Meer dan 900 techondernemers uit het ganse land hebben een soort van manifest ondertekend waarin ze de beleidsmakers, zowel federaal als regionaal, oproepen om dringend maatregelen te nemen die de toekomst van het Belgische start-up en scale-up ecosysteem moeten veiligstellen in tijden van coronacrisis. “We moeten niet enkel de gevestigde waarden laten overleven, maar ook de bedrijven die de oplossingen van de toekomst ontwikkelen”, zeggen de initiatiefnemers.
Het gezamenlijk initiatief, Support our Startups’ gedoopt, werd boven de doopvont gehouden door een 15-tal start-up founders waaronder Davy Kestens (Cake), Omar Mohout (Sirris), Ruth Janssens (ex-Small Teaser) en Nikolaas Bellens (Kazi). Zij sturen aan op ondersteuning met een staatsgarantie, wat jonge Belgische start-ups en scale-ups die te op korte termijn te maken krijgen met liquiditeitsproblemen moet helpen om de coronacrisis zonder al te veel kleerscheuren te overleven. In Duitsland en Frankrijk is deze steunmaatregel al van kracht en ook de Nederlandse overheid zou de toekomst van zijn start-up ecosysteem op deze manier willen veilig stellen.
Liquiditeitsprobleem aanpakken
“De liquiditeitsproblemen waar het start-up ecosysteem mee wordt geconfronteerd, worden veroorzaakt door risico-aversie, onzekerheid en angst omwille van Covid-19”, zeggen de initiatiefnemers. “Hierdoor ziet de meerderheid van onze start-ups en scale-ups dat klanten afhaken, contracten worden uitgesteld en dat investeerders en financiers op de rem gaan staan. Omdat ze geen financiële buffers hebben, heeft meer dan de helft van de techstart-ups een runway van zo’n 6 maanden. Dat betekent dat liquiditeitsproblemen op korte termijn hun concurrentievermogen beschadigen en zelfs zal leiden tot het haast volledig verwateren van het Belgische start-up ecosysteem.”
Omdat ze geen financiële buffers hebben, heeft meer dan de helft van de techstart-ups een runway van zo’n 6 maanden
Het concrete voorstel dat de ondertekenaars op tafel leggen, is het volgende: wanneer een start-up of scale-up 25% van de financiële noden ingevuld krijgt via privé-investeerders, dan verleent de overheid een staatsgarantie voor leningen of investeringen in de resterende 75%. “Dit maakt het makkelijker voor start-ups en scale-ups om snel hun liquiditeitsprobleem aan te pakken”, luidt de argumentatie. “De toezegging van 25% door ervaren investeerders vormt een sterk bewijs van het potentieel van de start-up of scale-up waardoor de overheid de staatsgarantie op enkele dagen kan verlenen. Dit zou een enorm positieve impact hebben op de liquiditeit en dus ook overlevingskansen van start-ups.”
“Als Belgisch start-up ecosysteem waarderen we de inspanningen die reeds werden geleverd, zoals de 250 miljoen euro die de Vlaamse overheid vrijmaakt voor achtergestelde leningen aan Vlaamse start-ups”, klinkt het nog. “We moedigen de Brusselse en Waalse overheden aan om dit voorbeeld te volgen. In aanvulling op de staatsgarantie die we voorstellen, maken dergelijke inspanningen een positief verschil voor het Belgische start-up ecosysteem.”