De onderzoeks- en innovatiehub imec kondigt opnieuw een aantal veelbelovende tech start-ups aan die geselecteerd werden voor het imec.istart ondernemersprogramma. Naast financiële steun krijgen de gekozen start-ups ook toegang tot persoonlijke coaching, workshops en andere faciliteiten op maat van startende ondernemingen. Opvallend in deze lichting is dat de start-ups ook sectoren aanboren die traditioneel weinig te maken hebben met de digitale revolutie.
“De impact van de digitale revolutie dringt steeds dieper door in Vlaanderen. Dat zien wij ook bij de start-ups die zich kandidaat stellen voor het imec.istart programma. In deze lichting hebben we start-ups die technologische oplossingen ontwikkelen voor sectoren die nog weinig gedigitaliseerd zijn, zoals de vee-industrie en zelfs ongediertebestrijding. Vanuit ons standpunt is het alvast positief dat ook deze niet-traditionele tech start-ups hun weg vinden naar het imec.istart programma. Vaak hebben de ondernemers al heel wat marktspecifieke knowhow en kunnen wij hen vanuit imec ondersteunen om hun business plan verder uit te bouwen en hun technologie te verfijnen,” legt Sven De Cleyn, program manager van imec.istart, uit.
Buffl: marktonderzoek op maat van digital natives
Veel marktonderzoek verloopt nog steeds via relatief traditionele methodes. Maar de nieuwe generatie consumenten, de zogenaamde millennials, die door het leven gaan met hun smartphone in de hand, wordt via deze kanalen amper bereikt. Buffl ontwikkelde daarom een digitaal platform voor gebruikersonderzoek dat zich specifiek op deze doelgroep richt. Door spelelementen, een beloningssysteem en netwerkmogelijkheden in te bouwen, willen ze het engagement van de deelnemers verhogen. Via hun website kunnen bedrijven op een snelle en eenvoudige manier hun marktonderzoek opzetten.
Ook op technologisch vlak wil Buffl verder gaan dan een standaard survey-app: zo willen ze onder andere augmented reality inzetten om participanten de mogelijkheid te geven om nieuwe concepten in hun dagelijkse omgeving te visualiseren. Van het imec.istart programma verwachten ze vooral hulp bij het positioneren van hun service en ondersteuning bij het verder ontwikkelen van de technologie achter hun app.
Agrin: datagoudmijn voor melkveehouders
Hoewel er al heel wat software op de markt is om boeren te ondersteunen, focussen de meeste van die programma’s slechts op één specifiek aspect of kunnen ze enkel retrospectief data-analyses uitvoeren. De tool van Agrin, FarmDesk genaamd, brengt daarentegen alle data die relevant zijn voor de melkveehouderij samen in één platform. Zo krijgen veehouders een totaaloverzicht, wat hen toelaat om meer gebalanceerde beslissingen te maken en hun winstgevendheid te verhogen.
Op dit moment is er al een werkende basisversie die proefdraait in de praktijk. Met de steun van imec.istart wil Farmdesk vooral haar technologie verder verfijnen en haar go-to-market strategie op punt stellen.
Ratsapp: IoT inzetten voor ongediertebestrijding
Ongediertebestrijding gebeurt vandaag voornamelijk met vergif, maar steeds meer muizen en ratten worden immuun voor de vaakst gebruikte substanties. Bovendien wordt de EU ook steeds strenger wat het gebruik van rattenvergif en dergelijke betreft.
Om op deze trends in te spelen ontwikkelde Ratsapp een innovatief en ecologisch vangsysteem. IoT-technologie registreert de vangsten in een centrale database, waardoor gerichter actie ondernomen kan worden door de ongediertebestrijder. Op dit moment heeft Ratsapp al een aantal betalende klanten. Het team kan bovendien terugvallen op ruime ervaring en een uitgebreid netwerk in de sector.
Wise: optimaliseert samenwerking tussen bedrijven en uitzendkantoren
Externe rekrutering is voor veel bedrijven vandaag een uitdaging. De founder van Wise Rada-HR ontwikkelde op basis van zijn gerichte ervaringen een efficiënte en betaalbare online tool die een gecentraliseerd, geautomatiseerd, eenvoudig en inzichtelijk beheer van het uitzend- en selectieproces mogelijk maakt. Op die manier vermindert de planlast en verhoogt de productiviteit en de efficiëntie.
De tool wordt door verschillende bedrijven gebruikt en is verder beschikbaar voor geïnteresseerde bedrijven. Daarenboven heeft Wise Rada-HR overeenkomsten met diverse uitzendorganisaties. Via imec.istart wil Wise zijn go-to-market strategie verder op punt stellen en zijn service uitrollen in onze buurlanden.
Imec.istart lanceert vijfde industriespecifieke traject
De Cleyn kondigt ook nog anders nieuws aan: “Om het verschil te kunnen blijven maken evolueert het aanbod van imec.istart met de noden van de markt. Zo maken we bijvoorbeeld onze coaching steeds gerichter, door het aanbieden van industriespecifieke trajecten. Imec.istart biedt momenteel vijf van dit soort trajecten aan, namelijk Logistics & Mobility; Health; Media, Telecom & Entertainment, (Aero)Space, en sinds kort ook FinTech, InsurTech & CyberSecurity.”
Kris Mertens, innovation manager bij imec.istart, duidt waarom de hub net voor die laatste sector koos: “Voor start-ups is de financiële markt erg veelbelovend, maar het is niet bepaald een makkelijke sector om als buitenstaander voet aan wal te krijgen, onder anders door de complexe wet- en regelgeving. Door in te stappen in het imec.istart FinTech-, InsurTech- & Cyber Security-traject, krijgen start-ups niet alleen toegang tot een uitgebreid netwerk in hun veld, maar ook tot industriespecifieke begeleiding door onze partners. Wij zijn op dit moment het enige start-up-initiatief in Vlaanderen dat zich specifiek op deze sector richt.”
De volgende imec.istart call opent begin mei en wordt op 1 juni afgesloten.