Start-up CitizenLab heeft een half miljoen euro opgehaald om haar groei in de overheidsmarkt te versnellen. Bovendien werd het burgerparticipatieplatform vandaag net op de Smart City awards in Barcelona verkozen tot één van de vijf beste start-ups in het Smart City domein.
Verkozen als een van de meest veelbelovende start-ups wereldwijd
Het gaat hard voor CitizenLab. Gisteren werden ze op de Smart City Expo in Barcelona verkozen tot één van de vijf meest veelbelovende Smart City start-ups wereldwijd. Smart City Expo is ‘s werelds grootste conferentie over slimme steden, met maar liefst 600 aanwezige steden en 15.000 bezoekers.
De jury selecteerde CitizenLab uit meer dan 100 andere start-ups uit 27 verschillende landen omwille van het grote potentieel van de start-up op het gebied van digitale burgerinspraak.
“We hopen dat deze internationale erkenning steden en gemeenten in heel Europa zal overtuigen om samen met ons hun lokale burgerinspraak nieuw leven in te blazen”, zegt Wietse Van Ransbeeck (CEO).
Vers kapitaal voor groei
Naast internationale erkenning haalt CitizenLab vandaag ook 500.000 euro Belgisch kapitaal op. Deze eerste kapitaalronde werd geleid door ervaren software-ondernemers waaronder Jan Verbeke (medeoprichter en ex-CEO van AE) en Bernard De Cannière (CEO Audaxis), en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Daarnaast kan CitizenLab ook rekenen op de steun van incubatoren Imec en Start it @kbc.
“Het is veelbelovend dat het team van CitizenLab er in korte tijd in slaagde om al zoveel referenties binnen te halen”, zegt Jan Verbeke. “De overheidsmarkt biedt namelijk een gigantische opportuniteit voor digitalisering. CitizenLab speelt slim in op de groeiende nood voor meer burgerinspraak.”
Met de financiële injectie wil CitizenLab inzetten op versnelde productontwikkeling. Het bedrijf wil enerzijds lokale inspraak personaliseren voor de burger en anderzijds nog meer data-inzichten leveren voor het gemeentebesturen. CitizenLab versterkt daarom haar team en is actief op zoek naar ontwikkelaars en marketeers.
Europese ambities
Met het half miljoen euro vers kapitaal wil CitizenLab haar ambitieuze groeiplannen ook buiten België uitrollen. Via Frankrijk en Nederland, waar de start-up met de gemeente Schiedam al een eerste samenwerking aanging, wil CitizenLab marktleider worden in Noord-Europa binnen de markt voor participatiesoftware.
Wietse Van Ransbeeck, CEO van CitizenLab: “We helpen steden en gemeenten méér burgers te engageren, maar daarnaast helpen we ze ook aan de slag te gaan met de verzamelde input om slimmere beleidsbeslissingen te nemen.”
In België werken al 15 steden en gemeenten met de slimme participatiesoftware van CitizenLab. Zowel grotere steden (bv. Hasselt, Oostende en Aalst) als kleinere gemeenten (bv. Lommel, Geel en Zaventem) gingen er al mee aan de slag. CitizenLab maakt deel uit van de Start it @kbc community, die innovatief en schaalbaar ondernemen ondersteunt.