Maxim Sergeant, Katrien Vanderstraeten, Tanguy Serraes, Fabrice Guillermin, Laura Verhulst en Matthias Browaeys. Enkele bekende Gentse student-ondernemers die op dit moment furore maken met initiatieven zoals Madam Bakster, WinWinner en Kadonation. Als je die succesverhalen leest, lijkt het alsof Gent een baken van ondernemerschap voor jonge studenten is. Maar hoe is het écht gesteld met de zin tot ondernemerschap van de Gentse studentenpopulatie?
“Volgens een onderzoek komt 10% van de studenten in aanmerking om ondernemer te worden. Omgerekend naar Gentse maatstaven, zouden we dus in één studentenstad alleen al kunnen vissen in een vijver van 7.000 mogelijk toekomstige ondernemers”, vertelde Anne De Paepe, rector aan de UGent.
De vraag is: willen die studenten dat zelf ook wel? Hoe ondernemend is de Gentse student?
Uit een steekproef met 150 Gentse studenten blijkt dat bijna de helft ondernemende ambities heeft. Een derde heeft zelfs al een concreet idee. Toch weet maar 30% welke stappen er komen kijken bij het oprichten van een eigen onderneming.
Voordelen en nadelen van het ondernemerschap
Je leven toewijden aan iets wat je graag doet, wordt duidelijk gesmaakt door de Gentse student. Bijna drie op vier vindt “van je passie je werk maken” het aantrekkelijkst aan ondernemen. Maar tegelijk beseffen ze ook dat ondernemen niet enkel rozengeur en maneschijn is.
Laura Verhulst aka Madam Bakster, een van de succesverhalen. Bron foto: Stad Gent
Meer dan de helft van de studenten vindt de administratie die komt kijken bij ondernemen een afknapper. Ook de sociale druk nemen ze er liever niet bij. Je familie en vrienden kijken op je vingers, maar wat als je mislukt? Hoe denkt de buitenwereld dan over je? De angst om te falen is duidelijk aanwezig. Dat komt deels door de grote focus op succesverhalen.
Het is oké om te falen
Om meer studenten warm te maken rond ondernemerschap, is er dringend nood aan een cultuur waarin je mag falen. In plaats van te concentreren op de succescijfers, is het belangrijk dat we ook in België meer belang gaan hechten aan het nemen van risico’s en het uitproberen van ideeën. Falen is een leerrijk proces waar je tijdens een tweede poging uit kan putten om het beter te doen.
Gentse student-ondernemers aan het woord
Vorig jaar in maart 2015, waren er 150 student-ondernemers in Gent. De onderwijsinstellingen streven naar 350 op jaarbasis. Van kmo-management tot verpleegkunde, werkelijk in elke richting zijn er student-ondernemers terug te vinden. Soms is hun onderneming zelfs helemaal niet in lijn met hun studies. Hoe bevalt hen het student-ondernemerschap nu echt?
Teamleader CEO Jeroen De Wit, ooit zelf student-ondernemer.
Op de vraag wat het moeilijkst is aan het combineren van ondernemen met hun studies, kwam vooral naar boven dat de balans tussen studeren en ondernemen best moeilijk te vinden is. Daarnaast neemt niet iedereen een student-ondernemer even serieus. Als tip naar toekomstige student-ondernemers, waren de ondervraagde studenten unaniem: gewoon doen is de boodschap! De CEO van de succesvolle (en voormalige studentenstart-up) Teamleader, Jeroen De Wit, is alvast grote voorstander van student-ondernemerschap.
Rol van de overheid om ondernemerschap te stimuleren bij studenten
Een groot struikelblok is nog altijd het statuut van student-ondernemers. Momenteel mogen deze slechts € 1439,42 verdienen op jaarbasis om geen sociale bijdragen te moeten betalen. Veel studenten haken hierdoor helaas af. UNIZO heeft hiervoor een voorstel uitgewerkt om student-ondernemers een duwtje in de rug te geven. Concreet willen ze het netto belastbaar inkomen verhogen naar € 6505,33. Tot deze drempel moeten student-ondernemers geen sociale bijdrage betalen.
Het label van student-ondernemer biedt gelukkig ook enkele voordelen. Dankzij deze erkenning kunnen student- ondernemers genieten van business coaching, faciliteiten, netwerken van ondernemers, bootcamps en nog veel meer.
Sinds 2014 kunnen ondernemende studenten, afhankelijk van de fase waarin ze zich
bevinden, een startersportefeuille aanvragen via (Student) Ghentrepreneur. Dat is een initiatief waarbij studenten virtueel een bepaald bedrag krijgen om hun te helpen met juridisch advies, business coaching of om deel te nemen aan (betalende) events.
Tijdens een netwerkevent van Aerey, waar ook studenten welkom zijn. Bron foto: Aerey
Ook zijn er verschillende initiatieven voor studerende ondernemers. Denk maar aan Aerey, Flyse, Young Prozz, Vlajo, (Student) Ghentrepreneur en iStart.light. Ook binnen de eigen schoolmuren is er heel wat ondersteuning. Zo verzamelt Arteveldehogeschool de student-ondernemers binnen de Idea Factory, heeft UGent ‘Durf Ondernemen’ en HoGent het Centrum voor Ondernemen. Keuze genoeg dus in het Gentse!
Toekomst voor student-ondernemers
Het Gentse ecosysteem voor student-ondernemers heeft enkele spannende zaken om naar uit te kijken in de toekomst. Zo zal de komst van de Startersfabriek in Gent ervoor zorgen dat ondernemende studenten te rade kunnen gaan in één gecentraliseerde plek. Hier kunnen ze samenwerken en netwerken met andere (student-)ondernemers. Een initiatief zoals de MONO Masterclass zal ervoor zorgen dat de brug tussen theoretische kennis en intense praktijkervaring geslagen kan worden. Inspelen op de capaciteiten van deze levendige gemeenschap kan Gent alleen maar ten goede komen.
Conclusie van dit alles? Het nut van student-ondernemerschap zit niet per sé in het oprichten van succesvolle start-ups is. Het gaat meer over de ervaring. In een later stadium zien we dat studenten vaak kiezen voor een eigen onderneming, of voor de rol van intrapreneur. In beide gevallen dragen deze bij aan de Belgische economie en zorgen zo voor verdere groei van onze gemeenschap.
Wil je het volledige onderzoek inkijken? Stuur dan een mailtje naar sasha.herssens @ gmail.com!