Sinds twee jaar staat Siham Rahmuni (35) aan het hoofd van multidisciplinair vastgoeddienstverlener Quares. De jonge accountant beklom in ijltempo de professionele ladder, werd achtereenvolgens financieel manager, CFO en CEO, en behaalde tussendoor ook nog een master in de rechten: een jeugddroom die ze achternaging uit leergierigheid en uit de wens om het verschil te maken. “Of je nu een cursus volgt, een seminarie of een volledige academische opleiding, het belangrijkste is dat je steeds je blik kan verruimen”, aldus Rahmuni.
Een kleine vijftien jaar geleden studeerde Siham Rahmuni af als bachelor in de accountancy-fiscaliteit. Haar carrière start de jonge Antwerpse als financieel assistent bij een bedrijf in haar stad in volle internationale expansie. Na een jaar wordt ze er afdelingshoofd, nog eens twee jaar later is ze verantwoordelijk voor het wereldwijde financiële luik van de onderneming.
Na een tussenstop in Frankrijk als interim CFO vervolgt Rahmuni haar carrièrepad bij de Antwerpse vastgoedmakelaar en -beheerder Quares, waar ze van financieel manager doorgroeit tot finance- en HR-directeur en ten slotte CEO.
Geen ladder, wel een plan
Zo maakt de sprankelende vrouw met Marokkaanse roots tot haar eigen verrassing een blitzcarrière. “Voor mij is het allemaal ook heel snel gegaan”, vertelt Rahmuni. “Ik had het zelf niet verwacht en moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik bij elke nieuwe stap ook wel twijfelde. Mijn eerste reflex was telkens: oei, ga ik dat wel kunnen? Ben ik hier wel de juiste persoon voor?”
“Maar dat is nu eenmaal logisch bij elke grotere uitdaging in een carrière, denk ik. Daar moet je je gewoon overheen zetten. Dat je jezelf die vragen stelt, is trouwens helemaal oké. Beter blijf je met de voetjes op de grond. Zolang je een plan van aanpak hebt en scherp staat, kan je ervan uitgaan dat het je wel zal lukken.”
Heel oprecht, ik ben nooit zozeer bezig geweest met die hiërarchische ladder. Wat niet wil zeggen dat ik geen plan had
Hoe vlot de weg opwaarts ook verliep, ze heeft zich zelden afgevraagd wat haar next step zou zijn, zegt Rahmuni. “Heel oprecht, ik ben nooit zozeer bezig geweest met die hiërarchische ladder. Wat niet wil zeggen dat ik geen plan had. Die managementfunctie heb ik altijd wel geambieerd omdat ik ervan hou om verschillende perspectieven en domeinen met elkaar te combineren. Ik vind het persoonlijk heel plezant om meerdere verantwoordelijkheden te managen: om bijvoorbeeld ’s morgens met juridische zaken bezig te zijn en in de namiddag met financiën of strategie.”
“Wat me nog het meeste energie geeft,” vervolgt Rahmuni, “is om met mensen samen te werken. Daar kan je in een managementfunctie niet omheen. Het heeft me altijd geboeid hoe je vanuit een bepaalde positie andere mensen kan ondersteunen en aanmoedigen in hun ontwikkeling. Het mooie daarvan is: tegelijk leer je zelf enorm veel bij. Dat is ook altijd mijn belangrijkste motivatie geweest, dat ik samen met anderen mijn talent kon verkennen en ontplooien.”
De omweg naar de universiteit
Nochtans legde de jonge bedrijfsleider geen vanzelfsprekend leerparcours af. Een algemene middelbare schoolopleiding volgen, was thuis geen evidentie. “Mijn ouders zijn eerstegeneratiemigranten. De klassieke beroepen als kapper en naaister kenden ze wel, maar wat je met een algemene opleiding kon doen, dat viel moeilijk uit te leggen. Toen ik dus bij de overgang naar de middelbare school een studierichting moest kiezen, lag een ASO-traject niet voor de hand. Maar ik heb voet bij stuk gehouden. En zodra mijn ouders inzagen dat zo’n diploma wel degelijk een goeie job kon opleveren, stonden ze al snel op de eerste rij om te supporteren.”
Een universitair vervolg was voor het gezin evenwel nog net dat stapje te ver. Dus beslist Siham Rahmuni om een hogeschoolopleiding bedrijfsmanagement aan te vatten: cijfers en het bedrijfsleven hebben haar altijd wel geboeid. De meisjesdroom om naar de universiteit te gaan, blijft niettemin bestaan - ook zoveel jaren later, wanneer ze het al geschopt heeft tot CFO bij Quares. “Op mijn 28ste heb ik dan toch beslist om, een beetje cold turkey, te starten aan de VUB. Vijf jaar later heb ik dan in avondschool mijn master in de rechten behaald.”
