(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

Rik Vera is een eigenwijze businessfilosoof met een inspirerende kijk op de (bedrijfs)wereld. Zijn missie? De maatschappij beter achterlaten voor zijn kinderen en kleinkinderen. Hij reist de wereld rond als een enthousiaste – en een tikkeltje – rebelse keynote speaker, na zelf jarenlang in de directies van meerdere bedrijven te hebben gezeteld (al zou hij zelf zeggen: gespeeld). Een rasechte wereldverbeteraar met een groot hart en scherpe visie. Ontdek in deze podcastaflevering van FF Rustig wat Rik Vera heeft met Pippi Langkous, surfers, formule 1-piloten en Assepoester.

Nieuwsgierig zijn

De carrière van Rik Vera was zeker niet van a tot z uitgetekend maar als je eindeloos nieuwsgierig bent, dan zie je vroeg of laat opportuniteiten en liggen de kansen voor het grijpen. En dat is precies wat Vera tot dusver gedaan heeft - en nog steeds doet.

Na een hobbelig parcours in het middelbaar - waar Vera naar eigen zeggen veel tijd heeft verspild - en een studie Germaanse Filologie aan de universiteit, belandde hij in het leger. Want jawel, de legerdienst was toen nog alive and kicking in België. Al had hij als getrouwde man een streepje voor en kreeg hij een geweldige job als lesgever.

(©Sixshooter for FF Rustig podcast)

Onrustig worden van rust

Maar er kwam - jammer genoeg - een abrupt einde aan zijn carrière in het onderwijs. Dus, what’s next? Waar rolt het balletje in het doolhof naartoe? Wat was de volgende logische stap voor een germanist die niet meer kon lesgeven?

Sales, natuurlijk. Zijn eerste saleservaring was echter geen hoogvlieger. De tweede was dat wel. Maar bracht hij de rest van zijn carrière hier door? Nee, dat niet. Want als de dingen lopen en verder kabbelen, dan wordt Rik Vera onrustig. “Ik word onrustig van rust”, geeft hij zelf aan.

Kijk niet naar de dingen zoals ze zijn, maar leer kijken naar de dingen zoals ze zouden worden

Dat is iets wat zijn jaren in sales typeerde: Vera functioneerde het best op de afdelingen waar er de meeste ruimte was om te groeien en te verbeteren. “Want daar mocht ik het winkeltje verbouwen, het uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten. Op een winkeltje passen dat niet veranderd mag worden, dat ligt mij hem helemaal niet.”

“Kijk niet naar de dingen zoals ze zijn, maar leer kijken naar de dingen zoals ze zouden worden”, geeft hij nog als raad mee.

Mee met de golven

En dan, opportunity knocked. Vera kreeg een lekker rommelig winkeltje waar het he-le-maal fout liep. Maar zoals Pippi Langkous zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Hij verzamelde een team rond zich en nam grote groepen mensen enthousiast mee in zijn verhaal. Toen het winkeltje af was, werd het winkeltje verkocht en zat Rik Vera even in de spreekwoordelijke wachtkamer. Die wachtkamer was voor hem dé kans om uit de ratrace te stappen en hij besliste er nooit meer opnieuw in mee te gaan. Maar wat dan wel?

Als een echte surfer liet hij de golven op zich afkomen en deinde op ze mee. Eén van die golven bracht hem tot bij een groot techbedrijf waar hij de link was tussen het bedrijf enerzijds en de klanten anderzijds. Vera sprak de taal van beide en was de perfecte vertaalmachine die iedereen meekreeg in het verhaal. De start van zijn nieuw hoofdstuk was geschreven. Nu reist hij al jaren de wereld rond als keynote speaker en helpt hij bedrijven om een stapje voor te blijven op de concurrentie.

Leer je ideeën tot uitdrukking te brengen

De belangrijkste skills for the future vindt Rik Vera nieuwsgierigheid, creativiteit en lef hebben. Maar ook storytelling hoort volgens hem in dat rijtje thuis. “Je moet je ideeën tot uiting leren brengen. Zet je droom om in een verhaal, leer dat verhaal brengen en grijp ook vooral elke kans om je verhaal te vertellen.”

Naar goede gewoonte vroegen we onze gast ook wat de ultieme tip is die hij aan zijn jongere zelf zou meegeven. “Er komen woelige watertjes, maar blijf doen zoals je bezig bent, want het komt allemaal goed”, blijft Vera zijn positieve zelve.


De volledige podcastaflevering met Rik Vera kan je hieronder herbeluisteren: