Het Oost-Vlaamse Payroller schudt de interimsector momenteel wakker. Met hun online tool maken co-founders Nicolas Moerman en Mathieu Vandenhende payrolling drastisch eenvoudiger, sneller en goedkoper, en spelen ze zo slim in op een snel veranderende arbeidsmarkt.
De twee jonge serial entrepreneurs zijn niet aan hun proefstuk toe. Voordien lanceerden ze al Nestor, het uitzendkantoor voor vijftigplussers, en Martha, het uitzendbureau voor nannies. Met Payroller bestormen ze nu in één keer de hele interimsector. “Het klassieke interimmodel waarbij een bedrijf zijn medewerkers zelf vindt maar toch langs een interimkantoor moet voor alle administratie, dat is eigenlijk helemaal niet meer van deze tijd”, windt co-founder Nicolas Moerman er geen doekjes om. “Zo’n interimkantoor op de hoek van een straat, waar iedereen zit te wachten tot er iemand binnenkomt. En als je dan als bedrijf zelf een kandidaat aanbrengt, dan duurt het toch nog altijd lang voor alle administratie rond is. Bovendien is dat model nog sterk afhankelijk van menselijke tussenkomst. Daardoor wordt er al wel eens iets vergeten, zijn de lonen regelmatig niet correct … Er is kortom veel miscommunicatie.”
In een klassiek interimmodel is er veel miscommunicatie
Doorgedreven automatisatie
“Bij ons is er helemaal geen kantoor noch consulent”, vult co-founder Mathieu Vandenhende zijn vennoot aan. “Dankzij doorgedreven automatisatie vereenvoudigt Payroller het hele aanwervingsproces, zodat er bijna geen papierwerk meer overblijft. Alles verloopt online via een onboarding proces waarmee je zelf je contracten kan aanmaken, die automatisch voldoen aan alle wet- en regelgeving. Vroeger moest je binnen de kantooruren een uitzendkantoor binnenstappen of naar een consulent bellen, bij ons doe je dat volledig online. Dat kan 24 uur op 24, dus ook op zondagen en feestdagen, gewoon vanop je smartphone. Zo maken we het veel makkelijker voor werkgevers om flexibele medewerkers online in te schrijven waar en wanneer hen dat het beste past.”
Op maat van de arbeidsmarkt van de toekomst
Moerman staat erop te benadrukken dat Payroller niet alle taken van uitzendkantoren wil overnemen: “Wij zoeken geen mensen zoals uitzendkantoren doen. Wij doen enkel de payrolling. We zorgen met andere woorden enkel voor de administratieve afhandeling, de werkgever brengt zijn kandidaten zelf aan.
Daarmee spelen we perfect in op de evolutie naar bedrijven die steeds vaker zelf hun flexibel personeel gaan zoeken. Horecazaken hadden bijvoorbeeld vroeger een café en dat was het. Nu duiken overal tijdelijke pop-upbars op en zijn er veel meer grote evenementen van één dag. Drukke periodes in bedrijven en winkels worden opgevangen door studenten of freelancers, startups nemen liever tijdelijke medewerkers in dienst zonder voltijds engagement ... Dat zijn allemaal werkgevers die maar voor korte tijd werknemers nodig hebben. Vaak hebben ze die contacten al, of weten ze waar ze die moeten zoeken. Dan is de hele administratieve rompslomp van een uitzendkantoor enkel en alleen om die mensen aan het werk te krijgen wel heel erg tijdsintensief. Op zo’n momenten komen wij goed van pas. Bij ons is alle administratie online in een paar klikken geregeld.”
Vroeger moest je binnen de kantooruren een uitzendkantoor binnenstappen of naar een consulent bellen, bij ons doe je dat volledig online
Ook Vandenhende ziet de arbeidsmarkt steeds meer verschuiven naar flexibele werkkrachten: “Mensen wisselen gewoon veel vaker van baan. Maar ook de werknemers lijken een meer flexibele carrière te verkiezen. Dat zien we nu zeker in de creatieve sector en bij start-ups. Daar werken mensen niet meer bij een bedrijf, maar op een project. Als dat project af is, gaan ze verder naar een volgend project. Binnen datzelfde bedrijf of bij een ander bedrijf, dat maakt niet zoveel uit.”
Het bedrijf van de toekomst is volgens Moerman ook anders opgebouwd: “Hun structuren zijn veel flexibeler. Ze blijven een kleine kern van vaste waarden behouden, de core van het bedrijf, maar de flexibele schil rond die kern wordt steeds groter. Ons nieuwe payrollmodel past perfect in die evolutie.”
Weg met de middle man
De twee co-founders krijgen naar eigen zeggen niets dan positieve reacties op hun online payrolling tool. “Bedrijven vinden het vaak fijn om zelf de administratie te doen en alles in handen te houden”, vertelt Moerman. “Doordat de middleman wegvalt, krijgen ze meer controle over het hele proces. Maar daarnaast vinden ze het ook veel aangenamer dat alle communicatie rechtstreeks met hun medewerker verloopt. Daardoor verkleint immers het risico op fouten en verloopt alles stukken sneller.”
Belgische ditjes en datjes
Is het niet net de rol van een interimkantoor om de ingewikkelde Belgische wetgeving rond flexibel werk uit handen van de werkgevers te nemen? “In een land als België is flexibel werk inderdaad goed gereguleerd, met veel controles en regels”, geeft Vandenhende toe. “Ons systeem is zo ontworpen dat bijna alles geautomatiseerd verloopt. En het is niet omdat onze tool online zit, dat werkgevers geen hulp mogen verwachten. Integendeel zelfs, onze customer service is even belangrijk als onze tool. Als er toch vragen opduiken, dan staan zij klaar om onze klanten te helpen. Ook buiten de kantooruren. Dat zie ik niet zo snel gebeuren bij een klassiek interimkantoor.”
“Daarnaast is het ook gewoon leuk om Payroller te gebruiken”, besluit Moerman. “We hebben veel tijd gestoken in onze user experience en ons design. Business software en HR software is meestal ingewikkeld en lelijk en ongelooflijk saai. Bij ons is alles leuk en makkelijk. Alles wijst zichzelf uit. Die ervaring vonden we erg belangrijk. We wilden een minder leuke taak zo aangenaam en aantrekkelijk mogelijk maken. Dat is ons goed gelukt, als we de reacties van onze klanten mogen geloven.”
Benieuwd hoe makkelijk het kan zijn om een flexibele werknemer aan te werven? Probeer de online payrolling tool van Payroller dan hier uit.