Bron foto: Shutterstock
Vanaf 1 februari 2017 zal het voor investeerders fiscaal aantrekkelijker worden om via crowdfunding te investeren in veelbelovende bedrijven. Wie vanaf februari 2017 investeert in Belgische startups zal op een aanzienlijke belastingvermindering (30 of 45%) in de personenbelasting kunnen rekenen. Maar daar zijn wel enkele regels aan verbonden.
In 2015 kondigde de Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom, met het start-upplan een pakket van maatregelen aan om jonge ondernemingen makkelijker toegang te geven tot kapitaal. De tax shelter voor start-ups moedigt de Belgen aan om onze economie mee te steunen en te investeren in startende ondernemingen. Vanaf 1 februari 2017 geldt dat ook voor investeerders die via crowdfunding beleggen. Concreet betekent dat dat een belegger die in aandelen investeert van een KMO of micro-onderneming, een belastingvermindering in de personenbelasting geniet van 30% en 45% ter waarde van het geïnvesteerde bedrag.
Moeten we massaal investeren in start-ups?
Anno 2017 blijft de Belg trouw zijn geld parkeren op zijn spaarboekje, ruim 257 miljard euro of één vierde van het gezinsvermogen. Dankzij deze nieuwe maatregel halen beleggers potentieel meer rendement uit hun geïnvesteerd spaarkapitaal. Olivier de Duve, CEO en mede-oprichter van MyMicroInvest bevestigt: ‘Wanneer slechts 1% van de Belgische bevolking een deel van zijn spaargeld investeert, zorgt dat al voor honderden extra bedrijven en duizenden extra jobs, wat tenslotte ook een belangrijke impact op onze welvaart heeft.’
"Als je in tien start-ups investeert, zullen er gemiddeld vier falen, vier enkel je investering recupereren en twee je een rendement van meer dan 40% hebben."
Crowdfunding blijft in theorie een risicovolle investering, maar de risico’s nemen mits een weloverwogen verdeling van kapitaal sterk af. ‘Statistisch gezien zullen er per tien investeringen altijd vier zijn die falen, vier waarbij de belegger zijn investering recupereert -eventueel met een klein rendement- en twee investeringen die een rendement van +40% hebben. Door het diversifiëren van de investeringen in verschillende start-ups in combinatie met de nieuwe tax shelter maatregel wordt dit risico sterk teruggeschroefd’, verduidelijkt Charles-Albert de Radzitzky, COO en mede-oprichter.
Zo zit het in elkaar
Om te genieten van het belastingsvoordeel, moet je minimaal 100 euro investeren. Je kan maximaal 100.000 euro investeren via de tax shelter. Zo kan je tot 45.000 euro belastingsvermindering bekomen. Daarvoor moeten de aandelen wel minstens 4 jaar door de investeerder worden bijgehouden. De investeerders krijgen hiervoor jaarlijks een certificaat voor hun belastingaangifte. Ondernemers die ingeschreven zijn in België en die maximaal 4 jaar bestaan kunnen via het tax shelter-programma tot €250.000 voor hun project ophalen.
Het voorbeeld van Frankrijk en V.K. volgen
Met de lancering van de tax shelter voor crowdfunding wil de Belgische Staat onze economie een boost geven door de impact van crowdfunding te vergroten. “Op het vlak van crowdfunding loopt België momenteel nog erg achterop tegenover onze buurlanden,” zegt Pieter Vanderbeeken, CMO van MyMicroInvest. “Er is enorm veel potentieel aan innovatieve start-ups in België aanwezig en als we kijken naar buurlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die ook een tax shelter-systeem hebben, zijn we erg hoopvol om de gemiddelde investering per persoon via crowdfunding in 2017 snel te zien stijgen.”
Nog meer informatie nodig? Bekijk dan deze infographic (klik om te vergroten):