Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker
Dat sportiviteit en solidariteit een goed huwelijk vormen, is nergens duidelijker dan tijdens de vier sportieve evenementen die Kom op tegen Kanker op poten zet. En ja, daarbij worden fondsen verzameld voor kankeronderzoek, maar dat is niet de eerste betrachting. Dat vertelt Marc Michils ons, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. Hij wordt bijgestaan door Katrin Roggeman, notaris en voorzitter van Fednot, die zelf kanker overwon. “Deelnemen aan die events is onbeschrijfelijk. Je moet dus meedoen om het zelf te kunnen ervaren”, zegt die laatste.
Dit jaar organiseert Kom op tegen Kanker vier sportieve events ten voordele van kankeronderzoek: de 100km-run, de 1000 km, Het Internationale Peloton van de 1000 km en de Col op. Maar vooraleer die verder toe te lichten, wil Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, die events wat kaderen.
“Als organisatie zijn wij honderd procent zelfvoorzienend”, vertelt hij. “Wij krijgen geen subsidies en verkrijgen al onze middelen via fundraising events. Dat is een bewuste strategie, omdat we een neutraal platform willen zijn dat op een transparante manier kankeronderzoek financiert. Die onafhankelijkheid laat ons ook toe kritisch te zijn naar overheden: wij willen kunnen pleiten bij ministers, regeringen, ziekenhuizen,… over wat er allemaal beter kan naar kankerpatiënten toe.”
Sportief uitgedaagd en geëntertaind
“Het grote ‘voordeel’ is dat kanker enorm veel emoties oproept en mobiliserend werkt. Iedereen toont zich solidair, wat we via onze platformen willen activeren, om zo van passieve tot actieve solidariteit te komen. We hebben uiteraard ook de Dag tegen Kanker en het Plantjesweekend, maar in dit geval dagen we mensen uit om mee te lopen of fietsen en zo concreet iets te betekenen.”
Het draait om sportiviteit, maar even goed om solidariteit met kankerpatiënten
“Je zamelt geld in ten voordele van kankeronderzoek en je neemt deel aan een tot in de puntjes uitgewerkt topevent, waarin je jezelf niet alleen sportief kunt uitdagen maar ook wordt geëntertaind. Met optredens, deelnames van BV’s, enzovoort. En daarnaast gaat het vooral om wat er onderweg gebeurt. Kankerpatiënten ontmoeten elkaar, en vaste deelnemer Jan Hautekiet vertelde me dat hij elke keer drie levensverhalen hoort tijdens het fietsen – hij deelt zijn rit zelfs al zo op: 125 kilometer is gelijk aan drie gesprekken”, vertelt Marc Michils.
“Het draait dus om sportiviteit, maar even goed om solidariteit met kankerpatiënten. Dat staat zelfs centraal en primeert op de centen. Vreugde - iemand die kanker overwon – en verdriet – mensen die iemand verloren aan kanker - komen er samen, maar de events zelf zijn nooit triest. Het draait om hoop, omdat we met kankeronderzoek heel veel kunnen bereiken. Niet fatalistisch, maar optimistisch.”
Niet in de bomen gaan hangen
“Dat activerende maakt de events trouwens ook tot ideale teambuildings binnen bedrijven: je kan concreet het verschil helpen maken, in plaats van in de Ardennen wat in de bomen te gaan hangen”, lacht Michils. “Het kan enorm verbindend werken, zeker als er binnen de organisatie iemand kanker heeft. En de ziekte komt helaas zo vaak voor dat er wellicht geen enkel bedrijf is zonder kankerpatiënt. Dat leidt niet zelden tot spontane, interne acties.”
De strijd tegen kanker begint ook écht te leven binnen een bedrijf dat deelneemt aan de sportieve events
“Er valt een mooie parallel te trekken tussen de uitdagingen in het bedrijfsleven en deze events. Persoonlijk vind ik dat het mooiste: dat door een event waar een bedrijf aan deelneemt, de strijd tegen kanker ook echt binnen dat bedrijf begint te leven. Dat zal de deelnemende teams ook alleen maar des te meer motiveren. Wij bieden hier trouwens vanuit Kom op tegen Kanker de nodige informatiesessies voor aan en kunnen dat proces dus perfect begeleiden.”
Mooie call to action
Naar goede gewoonte werden ook dit jaar bekende meters en peters aangetrokken. Zo worden VRT-nieuwsanker Riadh Bahri peter voor de nationale pelotons, en Goedele Wachters meter voor Het Internationale Peloton. Maar misschien moeten we de schijnwerper op een deelnemer richten.
