foto: Johan Sys, Bart Vansevenant & Maarten Vandenbroucke op de Oscarceremonie
Ondanks dat geen Belgische regisseurs en acteurs mochten meedingen voor de Oscars speelde ons land toch een belangrijke rol op het event. Zo zorgde de technologie van de Belgische start-up Ticto ervoor dat het event in alle veiligheid kon verlopen. Wij hadden een gesprek met CEO Maarten Vandenbroucke:
100 Oscars-beveiligingsagenten deden beroep op Ticto
Ticto haalde vorig jaar al 3,5 miljoen euro op bij privé-investeerders en heeft nu voet aan wal gekregen in de Verenigde Staten. Via een strategisch partnership met het beveiligingsbedrijf SIS, dat al 13 jaar de beveiliging van de Oscars op zich neemt, heeft de technologie met Belgische roots mee de beveiliging van de Oscarsceremonie in goede banen geleid. Meer dan 100 beveiligingsagenten deden tijdens de ceremonie een beroep op Ticto's technologie. "Het gaat om een wearable die in een willekeurige volgorde bepaalde kleuren op de badges doet verschijnen. Indien een badge niet de juiste kleur vertoont op het juiste moment ben je geklikst," legt Maarten Vandenbroucke ons uit.
Het klassieke badge-systeem is niet waterdicht omdat mensen nog steeds ongemerkt kunnen binnenglippen of andere routes kunnen bedenken om toch ergens aanwezig te zijn. "Eigenlijk is het oude badgesysteem een Middeleeuws principe. Je geeft iemand een sleutel en eenmaal die binnen is, lijkt het maar normaal dat een bepaalde persoon aanwezig is," legt CEO Maarten Vandenbroucke uit.
foto: de wearable van Ticto waarmee je in een oogopslag kan zien of iemand écht toegang heeft tot een beveiligde zone
Daarom heeft Ticto een alternatief bedacht door een slim badgesysteem te introduceren door gebruik te maken van onvoorspelbare kleurcodes. Zo kan de beveiliging permanent opvolgen welke mensen thuishoren op een bepaalde plek en welke niet. "Buiten het tonen van een kleurcode kunnen we ook via bluetooth het bevoegde personeel waarschuwen indien er een security breach heeft plaatsgevonden door notificaties te versturen naar hun smartphone," vertelt de CEO.
Nog meer in het verschiet
Via het strategische partnerschap met SIS heeft SIS nu 15 procent van de Ticto-aandelen in handen. Dat opent deuren in de Verenigde Staten. Het lijkt dan ook erg waarschijnlijk dat Ticto ook in de toekomst voet aan grond zal krijgen bij andere Amerikaanse bedrijven.
Na een tijdje onder de radar te hebben gewerkt is de start-up nu van plan om een eerste kapitaalronde af te sluiten voor het einde van het jaar. Het bedrijf zou een investering van 5 tot 7 miljoen euro willen ophalen om haar verdere toekomstplannen te kunnen realiseren.