Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Aelbrecht Van Damme, co-founder & CEO van crowdlending platform WinWinner en funding agency The Harbour.
Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?
“Ik ben opgegroeid in het prachtige Leiedorp Bachte-Maria-Leerne. Een tijd geleden verhuisden we vanuit het Gentse terug naar dezelfde regio omdat ik snakte naar een eigen tuin en open velden. Om te ontspannen doe ik niets liever dan uren travakken in de tuin met een deuntje van Kölsch op de achtergrond en mijn hond Lowie - een vizsla - dicht bij mij.”
“Op zondag ga ik graag wandelen met mijn vrouw en twee kindjes - we wonen op een boogscheut van het Kasteel van Ooidonk - om te eindigen met een heerlijke spaghetti bij mijn ouders.”
“Wanneer het even kan, spreek ik nog steeds graag af met vrienden om muziekfestivals af te schuimen of tussen pot en pint heerlijk te discussiëren over alles en nog wat.”
“Ik ben ook lid van De Ronde Tafel van Deinze, een vereniging van jonge ondernemers die aan liefdadigheidswerk doet, waarmee we elke twee weken op donderdag vergaderen en uiteraard ook gezellig tafelen.”
Waaraan geef je graag geld uit?
“Door de grote drukte heb ik daar de voorbije jaren veel te weinig tijd voor gehad, maar ik reis enorm graag.”
“Als ropeskipper had ik het geluk om dankzij de internationale toernooien reeds op jonge leeftijd een groot stuk van de wereld te zien. Daarnaast woonde ik een jaar in San Francisco als uitwisselingsstudent, trok ik naar Afrika voor liefdadigheidswerk, verkende ik Indonesië met mijn vrouw en bezocht ik mijn broer die in Zuid-Amerika woont en werkt.”
“Recent probeer ik ook regelmatig een reis mee te pikken met ondernemersorganisaties zoals Voka of startups.be om het nuttige aan het aangename te koppelen. Ondernemerschap zien en proeven in andere landen geeft me energie.”
“Ik ben enorm geïntrigeerd door de manier van leven en werken in andere landen en culturen. Het inspireert me om zaken in een ander perspectief te plaatsen en soms ook om te relativeren. Als je de armoede in Afrika hebt gezien of het enorme contrast tussen arm en rijk in de VS, dan besef je dat we het hier nog zo slecht niet hebben.”
“Wanneer ik met het gezin op reis ga, durf ik wel eens voor een all-in te gaan. Tophotel met goede service op een heerlijke locatie en een dagelijkse massage. Die smartphone in de kamer laten en dikke boeken lezen op het strand of aan het zwembad. Voor mij is dat de perfecte manier om op een week tijd de batterijen volledig weer op te laden.”
Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?
“Ik ben verslaafd aan mijn dagelijkse krant en Trends op donderdag. Regelmatig koop ik online een boek op aanraden van collega’s of vrienden, maar door het vele werk en de gezinsdrukte kom ik er bijna niet toe om echt te kunnen doorlezen.”
“Op reis lees ik heel graag boeken over of van ondernemers. De biografie van Elon Musk heb ik in één ruk uitgelezen. Langs de ene kant enorm motiverend om te zien dat niets onmogelijk is zolang je keihard blijft geloven in je idee. De drive van die man is onwaarschijnlijk, de innovatie die hij bracht én brengt, blijft inspireren.”
“De Strijd om Uber is er nog zo eentje. Dit boek toont heel goed de kwetsbaarheid van topondernemers als mens aan. Of hoe de onbegrensde ambitie van Travis Kalanick en de overgekapitaliseerde techscene in de VS kan leiden tot een allesvernietigende groei met verlies van enige moraal.”
“In de wagen luister ik vaak naar Blinkist. De ideale manier om aan de hand van korte blinks toch de basisideeën van boeken over management, funding, innovatie of ondernemerschap in het algemeen op te pikken. Is een blink echt interessant, dan download ik wel eens het volledige audioboek. Rich Dad, Poor Dad van Robert T. Kiyosaki of Purple Cow van Seth Godin zijn twee boeken die ik al verschillende keren opnieuw heb beluisterd. No bullshit content van twee goede auteurs met een duidelijke boodschap.”
Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?
“Maandelijks ontvang ik een kleine honderd businessplannen van start-ups, inmiddels heb ik meer dan 3.000 gelezen. Meer dan 200 start-ups heb ik mee begeleid bij hun zoektocht naar financiering waarbij we zeer diep in de plannen van de ondernemers duiken. Zeer moeilijk om daar dan een keuze uit te maken.”
“Ik kijk in alle eerlijkheid ook meer naar de ondernemer achter de start-up, dan naar de onderneming zelf. ‘Bet on the jockey, not the horse’ is in tijden waarin start-ups als paddestoelen uit de grond schieten wel relevant, denk ik.”
‘Bet on the jockey, not the horse’ is in tijden waar start-ups als paddestoelen uit de grond schieten wel relevant
“Ik geloof in start-ups die echt iets willen veranderen, die disruptief willen zijn en daarbij ook maatschappelijk relevant willen én kunnen zijn. De coronacrisis zal een ongelooflijke impact hebben op het start-up ecosysteem, en enkel start-ups die zowel tijdens als na de crisis bewijzen dat ze impact kunnen realiseren, hebben een beloftevolle toekomst.”
Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?
“Enkele jaren geleden hing ik mijn advocatentoga aan de haak en sprong ik in het onbekende. Het afscheid nemen van de gouden kooi en de zekerheden die ik had, was onwaarschijnlijk moeilijk. Veel vrienden en kennissen hebben me letterlijk zot verklaard. Toch ben ik trots dat ik de beslissing heb gemaakt om zelf te ondernemen en samen met mijn vennoot van het eerste uur Matthias Browaeys een bedrijf op te starten.”
“Het feit dat topondernemers zoals Jonas Dhaenens van Combell in ons crowdlending platform WinWinner en het later opgerichte funding agency The Harbour geloofden, dat we inmiddels een team van 15 mensen hebben kunnen samenstellen en meer dan 200 bedrijven konden begeleiden bij hun zoektocht naar financiering toont de relevantie van wat we willen doen: het samenbrengen van smart funding en (jong) ondernemerschap.”