Triginta legt de lat hoog in de vastgoedsector door sociaal-maatschappelijke waarden centraal te stellen in de herbestemming en renovatie van historische gebouwen. Met een portefeuille van unieke panden, variërend van kloosters en kerken tot zorginstellingen, zet het bedrijf zich in om veel meer te doen dan enkel stenen verplaatsen. Hun missie is om vastgoed om te vormen tot leef- en werkruimtes die een positieve impact hebben op zowel de gebruikers als de omgeving. Eén van hun belangrijkste pijlers? Sociale duurzaamheid. Jasper Schokkaert, impact manager bij Triginta, legt uit hoe het bedrijf dit principe in praktijk brengt en hoe ze de lat hoger willen leggen voor de vastgoedsector.

Een drijfveer voor meer dan enkel gebouwen

“Onze gebouwen zijn meer dan alleen vier muren en een dak”, begint Schokkaert. “We willen vastgoed herbestemmen tot plekken waar mensen zich goed voelen en die een positieve invloed hebben op hun omgeving. Veel van de gebouwen die wij herbestemmen hebben een sterk historisch karakter. Ze zijn vaak beschermd erfgoed, en dat willen we behouden en versterken. Die historie geeft onze projecten een ziel en maakt dat ze meer bieden dan een functionele ruimte.”

Triginta ziet duurzaamheid als iets wat veel verder gaat dan energie-efficiëntie of het gebruik van duurzame materialen. Voor hen is duurzaamheid ook een sociaal vraagstuk. “Sociale duurzaamheid betekent voor ons dat een gebouw niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de gemeenschap waarin het staat”, legt hij uit. Dit kan bijvoorbeeld door het behoud van een jeugdbeweging die al jaren in een pand gehuisvest is, of door de renovatie van een gebouw zó te plannen dat het de buurt en de bewoners versterkt in plaats van alleen maar een commerciële functie te hebben.

Ze streven ernaar om voor elke ontwikkeling zowel de milieu-impact als de sociale impact nauwgezet in kaart te brengen en te optimaliseren. De combinatie van een historisch gebouw met moderne technologieën biedt niet alleen een unieke werk- of leefomgeving, maar draagt ook bij aan het welzijn van de gemeenschap rondom het pand. “Een gebouw moet sociaal functioneren, net zoals het fysiek en milieutechnisch goed moet functioneren. Het moet waarde toevoegen aan de mensen die erin wonen en werken, en aan de bredere omgeving”, aldus de Impact Manager.

Onze gebouwen zijn meer dan alleen vier muren en een dak. We willen vastgoed herbestemmen tot plekken waar mensen zich goed voelen en die een positieve invloed hebben op hun omgeving.
Sint-Oedenrode

De uitdaging van historische panden

Het restaureren en moderniseren van historische gebouwen is echter geen eenvoudige taak. De gebouwen zijn vaak oud en niet ontworpen met de nieuwste technologieën in gedachten, waardoor het moeilijk kan zijn om bijvoorbeeld milieudoelstellingen te halen. “We kunnen niet bij al onze projecten concurreren met een volledig nieuw gebouw op het gebied van energie-efficiëntie”, geeft Schokkaert toe. “Maar door slim te renoveren, kunnen we historische gebouwen wel optimaliseren. Bijvoorbeeld door nieuwe technieken in te bouwen zonder het karakter van het pand tenietdoen. We kunnen ook profiteren van de sterktes van historische gebouwen. Zij zijn gebouwd met kwalitatieve en robuuste materialen waardoor het gebouw resistenter is tegen (extreme) buitentemperaturen.”

Een van de grootste uitdagingen ligt in het vinden van de balans tussen het historische erfgoed van het pand en de moderne behoeften. Triginta neemt hier inventieve maatregelen om nieuwe technologieën en duurzame oplossingen toe te passen, zonder afbreuk te doen aan het historische karakter. “Het vraagt soms om creatieve oplossingen”, zegt Schokkaert. “We werken met materialen die al heel lang meegaan, en proberen de gebouwde omgeving zo goed mogelijk te behouden. Dit op zich is al een duurzaam verhaal. We geven panden een tweede leven en verlengen hun duurzaamheid door nieuwe functies toe te voegen."

Circulariteit als hoeksteen

Naast sociale duurzaamheid speelt circulariteit een cruciale rol in Triginta’s projecten. Historische en beschermde panden zijn op zichzelf al een duurzaam verhaal. “Het feit dat we niet kiezen voor het makkelijke pad van nieuwbouw – met betere energieprestaties en EPC’s – brengt juist unieke voordelen op het vlak van circulariteit”, legt Schokkaert uit. “Deze gebouwen staan er al tientallen, soms honderden jaren, wat betekent dat er al die tijd geen extra materiaalverbruik heeft plaatsgevonden. Dat is een enorme winst in termen van grondstoffen en energie.”

Triginta heeft circulariteit als vast onderdeel van hun strategie ingebed met drie belangrijke pijlers: circulaire materialen, hergebruik van materialen en ontwerp voor demontage.

