Marc de Hond is schrijver, ondernemer, regisseur, presentator, rolstoelbasketballer en nog vele andere dingen. In 2002 onderging hij een rugoperatie, waarna hij door een medische misser in een rolstoel belandde. De man kent dus als geen ander de gevolgen van een tegenslag. Maar wat hij onlangs ontdekte: tijden van tegenslag zijn ook tijden van groei.
Onlangs postte de Hond een filmpje van Rabbi Twerski, die een dierlijke, maar vooral interessante vergelijking maakte in de context van mislukking en groei. Klinkt mysterieus, maar vooral inspirerend. Hieronder lees je wat Twerski in het filmpje wist te vertellen:
Hoe een kreeft groeit
"Onlangs las ik een artikel met de koptitel 'hoe een kreeft groeit' - en ik had iets van 'dat belangt mij totaal niet aan'. En toch las ik verder," zegt Twerski. "Toen ontdekte ik dat kreeften eigenlijk zachte beestjes zijn die in een harde, rigide schelp leven."
"Maar die schelp kan niet uitzetten," gaat hij verder. "Dan kan je je afvragen: hoe zal die kreeft ooit deftig kunnen groeien? Wel, naarmate de kreeft groeit, voelt de schelp nauwer aan. De kreeft komt onder druk te staan en voelt zich allesbehalve comfortabel."
Foto: Rabbi Twersky - bron: alchetron.com
"Dus wat doet de kreeft? Hij verschuilt zich eerst en vooral achter een rots zodat hij niet wordt aangevallen door roofvissen. Maar dan gebeurt er iets interessant: het dier werpt de schelp van zich af, en produceert een nieuwe!"
"Natuurlijk zit die schelp na een tijdje ook niet meer goed, dus herhaalt de kreeft het proces van achter de rots. Opnieuw en opnieuw."
Stimulans om te groeien
Wat daarbij volgens Twerski opvallend is: de stimulans voor die kreeft om te kunnen groeien, is het feit dat hij zich niet op zijn gemak voelt.
"Als kreeften dokters hadden, dan zouden ze nooit kunnen groeien," zegt Twerski wijselijk. "Want die zouden de beestjes enkel wat pijnstillers geven. En de kreeften zouden nooit de schelp van zich kunnen afwerpen."
"Dus ik denk dat we moeten beseffen dat tijden van tegenslag ook tijden van groei zijn," besluit Twerski. "Pas als we goed leren om te gaan met stress, kunnen we er iets uit leren en ervan groeien."