De war for talent blijft in alle hevigheid razen, en bedrijven zoeken zich te pletter naar technologische profielen. Nearshoring kan een alternatief bieden, meent zaakvoerder Bram Van Nieuwerburgh van softwarebedrijf Cactussoft. Het bedrijf zelf is Belgisch, maar de operaties zitten volledig in Wit-Rusland, waar zo’n 100-tal hooggekwalificeerde software engineers applicaties op maat maken. “Nearshoring laat middelgrote bedrijven toe om snel de nodige technologische skills binnen te halen, zonder maandenlang te moeten zoeken naar een dure witte raaf.”
In 2017 nam Bram Van Nieuwerburgh softwarebedrijf Cactussoft uit Wit-Rusland over. “De digitalisering heeft grenzen doen verdwijnen. Of het nu om een collega gaat in het bureau naast je of om een bedrijf uit Polen of Portugal, ze zijn allebei maar één klik van je verwijderd. Ik zag hoe Belgische bedrijven het steeds moeilijker hadden om software engineers aan te trekken of projecten uitgevoerd kregen aan aanvaardbare kost en ROI. De zoektocht naar die witte raven kostte hen steeds meer tijd én geld. En ik dacht: waarom zouden die ingenieurs, in een wereld zoals die van de software waar grenzen de facto niet meer bestaan, eigenlijk uit België moeten komen?”
We schrijven code en bouwen software voor bedrijven die nood hebben aan een specifieke applicatie. Bedrijven met processen en flows waarvoor geen standaard app bestaat. Echt maatwerk.
Cactussoft maakt in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, software op maat. “Grosso mode de helft van ons werk bestaat uit projecten die we van A tot Z voor onze rekening nemen: analyse, project management, UX/UI design, front-end en back-end engineering en testing. Bij de andere helft van ons werk fungeren we echt als een extensie van het eigen software development team van een klant. Stel dat een bedrijf een team heeft van tien mensen, maar snel groeit en een roadmap heeft voor een team van twintig mensen. No way dat ze dat team op tijd verdubbeld krijgen om het orderboekje af te werken. Wij leveren dan een dedicated team, dat voltijds het in house team versterkt. Voor Be-Mobile hebben we bijvoorbeeld een team van zestien mensen, dat in Wit-Rusland een verlengstuk vormt van het Belgische team.”
Brug tussen België en Wit-Rusland
Van Nieuwerburgh werkt zelf hoofdzakelijk in België, waar twee derde van de klanten van Cactussoft zitten en vormt zo de brug tussen de klant en de software engineers, die in Wit-Rusland zitten. “Ik luister naar de noden van de klant en samen met de collega’s in Wit-Rusland stellen we dan het beste team samen. Na 2 jaar is ons management team erg vertrouwd met hoe Belgische bedrijven graag werken. We verzekeren ook de opvolging, met steering comités met de klant. Eigenlijk komt het erop neer dat we de vertaalslag maken van West-Europese noden naar de Oost-Europese manier van werken.”
“We hebben drie types van klanten. De eerste groep zijn de start-ups, die we helpen om een minimum viable product (MVP) te maken waar ze hun eerste klanten mee aan kunnen trekken. De tweede groep zijn de scale-ups, genre Showpad, die zo snel groeien dat hun rekrutering onmogelijk kan volgen. En de derde en laatste groep zijn de meer gevestigde kmo’s of organisaties, die aan de vooravond van de noodzakelijke digitale transformatie staan, maar die niet alleen kunnen bolwerken.”
Het Silicon Valley van het oosten
Nearshoring heeft volgens Bram Van Nieuwerburgh voor die bedrijven een aantal belangrijke voordelen. “Beschikbaarheid van ingenieurs en IT’ers is natuurlijk het grootste voordeel. Als je in België een goeie software engineer wil aanwerven, ben je toch al snel 6 tot 9 maanden zoet. In Wit-Rusland hebben we die ingenieur, als hij al niet in onze pool zit, op 4 tot 8 weken gevonden én in dienst genomen. De vijver is hier veel groter. Zo’n 30 procent van alle studenten aan de universiteit studeert af in een technologische richting. Tech is de enige sector waar je hier heel goed kan verdienen, tot vijf keer meer dan in andere sectoren. De technologische richtingen trekken dus de sterkste en slimste jongeren aan.”
Ik ken tech bedrijven in België waar 80 verschillende nationaliteiten werken. Ondernemers denken minder en minder in termen van grenzen en nationaliteiten. Software overstijgt dat. Dat is gewoon een fact of life
“Ook de dynamiek is totaal anders dan in België. Dat is een tweede troef. De New York Times heeft recent nog een heel artikel gewijd aan Wit-Rusland, en omschreef het land als het Silicon Valley van het oosten. Verschillende Wit-Russische techbedrijfjes zijn ondertussen verkocht aan Google, Facebook en Uber. De drive is hier enorm en de kwaliteit ligt bijzonder hoog.”
“Een derde groot voordeel is natuurlijk de prijs, daar moeten we niet onnozel voor doen. Wij betalen onze mensen goed en fair. Maar Wit-Russische lonen en loonkosten liggen lager dan in België. Zelf iemand aanwerven zal hoe dan ook een pak duurder uitvallen.”
Offshoring vs nearshoring
De Belgische grootbanken en bedrijven als Proximus doen al tien, vijftien jaar aan offshoring. Bram Van Nieuwerburgh is ervan overtuigd dat het nu de beurt is aan de middelgrote bedrijven om op de trein van de nearshoring te springen. “Het is een uitstekend alternatief, dat onterecht vooroordelen oproept. Als je software development uitbesteedt aan bedrijven in landen als India zit je inderdaad met een grote taalbarrière, een groot uurverschil en vooral een groot cultuurverschil. Bij nearshoring vallen die obstakels grotendeels weg. Uitstekende communicatietools hebben recent de laatste obstakels weggenomen.”
“Een paar jaar geleden was de taal nog een probleem, nu spreken Wit-Russen doorgaans uitstekend Engels. Het uurverschil is geen barrière, en België is amper twee uur vliegen. De mensen van onze dedicated teams gaan regelmatig een weekje heen en weer. Een cultuurverschil is er anno 2019 amper. De meeste software engineers zijn jonge mensen, ze hebben de Sovjet-tijd nooit meegemaakt. Wit-Russen zijn erg op Europa georiënteerd. Ze gaan niet op reis naar Rusland, ze gaan op reis naar Italië of Spanje. Je moet ze hoogstens een beetje aansporen om proactief te durven zijn, om tegengas te durven geven aan pakweg een CTO. Technologisch zijn de ingenieurs top, maar ze zijn grootgebracht met misschien een beetje té veel respect voor hiërarchie.”
Alternatieven voor witte raven
Wanneer bedrijven taken offshoren, roept dat soms kritiek op omdat die operatie ten koste gaat van personeel in België. Dat is bij nearshoring vandaag absoluut niet het geval, benadrukt Bram Van Nieuwerburgh. “Het gaat net om jobs die ze in België gewoon niet ingevuld krijgen met lokale mensen. Er zijn te weinig software engineers. Dus zijn er nieuwe, creatieve alternatieven nodig om dat tekort op te vangen zodat de Belgische bedrijven de broodnodige projecten kunnen blijven uitvoeren aan aanvaardbare kost.”
"Is je bedrijf ook klaar om de stap te zetten? Neem dan hier contact op met Cactussoft en wie weet werk jij binnenkort ook samen met collega's uit Wit-Rusland!"