Binnen elk project zoekt Triginta actief naar manieren om bestaande materialen opnieuw te benutten. “Historische materialen kunnen vaak op verschillende locaties worden hergebruikt”, aldus Schokkaert. “Dit vermindert de noodzaak om nieuw materiaal aan te schaffen en beperkt zo de impact op het milieu. Daarnaast kijken we ook hoe we materialen die vrijkomen bij afbraak binnen hetzelfde project of andere ontwikkelingen kunnen inzetten.”

Triginta denkt ook vooruit naar de toekomst van hun gebouwen met hun ontwerp voor demontage. “We ontwerpen en ontwikkelen op een manier die ervoor zorgt dat gebouwen met minimale aanpassingen of sloop van materialen kunnen worden aangepast aan nieuwe functies”, vertelt Schokkaert. Deze aanpak maakt het mogelijk om flexibel om te gaan met veranderende behoeften, zonder dat dit leidt tot grote hoeveelheden bouwafval.

Bij de aankoop van nieuwe materialen zoekt Triginta altijd naar circulaire oplossingen. “Het gebruik van circulaire materialen helpt ons om een duurzame levenscyclus voor onze gebouwen te creëren”, legt Schokkaert uit. Dit betekent dat materialen hernieuwbaar, recyclebaar of herbruikbaar zijn en zo bijdragen aan een gesloten kringloop.

Door deze pijlers centraal te stellen, bewijst Triginta dat circulaire principes perfect passen bij de herbestemming van historische panden. Dat versterkt niet alleen de ecologische duurzaamheid van hun projecten, maar zorgt er ook voor dat hun aanpak toekomstbestendig is. “Circulariteit sluit naadloos aan bij onze missie om gebouwen niet alleen een nieuw doel te geven, maar ook een duurzame toekomst”, vertelt Schokkaert.

“Tot slot willen we ook ons materiaalverbruik monitoren”, voegt hij toe. “De embodied carbon van een ontwikkeling is vaak moeilijk te bepalen. Bij nieuwbouwprojecten heb je al principes en referentiewaarden. Bij historische panden en renovaties niet, wat het erg moeilijk maakt. De komende jaren willen we met Triginta en andere partners ook een LCA-methodologie (Life Cycle Assessment) opbouwen, zodat we de embodied carbon ook voor deze projecten kunnen bepalen en vergelijken. Zo willen we aantonen dat ons type panden een goede oplossing zijn qua circulariteit in plaats van steeds te kiezen voor afbraak en nieuwbouw.”

Jasper Schokkaert - Impact Manager Triginta

Van renovatie tot community building

Wat Triginta onderscheidt, is hun holistische benadering van vastgoedontwikkeling. Ze zien gebouwen als centra van gemeenschappen en richten zich op wat ze noemen ‘sociale duurzaamheid’. Dit gaat verder dan enkel energiezuinige renovaties; het gaat over de impact die een gebouw kan hebben op de mensen die het gebruiken en de buurt waarin het staat.

Sociale duurzaamheid is geen hol begrip voor ons”, benadrukt Schokkaert. “We willen dat al onze stakeholders er baat bij hebben. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar onze huurders, maar ook naar de mensen in de omgeving, onze eigen werknemers, en zelfs de arbeiders op onze werven. We willen meetbare sociale impact creëren. Neem nu een klooster bijvoorbeeld. Ons plan zou zijn om het historische gebouw te renoveren en er nieuwe functies aan toe te voegen, zonder de oorspronkelijke bewoners – de paters bijvoorbeeld– te verdrijven. De paters zouden in het klooster blijven wonen, waardoor het zijn historische functie kan behouden. Tegelijkertijd zouden we ervoor willen zorgen dat het gebouw voldoet aan moderne eisen en dat het een plek wordt waar ook andere gebruikers van kunnen genieten. Zo creëren we meerwaarde, zowel voor de bewoners als voor de bredere gemeenschap.”

Sociale duurzaamheid is geen hol begrip voor ons. We willen dat al onze stakeholders er baat bij hebben, van huurders tot de mensen in de buurt, en zelfs de arbeiders op onze werven.

Ook de bestemmingsmix is een belangrijk onderdeel van hun strategie. Triginta combineert verschillende functies binnen één gebouw, zoals zorgvoorzieningen, kantoren, en woningen. Dit zorgt voor een levendige interactie tussen verschillende groepen mensen en versterkt de community-gedachte. “Als Triginta beperken we ons niet tot één functie, maar gaan we kijken naar de morfologie van het gebouw, de sociale duurzaamheid en de mix aan bestemmingen. Een inclusieve benadering dus. De combinatie van bestemmingen zorgt voor een andere dynamiek en het bewaren of bewaken van de legacy van een plek zorgt voor continuïteit. Zorginstellingen profiteren bijvoorbeeld van nabijgelegen woonvoorzieningen en kantoren, waardoor er synergie ontstaat tussen de huurders”, klinkt het.

