‘A life-changing experience’, belooft de website van Le Wagon. De coding school leert ondernemende studenten aan een razend tempo om zelf software te bouwen. “Het zijn vaak mensen die hun carrière in een andere richting willen sturen, die hebben geen zin om nog eens vijf jaar aan de universiteit te studeren”, verduidelijken managing director Ana Seré en marketing manager Clémentine Delisse. “Om het tekort aan developers weg te werken, moeten we ook het mysterie rond coderen weghalen. Nee, het is niet hyperingewikkeld, je kan het op 9 weken leren.”
Le Wagon werd in 2013 opgericht in Parijs. “De founders vonden dat het hoger onderwijs er niet in slaagde om studenten de juiste tech skills mee te geven”, legt Seré uit. “De hogescholen en de universiteiten missen een wagon om hun passagiers op hun bestemming te krijgen, vandaar de naam. Dat we hier met de Belgische campus van Le Wagon in het station van Brussel-Centraal zitten, is een gelukkig toeval.”
De hogescholen en de universiteiten missen een wagon om hun passagiers op hun bestemming te krijgen, vandaar de naam
Na Parijs opende Le Wagon nog 38 andere campussen over de hele wereld: van Amsterdam tot Melbourne, van Rio de Janeiro tot Tokio. In 2015 opende de Brusselse campus de deuren. “Ons vlaggenschip is het bootcamp. Een heel intensief traject, negen weken lang, vijf dagen per week. De laatste twee weken bouwen de studenten zelf een techproduct, een MVP dat ze volledig zelf in elkaar steken. Dat komen ze ook pitchen. We volgen het traject dat ook een moderne start-up moet afleggen. Waar zit vandaag het competitief voordeel voor start-ups? In snelheid. Dat brengen we onze studenten ook bij.”
Advocaat, kunstenaar of patissier wordt developer
De studenten aan de coding school zijn niet de typische 18-jarigen, verduidelijkt Seré. “Het zijn vaak ondernemende mensen die al werkervaring hebben, maar die hun carrière een andere richting uit willen studeren. Alleen hebben ze geen zin om nog eens vier of vijf jaar aan de universiteit te studeren. Veel van onze studenten komen natuurlijk uit de techwereld, maar we hebben ook totaal andere profielen: advocaten, boekhouders, kunstenaars zelfs. Eén van onze alumni was een patissier. Hij had zijn rug gebroken en kon niet meer in de bakkerij werken. Nu werkt hij als developer. Als je kijkt welke skills je nodig hebt op de arbeidsmarkt van de toekomst kom je snel uit bij coderen. Bedrijven smeken om developers.”
“Een tweede groep studenten zijn mensen die geen carrièreswitch willen maken, maar die wel beseffen dat ook hun huidige job de komende jaren mee zal evolueren met de digitale transformatie van onze samenleving. Ze beseffen dat ze nieuwe skills moeten aanleren om gelijke tred te houden. Die mensen hebben niet allemaal de ambitie om developer te worden, maar ze willen wel begrijpen hoe code geschreven wordt.”
“Steeds vaker sturen ook bedrijven hun werknemers naar Le Wagon. Ze merken ook dat er een tekort aan developers is en dat er geen leger nieuwe krachten klaarstaat. Hun eigen mensen reskillen, is de meest doeltreffende en de meest duurzame oplossing. Maar ze willen hun beste talenten natuurlijk geen 9 weken missen. Daarom hebben we ook een part-time programma: je leert precies dezelfde skills als in het bootcamp, je bouwt ook zelf een product, maar de opleiding wordt gespreid over 24 weken. Zo kan je ze combineren met je job. (lacht) Al mag je ervan uitgaan dat die combinatie behoorlijk pittig wordt, want we leggen de lat hoog.”
Als je kijkt welke skills je nodig hebt op de arbeidsmarkt van de toekomst kom je snel uit bij coderen
“Als je twijfelt of het programma iets voor jou is, kan je een korte workshop volgen of een introductiedag bijwonen. Ben je na die dag helemaal overtuigd? Go for it! Denk je dat het toch niet je ding is? Even goede vrienden. Het is een stevige investering, dus we willen dat onze studenten zeker van hun stuk zijn voor ze zich op het coderen storten. Er bestaan in Vlaanderen ook subsidies waar studenten een beroep op kunnen doen als het financiële aspect een drempel zou zijn. We bekijken samen de mogelijkheden.”
Meer ondernemers en meer vrouwen in de techwereld
Le Wagon maakt deel uit van de digitale campus BeCentral, die in Brussel-Centraal onderdak biedt aan verschillende scholen, start-ups en scale-ups. “Er gebeuren heel wat kruisbestuivingen”, zegt Delisse. “Als een school voor digitale marketing een survey wil maken, klopt ze bij onze studenten aan. Onze buren zijn scale-ups als ListMinut en Sortlist, sommige van onze alumni gaan ook aan de slag bij de bedrijven hier. Maar het is vooral de sfeer van ondernemerschap die uniek is.”
“Onze studenten kunnen ook ervaringen uitwisselen met ondernemers die het klappen van de zweep al kennen. Dat kan gewoon aan het koffieapparaat, maar we nodigen evenzeer founders en CTO’s uit om van gedachten te wisselen. Over technologie, over software bouwen maar net zo goed over de obstakels die je als ondernemer tegenkomt. Over de successen én over de mislukkingen.”
“Wereldwijd heeft Le Wagon al meer dan 8.000 talenten getraind. Die hebben samen al 500 start-ups opgericht. Ook onze Brusselse campus heeft al een paar succesvolle start-ups voortgebracht. Travelsify heeft bijna 6 miljoen euro opgehaald, Seraphin en Smovin elk meer dan 1 miljoen euro. Het einddoel van onze coding school is niet om zelf een start-up op te richten, maar veel studenten krijgen de smaak wel te pakken.”
Le Wagon boost niet alleen het ondernemerschap, de coding school maakt de mannelijke techwereld ook vrouwelijker. “Gemiddeld 30 procent van onze studenten zijn vrouwen, daar zijn we bijzonder trots op”, aldus Seré. “Bij het eerste bootcamp van 2020 was dat zelfs al 42 procent. We zijn de meest genderdiverse techschool die er bestaat.”
Interesse om ook software te leren bouwen? In september starten een nieuw bootcamp (Engelstalig) en een nieuw part-time opleiding. Le Wagon lanceert ook een gloednieuw nieuwe data science programma. Op de website kan je meer info vinden!