Katrin Roggeman, notaris en voorzitter van Fednot, startte in 2015 met de 1000 km en nam in 2019 voor het eerst deel aan Het Internationale Peloton van de 1000 km. Ook volgend jaar staat ze weer met volle goesting aan de streep.
“Wat ik vooral heel bijzonder vind, is de sfeer die rond die events hangt”, vertelt ze. “Zowel aan de start, onderweg als bij de aankomst. Omdat iedereen die deelneemt wel een verhaal heeft. Ofwel persoonlijk, ofwel omdat ze iemand kennen die kanker heeft overwonnen. Het is zodanig onbeschrijfelijk dat je het moet meegemaakt hebben om te weten wat ik bedoel. Bij deze kan dat een mooie call to action zijn”, lacht Katrin Roggeman.
De sfeer die rond de events hangt is heel bijzonder. Omdat iedereen die deelneemt wel een verhaal heeft. Ofwel persoonlijk, ofwel omdat ze iemand kennen die kanker heeft overwonnen
“Aankomen op de Grote Markt van Mechelen is gewoon overweldigend, alsof je thuiskomt in een grote, warme huiskamer. Zeker als je zelf kanker hebt gehad, zoals ik in 2010. Deelnemen aan de 1000 km heeft mij dan ook enorm geholpen met mijn mentale verwerkingsproces, en mij een boost van jewelste gegeven.”
Kleine Kom op tegen Kankertjes
Of de algemeen directeur de vier events even kort wil toelichten, vragen we. “Laat mij dan beginnen met de 1000 km die nu toch al ruim tien jaar bestaat. Tijdens het Hemelvaartweekend (volgend jaar van 18 tot en met 21 mei, red.) vertrekken elke dag verschillende pelotons vanuit gaststad Mechelen naar telkens weer een andere middagstad en terug, goed voor samen 250 kilometer. Maal vier geeft dat dus 1000 kilometer.”
Deelnemen aan de 1000 km heeft mij dan ook enorm geholpen met mijn mentale verwerkingsproces, en mij een boost van jewelste gegeven
“Je neemt deel als team – van één tot acht personen – met als bedoeling die 1000 kilometer vol te maken. Voorwaarde is dat je een deelnameprijs van 5.500 euro betaalt, bijeengebracht via lokale acties. Op die manier worden de teams zelfs kleine Kom op tegen Kankertjes”, vertelt Michils.
“Bij de 100km-run, die volgend jaar op 19 maart doorgaat in Deinze, loopt een team van vier mensen samen 100 kilometer, in lussen van tien kilometer. De eerste doet er veertig, de tweede dertig, de derde twintig en de laatste tien, met als bedoeling dat ze samen over de meet komen.”
Duizend hoogtemeters overbruggen
De fietsers van het Internationale Peloton van de 1000 km vertrekken vanuit de Franse stad Rennes en leggen als één peloton samen 1.000 kilometer af over de vier dagen heen, met aankomst in Mechelen.
“Flanders Classics is medeorganisator, zodat de fietstocht in alle veiligheid verloopt. Het spreekt voor zich dat je hier toch al een gevorderde fietser moet voor zijn. Je moet in staat zijn vier dagen lang elke dag 250 kilometer te fietsen en vele hoogtemeters te overbruggen. De essentie is dat je sport voor kankeronderzoek. Jij levert een zware inspanning - zowel financieel als sportief - maar die verdwijnt in het niets tegenover de inspanningen die patiënten moeten leveren.”
De essentie is dat je sport voor kankeronderzoek. Jij levert een zware inspanning - zowel financieel als sportief - maar die verdwijnt in het niets tegenover de inspanningen die patiënten moeten leveren
“De Col op is een nieuw sportief event dat op 9 september doorgaat op de Col des Saisies in de Franse Alpen. Ook hier moet je een geoefende fietser voor zijn, want er worden in totaal zo’n duizend hoogtemeters op een totale afstand van 12,4 kilometer overbrugd. Of om in wielerjargon te spreken: veel”, lacht Michils.
“Het bijzondere van dit event is dat er boven op de col wordt gestart, naar beneden wordt gereden om vervolgens terug bovenaan te eindigen. Maar ook hier zal niet de sportiviteit, maar wel de solidariteit primeren. Leeftijd, rang of stand: dat valt allemaal weg. Iedereen helpt iedereen.”