Een nieuwe generatie investeerders houdt een uniek durfkapitaalfonds voor corporate venturing boven de doopvont. 9.5 Magnitude zal zich uitsluitend richten op corporate venturing, en dan enkel ventures waarbij innovatie van binnenin de multinational vertrekt. “Precies dáár is de nood aan een aangepaste innovatiemethodologie het hoogst”, aldus medeoprichter en fondsmanager Pieter Van de Velde. “Als bedrijven de innovatierace willen winnen, dan moeten ze de methode van startups gaan gebruiken. Wij helpen hen die methodologie te verweven in hun eigen bedrijfscultuur.”
Multinationals vergen een aparte aanpak
Innovatie staat vaak zeer hoog op de strategische prioriteitenlijst van CEO’s, maar het blijft bij multinationals te vaak een acuut pijnpunt, ondanks hackathons, incubatoren, acceleratoren en andere initiatieven. Innovatie die binnenin de multinational geboren wordt, is erg kwetsbaar: ten eerste is snel schakelen bij het ontwikkelen van een nieuw idee belangrijk. Daarnaast is, bij de opstart- en ontwikkelingsfase van een project, de business impact nog heel gering, waardoor men het stiefmoederlijk behandelt. Buiten de muren krijgen projecten meer ruimte om te groeien. Een wederkerend probleem echter is dat intrapreneurs die het corporate DNA met zich meedragen niet zijn opgeleid voor het ondernemerschap. 9.5 Magnitude stelt daarom een gemengd team van experts samen waarbij intrapreneurs, entrepreneurs en innovators samen een project op gang trappen en tot volle bloei brengen.
Nieuwe generatie durfkapitalisten
De zes investeerders van 9.5 Magnitude beslaan twee generaties en hebben complementaire achtergronden: self-made ondernemers, intrapreneurs-turned-entrepreneurs en mensen die familiekapitaal inbrengen. Olivier Van Duüren, een van de zes investeerders: “Wat ons bindt, is de passie voor de klant van morgen. We hebben allemaal enorm veel vertrouwen in de mogelijkheden van de digital age, óók voor traditionele bedrijven.”
Een andere investeerder in 9.5 Magnitude is Bundl, het innovatie-agency dat samenwerkt met bedrijven als Telenet, BNP Paribas Fortis en KBC. Bundl lag eerder al aan de basis van succesvolle startups als Ticto en Horizon. Pieter Van de Velde: “Wij selecteren onze investeringsdossiers natuurlijk op basis van de potentiële waardecreatie, maar even essentieel zijn de bedrijfscultuur en de trigger om aan innovatie te doen."
Op weg naar 10 miljoen euro
“Dit soort VC-model heeft al ingang gevonden in de UK en de US. Belgische bedrijven moeten mee in die richting evolueren”, zegt Liesbeth Theeuws, actieve investeerder in 9.5 Magnitude, vanuit Portland waar ze woont en werkt. In het verleden bouwde ze al mee aan aantal succesvolle corporate ventures voor multinationals.
Omar Mohout, professor entrepreneurship bij AMS, deelt haar mening: “Deze vorm van inside-out corporate venturing is de ideale kruisbestuiving tussen corporate DNA en startup-cultuur. 9.5 Magnitude is een zeven-jaar-fonds, de eerste investeringsdossiers liggen reeds ter studie op tafel. We gaan zeer gefocust schakelen. Binnen een jaar mikken we op 10 miljoen euro aan investeringen.”
Benieuwd welke projecten hieruit zullen voortvloeien!