Gent staat hoe langer hoe meer op de kaart als het Walhalla voor startende ondernemers. Ondernemers die vaak ook uitgroeien tot internationale toppers. Volgens Mathias De Clercq, Gents schepen en schepen van Haven, Economie en Ondernemen, behoort tot het selecte kransje van experts en ondernemers die trots is op de stand van zaken met Belgisch ondernemerschap. Meer nog: aan die kar trekt hij actief mee:

Als politicus ziet De Clercq zichzelf als belangrijke pijler voor de toekomst. "Ik wil de welvaart van onze samenleving op lange termijn veilig stellen," zegt hij. "Dat komt doordat ik een verregaande passie heb voor mens, maatschappij én politiek."

Gents ecosysteem dik in orde: "namen zoals Showpad zetten de stad op wereldkaart

Begin dit jaar trok Mathias De Clercq, samen met burgemeester Daniël Termont en een bont gezelschap van professionals, jonge ondernemers en techneuten naar Silicon Valley. Het enthousiasme om er de Belgische vlag te planten lijkt groter dan ooit. "Ik heb gezien hoe enthousiast ze er zijn over Gent," zegt de jonge Gentenaar. "Silicon Valley is vol lof over het ecosysteem van Gent, en haar aantrekkingskracht als cultuurhistorische stad. Ze beschouwen als een echte studentenstad, een havenstad en bovenal een stad met een duidelijke visie."

De Clercq gelooft ook in de succesformule die de stad te bieden heeft. "De gebundelde krachten van alle betrokken partijen - gaande van universiteiten en hogescholen tot privaatinstanties en investeerders - komt sterk over bij de mensen die we hebben ontmoet," zegt hij.

De ondernemingen die het al tot over de landsgrenzen hebben geschopt, worden ook hoog in het vaandel gedragen door Silicon Valley. "Laat namen zoals Showpad en Drupal vallen, en je ziet dat het die ondernemingen zijn die Gent meteen op de kaart zetten," bevestigt De Clercq. "Ze zijn er gekend én ze worden er geapprecieerd."

Foto: Termont en De Clercq Bron: Nieuwsblad Foto: Termont en De Clercq Bron: Nieuwsblad

In the Valley ging het gezelschap op bezoek bij onder meer Google en Microsoft, wat resulteerde in onder meer een streling voor het Gents ondernemersego. "Bij Microsoft zeiden ze letterlijk ‘We at Microsoft we want to cook a good meal, but we need good ingredients. Ghent has those good ingredients’. Dat is mooi, nee - dat is gewoonweg fantastisch!"

Goesting en dynamiek zitten in de genen

De politicus bij wie ondernemerschap duidelijk in het bloed zit, gelooft ook dat hij de reden kent waarom Gent erin slaagt om succesvolle ondernemingen voort te brengen. Teamleader, Showpad, ... Voorbeelden zijn er genoeg. "Ons stad heeft een eigen DNA hé," stelt De Clercq. "Er is goesting, er is dynamiek: die zitten in de genen. Mensen zijn hier ook goed opgeleid. Daarnaast zien we dat de stad blaakt van goede ideeën en we hebben ook het potentieel die te realiseren. We hebben dan ook een paar ondernemers in contact gebracht met Amerikaanse venture capitalists. Er is zelfs al concrete interesse van meerdere investeerders in cleantech en biotech. We verwachten hen binnenkort in Gent.

Meebouwen aan de Gentse ondernemerscultuur 

Natuurlijk doet het Gents stadsbestuur ook heel veel als het aankomt op haar beleid. "We zijn daarin overigens erkend door de Europese Commissie, en namen eerder al een European Enterprise Promotion Award in ontvangst," stelt Ce Clercq. "Het startersbeleid is een prominent gegeven hier. Bij incubator GSV Labs hebben we de link gelegd naar ons beleid rond studentondernemerschap. Onze Gentse mentaliteit van kansen geven aan jongeren, hen de spirit geven om te starten, apprecieert men heel hard in de States en vooral hier in de Bay area.”


mathias decl
 

"Het is oké om te falen, en ons beleid is ook gefocust op het herstarten"


Ook de mentaliteit van try, fail repeat deelt de stad met Silicon Valley. "Falen hoeft geen negatief begrip te zijn," bevestigt De Clercq. "Integendeel: je hebt je nek uitgestoken en je verantwoordelijkheid genomen. Nu is het nog een kwestie om eruit te leren en het beter proberen te doen in de toekomst."

Allemaal goed en wel, maar menige criticaster stelde al vaker dat je hier amper kansen krijgt om - meermaals als het moet - je onderneming van de grond te krijgen. Falen is vaak zelfs geen optie. De Clercq is ervan overtuigd dat Gent de kracht heeft om die gebreken weg te werken. "Ons beleid is ook gefocust op herstarten," vertelt hij. "Neem het Starterscontract. Je krijgt een aantal middelen van ons als Gentse lokale overheid, maar daartegenover staat ook de verplichting om je te laten bijstaan door een boekhouder of accountant. Dat Starterscontract geldt ook voor herstarters, voor hij of zij die op de fles is gegaan. Dat dat daar voor openstaat, is een duidelijk signaal dat wij als Gent zeggen: kijk, ondernemer, ga er voor met goede ondersteuning en begeleiding. Mislukt het en je wilt, begin dan opnieuw en ga er terug voor.”

De toekomst? Ondernemerschap faciliteren en uitgroeien tot scale-up city

Toch is er nog werk aan de winkel. "Onze honger is allesbehalve gestild," aldus de schepen. "Er lopen procedures voor het aantrekken van een starterscoördinator en de Startersfabriek, die in 2018 een plek krijgt aan de Waalse kroek. Al meer dan 40 partners hebben daarvoor getekend: banken, kennisinstanties, Voka, Syntra, ... Opnieuw een bewijs dat we de krachten bundelen om het ecosysteem nog meer uit te bouwen.

 

"We willen doorgroeiers ondersteunen, want zij zorgen ook voor werkgelegenheid, toegevoegde waarde en internationalisering"


Bron: De Morgen Bron: De Morgen


"We gaan er ook voor om scale-upcity te worden," voegt De Clercq er nog aan toe. "De doorgroeiers ondersteunen, die creëren ook de werkgelegenheid, waarde en internationalisering."

De toekomst betekent dus duidelijk het faciliteren van ondernemerschap, waarvoor De Clercq op WebTomorrow de eerste stappen zet. Daar geeft hij onder andere gratis advies en tastbare tips om je ondernemersidee uit te werken. Meer weten? Kijk dan hier.

WT ban

Bron: Bloovi