Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
Belgische Yondr troeft 20th Century Fox af en wint prestigieuze award
Je moet het maar doen als Belgisch bedrijf: grote Amerikaanse filmstudio’s als Warner Brothers, Disney en 20th Century Fox met lege handen huiswaarts sturen om dan zelf een prestigieuze award in de wacht te slepen. Yondr uit Beveren deed het eerder deze maand, op ‘s werelds grootste VR-festival in Las Vegas, in de categorie 'Best Branded & Commercial Entertainment'. Onze landgenoten kregen deze felbegeerde award voor ‘Port of the Future’, hun VR-experience over de haven van Antwerpen die door het grote publiek te bewonderen was tijdens SuperNova.
Yondr, sinds 2014 gespecialiseerd in VR-contentproductie, haalde het in de finale van ‘The Greatest Showman’ met Hugh Grant, een productie van 20th Century Fox. Uit een longlist van 18 challengers koos het publiek de twee finalisten. Een jury van 12 VR-experts duidde de uiteindelijke winnaar aan. En die kwam dus verrassend genoeg uit het kleine België.
Bijna 1 op 8 Belgische ondernemers is depressief
Echt vrolijk word je er niet van, van het nieuws dat momenteel 12 procent (net geen 1 op 8) van de ondernemers in ons land kampt met een depressie. Zo blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 867 ondernemers. Eén op vier kreeg in het verleden al eens te maken met een depressie. “Zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun inkomen, en hebben daarnaast heel wat kopzorgen rond administratie, facturatie en personeel. Daarenboven werken zij gemiddeld meer dan 60 uur per week. Dat zorgt voor behoorlijk veel stress en angst”, zoekt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws naar een verklaring.
Eigenlijk zijn dat geen cijfers om fier op te zijn, maar een ondernemer heeft weinig keuze
Een depressie betekent echter niet dat de getroffen ondernemers languit in hun zetel liggen: ruim 35% blijft sowieso voltijds aan het werk en 61% doet er alles aan om de zaken zoveel mogelijk op te volgen. “Eigenlijk zijn dat geen cijfers om fier op te zijn, maar een ondernemer heeft weinig keuze”, aldus Mattheeuws. Uit diezelfde studie blijkt dat 57% van de depressieve zelfstandigen blijft doorwerken uit financiële noodzaak, 24% doet dat om geen klanten teleur te stellen en 15% omdat een langdurige sluiting mogelijks tot een faillissement zou leiden.
Nederlands bedrijf bouwt reusachtige ‘Tesla-binnenvaartschepen’
Port Liner, het jonge bedrijf van de Nederlandse binnenvaartondernemer Ton van Meegen, gaat de komende jaren 15 volledig elektrisch aangedreven containerschepen bouwen. De volledige vloot, die zal bestaan uit 10 grote en 5 kleinere schepen, gaat gepaard met een investering van 100 miljoen euro. De Nederlandse scheepsbouwer kreeg reeds 7 miljoen subsidie uit een Europees fonds.
Om de Port-Liners van energie te voorzien, staan aan boord vier in schok- en trillingsvrije containers ‘verpakte’ batterijen, de zogenoemde e-Powerboxen. Deze zorgen ervoor dat de schepen tot 35 uur autonoom kunnen varen. Aan wal zijn de accu’s in vier uur weer opgeladen, maar het is ook mogelijk om de batterijcontainers in hun geheel te wisselen.
Sommigen hebben het nu al over de 'Tesla's van de binnenvaart'. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste twee (kleinere) exemplaren (die 280 containers kunnen verschepen) vanaf dit najaar op het Wilhelminakanaal te bewonderen zijn. Begin 2020 zouden ook de 10 grote Port-Liners (met telkens 350 containers) inzetbaar moeten zijn, voornamelijk voor de binnenscheepvaart tussen Nederland en België.
Wouter Torfs en andere ondernemers voor de klas
De CEO van schoenenketen Torfs die voor de klas staat, het is geen alledaags zicht. Zijn publiek voor één dag? Tachtig laatstejaarsleerlingen van Don Bosco in Haacht. Wouter Torfs gaf de jongeren tips & tricks mee over hoe ze het tot succesvol ondernemer kunnen schoppen. Met de bedoeling om hen goesting te doen krijgen.
Torfs is de eerste in een lange rij want de komende acht weken zullen nog 450 andere bedrijfsleiders zijn voorbeeld volgen. Ondernemers voor de Klas, inmiddels aan zijn 9de editie toe, is een onderwijsproject van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo). En de leerlingen zelf? Die vonden de kick-off met Wouter Torfs alvast zeer inspirerend.
Die gaf hen onder meer volgende wijze raad mee: “Werk aan je attitude en je persoonlijke ontwikkeling. Heb eerder goesting om iets te ondernemen dan stil te staan bij je diploma. Als je kansen krijgt om ergens als jobstudent te werken, ga er dan voor. Je gaat ongetwijfeld meer leren uit de praktijk dan op de schoolbanken. En volg, ook bij je studiekeuze, altijd je buikgevoel. Neem risico’s en stel jezelf concrete doelen. Het gaat van jou een gelukkiger en ondernemender persoon maken.”
Tech-experte waarschuwt voor ‘10 Year Challenge’
Het is dé hype van het moment: de 10 Years Challenge. Het begon ooit met celebrities die op sociale media een throwback foto van tien jaar geleden naast een veel recentere te posten om aan de wereld te laten zien hoe fel ze zijn veranderd. Sinds kort heeft ook de gewone sterveling de smaak te pakken. En dat is niet zonder enig gevaar, waarschuwt tech humaniste Kate O’Neill. Wat lijkt op een onschuldig spelletje, is misschien wel een sluwe zet van Facebook om zijn algoritmes rond gezichtsherkenning te trainen, merkt ze op.
“Tien 10 jaar geleden zou ik hier waarschijnlijk aan meegedaan hebben, maar nu stel ik mij toch ernstige vragen over wat er met al die data wordt gedaan”, aldus de Amerikaanse.
Het idee dat een verzekeringsmaatschappij op die manier kan achterhalen dat jij sneller veroudert dan de doorsnee mens en je daardoor een hogere premie moet betalen, is niet eens ver gezocht. Maar er kunnen ook goede dingen mee gedaan worden, nuanceert O’Neill meteen. “De technologie kan bijvoorbeeld helpen om vermiste kinderen terug te vinden. In vier dagen tijd werden op die manier in New Delhi bijna 3.000 verdwijningszaken opgelost.”
Het is zeker niet mijn bedoeling om deze ‘challenge’ als gevaarlijk te bestempelen, maar het kan nooit kwaad om even stil te staan bij wat we allemaal delen
“Het is dus zeker niet mijn bedoeling om deze ‘challenge’ als gevaarlijk te bestempelen”, aldus O'Neill. “Maar het kan nooit kwaad om even stil te staan bij wat we allemaal delen. Van dat soort bedrijven mogen we eisen dat ze respectvol omgaan met onze data. Maar tegelijk moeten we ook zelf het nodige respect opbrengen voor onze eigen gegevens.”