Apple heeft gisterenavond geschiedenis geschreven door als eerste bedrijf ooit de magische kaap van 1.000 miljard dollar een beurswaarde te ronden. Om je een idee te geven: het Amerikaanse technologiebedrijf is daarmee meer dan het dubbele waard van het jaarlijkse bruto binnenlands product van België.
Het historische record stond al een poos in de sterren geschreven: de sterke omzet- en winstcijfers in het tweede kwartaal hebben de koers van het Apple-aandeel in de afgelopen dagen namelijk flink doen stijgen. De totale marktwaarde van een bedrijf wordt berekend door het aantal aandelen in omloop (in het geval van Apple zijn dat er 4.829.926.000) te vermenigvuldigen met de huidige koers: donderdag werd er kort voor de middag (om 17.48 uur Belgische tijd) afgeklokt op 207,05 dollar per aandeel.
Ooit bijna failliet, nu de wind in de zeilen
Door als allereerste de magische grens van 1.000 miljard dollar te overschrijden, steekt ‘trillion dollar company’ Apple een handvol andere kleppers de loef af die eveneens in running waren voor dit felbegeerde plekje in de geschiedenisboeken: met name Google-moederbedrijf Alphabet, Microsoft en Amazon. En dan te weten dat Apple in 1997 nog op de rand van het faillissement balanceerde. Maar het tij lijkt dus definitief gekeerd.
Zowat alle beleggers en analisten op Wall Street zijn het er over eens dat het Californische bedrijf in de tweede jaarhelft opnieuw mooie resultaten zal boeken, mede dankzij nieuwe, duurdere modellen zoals de iPhone X. Maar ook de alsmaar groeiende populariteit van 'Apple-wearables' zoals de Apple Watch en draadloze AirPods-oortjes dragen bij tot het succes.
Bij Apple zelf zijn de prognoses eveneens optimistisch: in het najaar komen er hoogstwaarschijnlijk drie nieuwe iPhone-modellen op de markt die de omzet in het vierde kwartaal moeten doen stijgen naar 60 tot 62 miljard dollar, voorspelt het bedrijf.