Een tijdje gelezen las ik op Reddit iets merkwaardig: "What is the scariest theory known to man? That, should we destroy civilisation, there are not enough fossil fuels in easily reachable places for any subsequent society to achieve an Industrial Revolution. We mined most of it and the only stuff that’s left requires modern technology to reach. We’re all she wrote. If we fuck up, there’s no coming back from it.”

Toen ik dit een tijdje geleden op Reddit zag, wist ik dat ik het allerbelangrijkste doel van de mensheid aan het lezen was: namelijk ons zonnestelsel en de rest van de kosmos bevolken. En liefst zo snel mogelijk. Gelukkig is er Elon Musk, de ondernemer die het wél juist heeft begrepen.

Enkel is niet iedereen daarvan overtuigd

Als ik dit soort ideeën op café of onder vrienden spui, moet ik vaak een ongemakkelijke stilte of hoongelach verduren. “Zijn er geen belangrijkere dingen om je mee bezig te houden?”, hoor ik dan.

Ergens snap ik de scepsis wel: het is zo abstract dat weinig mensen zich er iets bij kunnen voorstellen. Onze levens zijn daarnaast ook zo druk dat er weinig plaats is voor larger-than-life ideeën.

Toch geloof ik dat er niets belangrijker is dan dat

Oplossingen voor de groeiende ongelijkheid en onrust verdienen al onze aandacht, maar zijn het minste van onze zorgen als onze planeet permanent onbewoonbaar wordt.

We staan er niet bij stil, maar elk aspect van ons leven en onze samenleving kan bestaan omdat onze planeet marcheert. Stel je voor dat zuurstof plots schaars wordt en dat je plots niet meer in staat bent om complexe taken uit te voeren. Wat als tien miljard mensen niet meer kunnen bewegen laat staan werken. Dit is geen science-fiction, maar een reëel scenario als we onze bossen en oceanen niet beschermen.

Ik ben een zeer optimistisch persoon en geloof dat we in staat zijn om de opwarming van de Aarde te stuiten. Maar sommige aspecten van Moeder Natuur zijn zodanig complex en onvoorspelbaar, dat we binnen honderd jaar misschien machteloos zullen moeten toekijken hoe ons ecosysteem haar laatste adem uitblaast.

En het hoeft zelfs niet zo dramatisch te zijn zoals het citaat aan het begin van dit artikel illustreert. Een groot globaal conflict kan genoeg zijn om elke hoop om ooit nog een industriële revolutie te kennen te fnuiken. De mens, misschien wel het enige intelligente ras in de kosmos, zal gedoemd zijn om met al haar ambities een stille dood te sterven.

Eén iemand die dat snapt is Elon Musk, oprichter van Tesla, SolarCity en Space X

Hoewel Musk's bijdrage aan het succes van elektrische wagens zeker respect verdient, is het volledige plaatje veel interessanter. Elektrische wagens en satellieten zijn geen einddoel, wél een middel om zijn echte doel te bereiken: deze eeuw nog een parallelle samenleving op Mars bouwen.

Space X mag dan nog heel wat kinderziektes kennen, het feit dat een particulier bedrijf - dat nog geen vijftien jaar bestaat - het Internationaal Space Station mag bevoorraden, spreekt boekdelen.

De technologie is er, nu wij nog

De Dragon-raket die ruimtevaart eindelijk commercieel haalbaar moet maken, zal binnen vijf jaar operationeel zijn. Het fundament om een bemande missie naar Mars te sturen zal er dan eindelijk zijn.

Wie twijfelt aan de haalbaarheid van deze missie, kijkt best eens naar de gigantische technologische vooruitgang die we sinds de maanlanding in 1969 hebben geboekt. Tel daar nog eens dertig jaar exponentiële vooruitgang bij en je komt al snel aan een heel realistisch scenario.

De technologie is er dus al, nu is het aan ons. Want ondanks de prachtige dingen die het leven te bieden heeft, mis ik een collectief doel waar we ons met z’n 7 miljard kunnen achter scharen en dat onze dagdagelijkse bekommernissen overstijgt. Een larger-than-life idee dat de ganse mensheid begeestert en waaruit nieuwe broederschappen ontluiken. Samen het zonnestelsel bevolken en ons habitat met enkele miljarden kilometers uitbreiden is zo’n doel.

Musk stuurt de toekomst van de mensheid

Religieuze figuren zoals Mohammed en Jezus inspireren vandaag de dag miljarden mensen. Voor heel wat gelovigen zijn de lessen van deze profeten allesbepalend.


Maar als we die dingen willen blijven koesteren, hebben we een plan B nodig voor wanneer het hier fout afloopt.
Daarom geloof ik dat Elon Musk onze nieuwe profeet is. Misschien geen spirituele, maar wel iemand die de toekomst van de mensheid een nieuwe richting geeft.

Om het in de woorden van Matthew McConnaughey in Interstellar te zeggen: mankind was born on Earth, it was never meant to die here.