Moeder, waarom ondernemen wij? Wel, bij jongere ondernemers (18-35) is dat vooral om hun eigen baas te kunnen zijn. Ze verwachten dat het ondernemerschap hen in staat stelt hun eigen uren te bepalen, maar ook dat ze zichzelf op die manier beter kunnen ontwikkelen. Dat blijkt uit een gezamenlijke onderzoek van HR-dienstverlener Acerta en ondernemersorganisatie ETION bij 1167 jonge ondernemers tussen 18 en 35 jaar. Uit de enquête komen nog heel wat andere interessante inzichten naar voren.
Maatschappelijke rol opnemen
Naast de vele voordelen die ondernemerschap biedt, vindt de helft van jonge ondernemers ook zijn maatschappelijke rol belangrijk. 51% geeft aan die maatschappelijke bijdrage belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Daarnaast willen ze uiteraard ook dat hun business geld in het laatje brengt.
Ondanks vallen de doelen van jonge ondernemers best bescheiden te noemen. Zo focussen ze zich niet op personeelsgroei, internationalisering of een overname of verkoop van hun activiteit. En een beursgang staat al helemaal niet op het to-dolijstje van menig jong ondernemer.
Teveel rompslomp en onzekerheid
Dat zij niet meteen torenhoge ambities koesteren, heeft alles te maken met de obstakels die - naar hun gevoel - hen in de weg staan. Zo is er de financiële onzekerheid waar heel wat beginnende ondernemers mee worstelen. Ook de administratieve rompslomp wordt door 56% van hen als obstakel benoemd. Dat sluit aan bij de algemene kritiek van jonge ondernemers op het ondernemersklimaat in ons land. Zo vindt 76% dat de Belgische overheid bedrijven nog steeds onvoldoende ondersteunt. En 85% vindt dat er in het secundair onderwijs te weinig aandacht is voor het ondernemerschap.
Els Schellens, Director Operations van Acerta, plaatst toch een kanttekening bij die resultaten: “En toch is er de laatste jaren veel gebeurd, ten goede. De starterskorting, het gelijktrekken van de pensioenregeling voor zelfstandigen, de vergoedingen bij arbeidsongeschiktheid - het zijn flinke stappen vooruit in het statuut van de zelfstandige. De kritiek van de jonge ondernemers valt weliswaar niet te negeren." Ze wijst er hoe dan ook op dat het allemaal nog beter kan. "Wij als HR-dienstverlener merken dat goedbedoelde regelingen soms onbekend blijven of te complex zijn. Daar valt zeker nog winst te boeken.”
Rolmodellen
Dat de jonge ondernemers bescheiden doelen hebben, betekent niet dat ze ook bescheiden rolmodellen hebben. Zo kijken ze hard op naar Elon Musk. In eigen land is dat vooral Marc Coucke. Opvallend is dat er amper vrouwelijke rolmodellen genoemd werden. In België werd enkel Conny Vandendriessche frequent aangehaald. In de internationale top 10 valt zelfs geen enkele vrouw te bespeuren.
Overigens zoeken jonge ondernemers hun inspiratiebronnen niet te ver van huis. Heel vaak werden entrepreneurs binnen de eigen familie als inspirerend voorbeeld aangehaald. De appel valt dus niet ver van de boom…