie van 20% tegen 2020. Voor datacenters betekent dat een verhoogde aandacht voor duurzaamheid, of dat zou toch zo moeten zijn. Bij Combell deden we alvast de overstap naar hernieuwbare energie.”

Voordelen voor bedrijven

Als jouw website gehost wordt ‘op de groene manier’, haal je daar als bedrijf ook zelf wat uit. Ook hoeft dat helemaal niet meer te kosten dan klassieke hosting. En het creëert een mooie added value voor je product- of dienstenaanbod.

“Je kunt zelfs een keurmerk op je website plaatsen,” bevestigt Romy. “Op de web app van TGWF tik je eenvoudigweg de naam in van een website die door een groene hostingpartner gehost wordt. Vervolgens krijg je een groene score te zien, waarmee je een soort van kwaliteitslabel kunt downloaden. Dat label kun je perfect op je eigen website zetten. En zo toon je aan dat je meehelpt aan een duurzame wereld.”

Hoe staat het met je eigen website

Met The Green Web Foundation kun je het “groengehalte” van je website testen, zo blijkt. “Die organisatie heeft een tool waarmee je kunt nagaan of een hostingbedrijf ‘groen’ is,” licht Romy toe. “Doet het bedrijf in kwestie geen beroep op hernieuwbare energie, krijgt het een grijze kleur op de kaart." Diezelfde organisatie erkent Combell overigens als een van de 7 groene hosters op Belgische bodem.

Handig: The Green Web Foundation heeft een web app gebouwd die in je browser aangeeft hoe groen de door jou bezochte websites zijn.

* * * * *
Wil je meer weten over ECO-vriendelijke groene hosting?
Ga naar Combell's groene hosting