Levenslang leren
Ze vertelt het in alle bescheidenheid, alsof dat huzarenstukje nu eenmaal iets is wat ze aan zichzelf verplicht was. Maar al haar vrije tijd opofferen aan de studies, was toch een zware opgave, horen we tussen de regels door. “Die opleiding was eigenlijk bijkomstig, iets wat ik louter deed voor mezelf. Mijn job kwam altijd op de eerste plaats. Beide trajecten combineren, heeft best wel wat veerkracht gevraagd. Drie à vier avonden of weekenddelen per week moest ik naar de les. Halfweg mijn master heb ik dan mijn partner leren kennen. Toen ik mijn thesis aan het afronden was, was ik hoogzwanger. Niet echt het ideale scenario (lacht).”
We gaan allemaal een lange carrière tegemoet, waar levenslang leren intrinsiek deel van uitmaakt. Die mogelijkheid moeten we omarmen, dankbaar zijn dat we die luxe hebben
Maar ergens brengt zo’n ervaring ook een geweldige meerwaarde en voldoening met zich mee, geeft Rahmuni aan. “De energie die je ervan krijgt en de kennis die je opsteekt, kan je ook direct in je job gebruiken. Dat moet je vooral doen, vind ik. Niets is zo erg als nieuwe inzichten en competenties niet te benutten.”
Het is ook wel een topic vandaag de dag, bedenkt de CEO. “We gaan allemaal een lange carrière tegemoet, waar levenslang leren intrinsiek deel van uitmaakt. Die mogelijkheid moeten we omarmen, dankbaar zijn dat we die luxe hebben. Vanuit mijn rol als CFO bij Quares voelde ik al wel snel de behoefte om te verbreden.”
“Op zeker moment heb ik bijvoorbeeld een HR-afdeling opgezet, iets waarvan ik dacht dat het ons bedrijf vooruit kon helpen. Dankzij mijn rechtenstudie kan ik nu ook makkelijker verbindingen maken tussen het financiële en het juridische. Maar ik wil allerminst zeggen dat iedereen het op mijn manier moet aanpakken. Of het nu een cursus is, een seminarie of een hele academische opleiding, het belangrijkste is dat je je blik kan verruimen.”
Focus naast ambitie
Als de interesse en de motivatie er zijn, dan werpt een leertraject – in welke vorm dan ook – altijd zijn vruchten af, meent Rahmuni. “Wat ik wel ondervonden heb, is dat alles afhangt van een heel goede planning en het vermogen om prioriteiten te stellen. Je kan alleen succesvol zijn als je probeert om focus te houden op waar je hic et nunc mee bezig bent, zonder het grotere verhaal uit het oog te verliezen.”
Voor de topvrouw van Quares gaan die in de richting van de grote maatschappelijke uitdagingen die de vastgoedsector vandaag moet counteren. “Vastgoed is verantwoordelijk voor 30% van onze CO2- uitstoot. Dat is niet gering: het kan en moet gewoon veel beter. Daar zetten we vandaag met Quares dan ook sterk op in. Je ziet ook nieuwe behoeften ontstaan door de coronacrisis, denk maar aan flexibele kantoorruimte, interactieve samenwerkingen of de nabijheid van voorzieningen binnen het residentiële stadsweefsel.”
Sociale betrokkenheid, duurzaamheid en innovatie zijn zaken waar we heel graag ons visitekaartje van willen maken
“Evengoed investeren we bij Quares in kwaliteitsvolle huisvesting voor studenten en belangt de mentale gezondheid van jongeren ons aan. Zo vinden we het belangrijk dat er binnen onze panden voldoende gemeenschappelijke ruimten zijn zodat studenten kunnen connecteren met elkaar. We starten volgend academiejaar met een eventkalender om de studenten te ondersteunen en te voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden. Sociale betrokkenheid, duurzaamheid en innovatie zijn zaken waar we heel graag ons visitekaartje van willen maken.”
Betere antwoorden dankzij divers team
In haar huidige functie ligt er nog voldoende brood op de plank, weet Rahmuni. En al heeft ze nu zelf een bredere basis om aan oplossingen te werken, de draagkracht van het gehele team primeert. “Het is natuurlijk mooi als je je eigen blik en kennis kan verruimen, maar een maatschappelijk relevante onderneming bouw je niet op één persoon. Een divers team - niet alleen qua nationaliteit en gender, maar ook qua achtergrond en interesses - maakt dat je met betere antwoorden kan komen.”
“Ieder van ons heeft wel zijn eigen aspiraties en dromen. Mijn advies: probeer die vooral te concretiseren. Wat drijft jou persoonlijk? Waarin wil jij je ontwikkelen? Dat is een introspectie die elk voor zich moet maken. En ook al zijn sommigen wat minder zelfzeker dan anderen over de weg die ze moeten opgaan, het voelt altijd goed om vanuit je binnenkant te vertrekken. Alles wat daaruit komt, is nooit fout, hoe sentimenteel dat misschien ook mag klinken”, besluit Rahmuni.