Creativiteit en ambitie zijn voeding voor hoop in de harten van Amerikaanse ondernemers. De volgende vijf mensen ademen “The American Dream” uit. Ondanks dat ze van gewone komaf zijn, worden ze nu aanzien als een van de rijkste en meest succesvolle zakenlui over de hele wereld.


1. Howard Schultz -oprichter van Starbucks- gaf zijn en hart en ziel




Hij was de zoon van een vrachtwagenchauffeur, maar werd al op zeer vroege leeftijd aangespoord om in zijn eigen kunnen te geloven. Door de steun van zijn ouders was hij de eerste in de familie die naar de universiteit ging.

In zijn boek ‘Pour Your Heart into it’, beschrijft Schultz dat hij nog als ober heeft gewerkt, zijn bloed heeft verkocht en zelfs leningen is aangegaan om de jaren aan de universiteit te kunnen doorstaan.

Nadat een eerste werkervaring als verkoper voor keukengerei, nam hij een marketing job aan bij een klein koffiehuis : Starbucks. Hij wou een kleine espressobar openen, maar kreeg een resolute ‘nee’ van zijn oversten. Schultz hoorde niet graag nee en begon dan een kleine concurrerende winkel met de bonen van Starbucks, waar hij dus werkte. Twee jaar later (1987) kocht hij Starbucks voor 3,5 miljoen euro. De jaarlijkse omzet van Starbucks is op vandaag 15 miljard dollar.

2. Oprah Winfrey nam controle over haar eigen toekomst




Oprah leidt het soort van leven waar miljoenen mensen van dromen, maar kent haal deel van leed en verdriet. Als slachtoffer van een verkrachting en opgegroeid als tienermoeder, is ze opgevoed door een alleenstaande moeder en kende ze niets anders dan armoede.

Op haar 32ste begon Oprah met TV shows, waar ze 25 jaar lang haar beroep van maakte. Het was door haar inzicht op vlak van communicatie en zaken, dat ze nu zichzelf een miljardair kan noemen. Momenteel wordt haar totale waarde geschat op 3 miljard dollar. Wat zekere niet slecht is voor een meisje dat in haar jonge jaren alleen maar armoede kende en haar beetje bij beetje heeft weten opwerken naar de top van de ladder.

3. Larry Ellison verslaat alle verwachtingen op zowat alle mogelijke manieren


Larry Ellison

Larry Ellison, verliet op zeer jonge leeftijd zijn alleenstaande moeder, die niet voor hem kon zorgen. Volgens Ellison’s biografie, geschreven door Mike Wilson, vertelde zijn adoptievader dat hij nooit iets zou bereiken in zijn leven.

Na de dood van zijn adoptiemoeder, stopte hij in zijn tweede jaar universiteit, zonder zijn examens af te maken. Hij probeerde een semester aan de University of Chicago, maar verhuisde naar Californië. Nadat Larry Ellison een aantal keer een slechte start kende bij een aantal bedrijven, begon hij met het bedrijf Software Development Laboratories, samen met twee andere partners. Samen hadden ze een beginkapitaal van $ 1800. In 1982, hernoemde Ellison het bedrijf naar Oracle Systems Corporation, genaamd naar het kernproduct Oracle Database.

Vandaag wordt de waarde van het bedrijf geschat op $ 4,6 miljard. Op 70-jarige leeftijd toont Ellison nog altijd dezelfde kracht en gedrevenheid en het ziet ernaar uit dat hij nog niet meteen op pensioen zal gaan als CEO.

4. Jeff bezos toont de waarde aan van jeugdwerk




Amazon oprichter Jeff Bezos is van gewone komaf. Als kind wist hij al wat hard werken betekende. Hij werkte hard op de boerderij van zijn grootvader. In zijn tienerjaren, werkte hij tijdens de zomer in Mc Donald’s, net voor hij zijn ondernemingsvaardigheden toonde door een wetenschapskamp te organiseren voor kinderen.

Nadat hij in 1986 afstudeerde, kende zijn carrière niet meteen een succes. Het was “pas” in 1994, wanneer hij Amazon oprichtte dat hij een goudmijn in handen had. Amazon explodeerde, enkele jaren nadien in het laatst deel van het jaar 2000. Sindsdien heeft hij een miljarden bedrijf weten op te bouwen en wordt de waarde geschat op $ 26 miljard.

5. Jan Koum en The American Dream




Als Oekraïense immigrant, kwam Jan Kroum samen met moeder en grootmoeder op 16-jarige leeftijd naar Amerika. Het kleine gezin settelde zich in een klein appartement in Mountain View en kreeg hulp door middel van een social support programma. Koum’s moeder babysitte terwijl de tiener werkte in een kruidenierszaak.

Koum leerde op zelfstandige basis computer networking, na zijn uren en had een sterke interesse voor programmeren. Het was zijn interesse die hem uiteindelijk naar de San Jose State University op 18-jarige leeftijd. Als veiligheidstester, betaalde hij zijn weg doorheen de universiteit en kreeg een job bij Yahoo als infrastructuursingenieur in 1997. In 2009, bouwde hij samen met zijn partner Brian Acton de mobiele app WhatsApp. De app werd in 2014 aan Facebook verkocht voor $ 17 miljard.

Take away


Er is één element in deze succesverhalen dat telkens terugkeert: de “ondernemersgeest”. Hoe je ook je leven begon, weet dat alles mogelijk is. Bovenstaande vijf mensen die zichzelf uit de armoede hebben gewrongen en opgewerkt naar grote rijkdom zijn het levende bewijs!