Impactmeting: sociale duurzaamheid tastbaar maken

Triginta wil meer doen dan alleen sociale impact creëren; ze willen deze impact ook meetbaar maken. “Milieukwesties zijn eenvoudig te meten: je kunt precies berekenen hoeveel energie je bespaart of hoeveel CO2-uitstoot je hebt verminderd. Maar sociale impact is veel minder tastbaar”, legt Schokkaert uit. “Daarom zijn we een stap verder gegaan door onze sociale impact echt te meten. We willen net zo gedetailleerd zijn in onze sociale rapportering als in onze milieuprestaties.”

Om dit mogelijk te maken, voert Triginta een materialiteitsanalyse uit. Hierbij worden onder andere verschillende stakeholders geïnterviewd, van huurders tot omwonenden, om te bepalen welke sociale onderwerpen voor hen belangrijk zijn. “Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat thermisch comfort in de gebouwen een topprioriteit is voor onze huurders”, zegt Schokkaert. “We willen daarom het thermisch comfort meten en enquêtes uitvoeren om te zorgen dat dit optimaal blijft.”

The Cornerstone ontwikkelde voor Triginta een digitaal platform waarmee ze het welzijn van alle stakeholders kunnen meten. “Met dit platform kunnen we de sociale impact van elk project en elke doelgroep in kaart brengen, monitoren en verbeteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of het thermisch comfort inderdaad wordt verbeterd na renovaties, en we blijven huurders actief bevragen om te zien hoe we nog verder kunnen optimaliseren.”

Wat dit platform bijzonder maakt, is dat het niet alleen resultaten vastlegt, maar ook actiepunten toewijst aan specifieke verantwoordelijken. “Dit betekent dat als een sociale KPI achterblijft, we meteen kunnen zien wat er moet gebeuren, wie daarvoor verantwoordelijk is en welke verbeteringen we kunnen doorvoeren”, aldus Schokkaert.

“Bovendien hebben we huurderstevredenheidsenquêtes bij al onze huurders afgenomen om de eerste resultaten rond hun sociale behoeften in onze gebouwen in kaart te brengen. Die enquêtes zullen we jaarlijks herhalen. Via onze softwarepartner Fixform zorgen we er dan weer voor dat er een nauwer contact is tussen de gebouwenbeheerder en de huurder. Zo kunnen we sneller ingrijpen qua comforteisen bijvoorbeeld.”

Schimmert

Kapitaalinvesteringen met sociale impact

Wat Triginta verder onderscheidt, is hun vermogen om kapitaal aan te trekken vanuit de private sector om deze sociaal verantwoorde projecten te financieren. “We trekken investeerders aan die niet alleen financiële winst willen maken, maar ook sociale impact belangrijk vinden”, legt Schokkaert uit. “Zij begrijpen dat het mogelijk is om tegelijkertijd winst te maken en iets terug te doen voor de maatschappij.”

Triginta’s investeerders zijn vaak mensen die niet alleen geïnteresseerd zijn in economisch rendement, maar ook in maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ze willen betrokken zijn bij projecten die niet alleen winstgevend zijn, maar ook een positief effect hebben op de samenleving. Dit zorgt voor een stabiele basis voor onze projecten en maakt het mogelijk om op de lange termijn sociaal-maatschappelijke waarde te creëren”, zegt Schokkaert.

Onze investeerders willen meer dan alleen financieel rendement. Ze willen betrokken zijn bij projecten die niet alleen winstgevend zijn, maar ook een blijvende, positieve invloed hebben op de samenleving.

De toekomst van Triginta: van meetbare impact tot waardecreatie

Triginta kijkt voortdurend naar de toekomst en blijft investeren in innovatieve methoden om hun sociale impact te vergroten. Eén van hun grootste ambities is het ontwikkelen van een eigen impactscore. “We willen een systeem creëren waarmee we precies kunnen meten hoe elk van onze projecten presteert op het gebied van milieu, sociale impact en governance”, zegt Schokkaert. “Dit zal ons helpen om onze projecten te evalueren en voortdurend te verbeteren.”

Naast sociale impact zal Triginta ook focussen op klimaatrisico’s. “We voeren risico-analyses uit om ervoor te zorgen dat onze gebouwen bestand zijn tegen bijvoorbeeld overstromingen en andere klimaatgerelateerde risico’s. Dit is een belangrijke stap om onze panden toekomstbestendig te maken”, aldus Schokkaert.

Een andere belangrijke pijler voor Triginta is waardecreatie, vernemen we. “Doordat we het sociale welzijn van de stakeholders voortdurend opmeten, kunnen we verbeteracties opstellen. Het doel? Onze huurders en omwonenden zich thuis laten voelen bij een Triginta-project. In onze projecten gaat de functionele mix van verschillende huurders hand in hand met de historische panden. En de sociaal-maatschappelijke invulling zorgt ervoor dat we binnen het vastgoed niet alleen kijken naar de economische meerwaarde, maar ook naar de sociale meerwaarde. Sociaal kwetsbare groepen (vulnerable groups, nvdr.) krijgen hier ook een plaats en hun noden worden ingevuld. Ja, we bewandelen daarmee waarschijnlijk het moeilijkere pad in plaats van steeds te kiezen voor nieuwbouw en traditionele huurders, maar dat is het meer dan waard”, sluit Schokkaert af.