Google’s topman Eric Schmidt (nu aan het hoofd van Alphabet) heeft de Europese tech scene een veeg uit de pan gegeven. Hij vertelde dat Europa tal van problemen heeft die dringend moeten worden opgelost. “Duizenden getalenteerde Europeanen met een passie voor technologie komen bij Google werken omdat er simpelweg onvoldoende Europese start-ups zijn waarbij ze terechtkunnen,” vertelt Schmidt.
"Er moet dringend verandering komen in Europa"
Toen interviewster Julia Chatterley van CNBC op Startup Fest de vraag stelde 'waarom Google’s investeringsfonds Google Ventures op een totaal van 300 investeringen slechts 10 keer investeerde in Europese start-ups', nam Schmidt geen blad voor de mond.
“Er is dringend nood aan verandering in Europa. Er zijn tal van dingen die dringend moeten worden aangepakt,” zegt hij. “Er zijn verschillende obstructies die de Europese tech-scene stokken in de wielen steken,” zegt Schmidt. “Europese politici staan echter open voor verandering en luisteren vaak beleefd naar wat je te vertellen hebt. Maar uiteindelijk verandert er niets,” zegt de Alphabet-topman.
Er is een bewezen model voor ondernemerschap in de VS. Probeer het in Europa ook eens!
“Europese universiteiten hebben een probleem,” gaat Schmidt verder. "Ze hebben een pak minder middelen dan hun Amerikaanse tegengangers. Dat is niet goed,” klinkt het.
“Duizenden getalenteerde Europeanen met een passie voor technologie komen bij Google werken omdat er simpelweg niet genoeg Europese start-ups zijn waar ze terecht kunnen,” vertelt Schmidt.
“Om tot een goed ondernemersklimaat te komen, zou Europa een voorbeeld moeten stellen aan de gang van zaken in de Verenigde Staten,” zegt Schmidt. “Wij hebben een model in Amerika dat bewezen heeft dat het ondernemerschap doet floreren," klinkt het.
"Het is een kwestie van risico’s durven nemen, investeringen te maken en ook universiteiten van voldoende middelen te voorzien. Daarnaast moet je durven geloven in ietwat gekke ideeën van jonge ondernemers, en moet je hen financieel durven ondersteunen met wat startkapitaal en ze daarna hun ding laten doen,” zegt Schmidt. “Datzelfde proces is ook in Europa mogelijk.”
De opmerkingen komen er niet zomaar. Sinds Google beticht wordt van oneerlijke concurrentiepraktijken zit er een haar in de boter tussen de Europese Commissie en Google. De zoekgigant hangt immers een mogelijke boete boven het hoofd van 3 miljard dollar. Hieronder kan je het volledige interview bekijken: