De afgelopen twee jaar begeleidde The Birdhouse een vijftigtal start-ups waaronder Are They Happy, Ark Shelter, Daltix, Stampix en Wonky. In die twee jaar hebben de deelnemende start-ups een totaalbedrag van 4,6 miljoen euro kapitaal opgehaald. Dat ontging ook Belfius niet en dat leidde vorig jaar tot de oprichting van een Belfius-Birdhouse fonds van 10 miljoen euro. Om het financieringsproces verder uit te werken wordt nu Birdhouse Services gelanceerd: daarin worden start-ups, op basis van ‘success fees’, begeleid in hun zoektocht naar financiering.
Gebrek aan financiële flair
Bij start-ups ontbreekt het meestal niet aan passie, wel aan financiële expertise. Laat dat nu net belangrijk zijn voor het al dan niet slagen van een goed idee. Zelfs bij het prille begin van een onderneming is financieel advies op maat cruciaal. Veel start-ups menen echter dat ze hier (nog) niet voor in aanmerking komen. Doen ze dat toch, dan past een financiële adviseur vaak niet binnen het budget of is het financieel advies niet afgestemd op de specifieke noden. Bovendien werken deze adviseurs met uur- en dagtarieven, waardoor startups niet altijd weten hoeveel ze op het einde van de rit zullen betalen.
Een financieel plan en realistische kijk op de noodzakelijke cashflow zijn volgens The Birdhosue onontbeerlijk voor wie professioneel wil groeien. Tijdens de vorige edities van het Birdhouse programma waren het dan ook de start-ups met een doordachte financiële structuur die de groeikansen binnen het traject ten volle wisten te benutten. Voor andere start-ups vormde het ontbreken ervan een rem op hun groei. Met Birdhouse Services wil The Birdhouse hier verandering in brengen. Het zal start-ups ondersteunen in hun zoektocht naar financiering en na het vinden van het broodnodige kapitaal verder persoonlijk begeleiden.
“De kloof tussen vele start-ups en hun nood aan financiering ligt niet aan een tekort aan beschikbaar kapitaal in Vlaanderen, maar veeleer aan het gebrek aan financiële know-how en de juiste connecties,” vertelt oprichter Jan-Willem Callebaut.
No cure, no pay
Om het echte grote kapitaal bij banken en investeerders binnen te halen, staan de start-ups meestal nog niet ver genoeg en dan stopt hun zoektocht. Terwijl goede financiële ondersteuning niet altijd om indrukwekkende bedragen draait: 50.000 euro en een doordachte financiële aanpak betekenen voor veel start-ups in een prille fase al een wereld van verschil.
In tegenstelling tot zelfstandige financiële adviseurs werkt Birdhouse Services met vaste prijzen en ‘success fees’ voor het opstellen van een financieel plan en het geven van individuele ondersteuning. Voor een kleine selectie projecten werkt Birdhouse Services zelfs volgens het ‘no cure, no pay’-principe. In dat geval betalen start-ups niets tot het beoogde kapitaal effectief op hun rekening staat.
Rekening houdend met het risico dat deze aanpak met zich meebrengt, geldt er voor het financieel begeleidingstraject – net zoals voor het acceleratorprogramma zelf – een zorgvuldig selectieproces. Start-ups die zich kandidaat stellen voor het acceleratorprogramma zelf én in de laatste fase van het selectieproces geraken, krijgen tevens toegang tot de diensten van Birdhouse Services. Zij komen terecht in een speciaal voortraject waarbinnen ze hun financiële kennis aanscherpen en indien nodig van nabij worden begeleid tot de financiering rond is.
Het financieel begeleidingstraject is de eerste van drie extra ondersteunende diensten die The Birdhouse start-ups via Birdhouse Services wil aanbieden. De organisatie werkt momenteel ook aan een marketing- én een HR-traject, dat net zoals het financieel begeleidingstraject gebaseerd is op vaste prijzen en ‘success fees’. Geïnteresseerde start-ups kunnen zich vanaf 24 mei aanmelden via www.gobirdhouse.com.