(Matias Madou en Pieter Danhieux, de Belgische oprichters van Secure Code Warrior)
Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
1. InSites Consulting breidt uit in Azië na nieuwe acquisitie
Deze week kondigde Insites Consulting hun vijfde overname in twee jaar tijd aan. Dankzij de nieuwe aanwinst ABN Impact, met kantoren in onder andere Bangkok, Hong Kong SAR, Seoul, Shanghai en Singapore krijgt het Belgische marktonderzoekbureau in één klap voet aan grond in Azië. ABN Impact heeft zich de voorbije tien jaar opgewerkt tot hét referentie bureau in insight communities en biedt zowel lokale als internationale klanten een brede toegang tot de regio.
“Dankzij de overname van ABN Impact nemen we een grote stap voorwaarts in onze ambitie de wereldwijde marktleider in online insight communities te worden”, zegt Kristof De Wulf, medeoprichter en CEO van InSites Consulting. Na deze nieuwe acquiditie haalt de groep een omzet van meer dan 65 miljoen euro, en stelt Insites Consulting 600 mensen in 17 verschillende vestigingen twerk.
2. Deze zoekwoorden googelden de Belgen het meest in 2019
Google onthult naar jaarlijkse gewoonte de meest trending zoekwoorden van 2019 met ‘Year in Search’. In de lijsten staan de onderwerpen die het afgelopen jaar in België het vaakst door de zoekmachine gehaald werden in vergelijking met 2018. Bovenaan de lijst staat de tv-serie wtFOCK, die het dagelijkse tienerleven van een vriendengroepje volgt. Ook de Notre-Dame werd druk gegoogled, al helemaal toen de verwoestende brand op 15 april wereldwijd het nieuws haalde.
Ook de verkiezingen van 26 mei hielden de Belg duidelijkin de ban. Een zoekterm die bijvoorbeeld in de top 5 opduikt, is 'stemtest'. Benieuwd naar de andere trending zoektermen die in België de top tien gehaald hebben? Je kan ze hier terugvinden.
3. Belgisch cybersecuritybedrijf haalt ruim 43 miljoen euro op
Secure Code Warrior, het Belgisch-Australisch cybersecuritybedrijf dat in 2015 werd opgericht door Bruggelingen Pieter Danhieux en Matias Madou, haalde bij een recente Series B-financieringsronde ruim 43,3 miljoen euro op bij gereputeerde namen als Goldman Sachs, Cisco en Forcepoint Capital. Extra kapitaal dat zal aangewend worden om internationaal uit te breiden, lopende productinnovatie te ondersteunen en nieuwe bedrijfsactiviteiten uit te bouwen aan de westkust van de Verenigde Staten alsook in Azië en het Pacifisch gebied.
Deze succesvolle kapitaalophaling volgt op de vorige investeringsronde van midden 2018 bij Paladin Capital Group en AirTree Ventures. Secure Code Warrior heeft sinds dan al een aanzienlijke groei gekend en biedt zijn service aan zo’n 170 klanten uit 28 verschillende landen wereldwijd aan.
4. Nederlandse Spoorwegen voert geslaagde test uit met zelfrijdende trein
NS, wat staat voor Nederlandse Spoorwegen, voerde onlangs een geslaagde test uit met een zelfrijdende trein die een traject aflegde tussen de stations van Kampen Zuid en Dronten. Deze werd uitgerust met een extra computer die informatie doorgeeft over bijvoorbeeld mogelijke wissels, seinen en andere treinen die de trein op het traject zou kunnen tegenkomen. Al was er voor de zekerheid ook een machinist aan boord, om in te grijpen indien nodig.
De NS beschouwt de test als succesvol, aangezien de trein vertrok en aankwam op het daarvoor voorziene tijdstip. Ook de komende weken en maanden worden er verdere experimenten ingepland, om te bekijken hoe de zelfrijdende treinen anticiperen op ander treinverkeer en wisselende weersomstandigheden.
De implementatie van deze technologie is overigens geen verre toekomstmuziek meer, volgens woordvoerder Erik Kroeze. Treinen functioneren vandaag de dag namelijk al vrij autonoom. In België zou het eerste testproject pas tussen 2020 en 2024 opgestart worden, maar enige vertraging zijn we ondertussen uiteraard al wel gewend.
5. Belgische tech start-ups zorgen voor meeste werkgelegenheid in Vlaanderen
In 2017 zijn er in ons land 1.353 tech start-ups geteld, die op dat moment samen 3.223 loontrekkenden op de payroll hadden staan. Daarvan werkt 68% (2.182 mensen) in Vlaanderen, wat ook logisch is omdat daar ook 69% van alle Belgische tech start-ups gevestigd zijn. De cijfers komen uit een recent onderzoek van het HIVA in samenwerking met Sirris. Tellen we daarbij alle zaakvoerders en flexibele medewerkers, dan stijgt de totale tewerkstelling in het Vlaamse tech start-uplandschap tot 7.140 mensen.
Tech start-ups blijken een stedelijk fenomeen te zijn. Brussel (als Hoofdstedelijk Gewest) is met zijn 279 starters tussen 2010 en 2017 nog steeds koploper. In diezelfde periode waren er 157 start-ups in Gent en 131 in Antwerpen. Op vlak van tewerkstelling zien we opnieuw hetzelfde verhaal: Gent scoort het best met 636 werknemers, wat een gemiddelde van 4 werknemers per start-up betekent, gevolgd door Brussel met 513 werknemers en Antwerpen met 291 werknemers. Leuven volgt met 182 werknemers op een vierde plaats.
De HealthTech sector is de onmiskenbare nummer één in het Belgische start-uplandschap, en vertegenwoordigt 1,.5% van alle tech start-ups en 16% van het totale aantal werknemers. Verder zien we dat 73% van de werknemers van tech start-ups mannelijk is (t.o.v. 57% binnen startende ondernemingen over alle sectoren heen). Ongeveer de helft (51%) is jonger dan 30 jaar, amper 3% is ouder dan 50.
“Ondanks deze stedelijke concentratie kennen de verschillende tech sectoren een relatief grote geografische spreiding. Dit houdt het gevaar in van fragmentatie en te weinig specialisatie, en noopt tot een interstedelijke beleidsaanpak”, concluderen Ludo Struyven en Tim Goesaert namens het HIVA-Sirris onderzoeksteam.
Ondanks de stedelijke concentratie kennen de verschillende techsectoren een relatief grote geografische spreiding. Dit houdt het gevaar in van fragmentatie en te weinig specialisatie, en noopt tot een interstedelijke beleidsaanpak
“Digitale technologieën hebben een enorm potentieel voor nieuw en innovatief ondernemerschap in Vlaanderen”, benadrukt Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Hilde Crevits. “Het is goed om te zien dat het leeuwendeel van de tech start-ups in Vlaanderen gevestigd zijn. Door de innovatiekracht van tech start-ups te stimuleren willen we de economische impact van deze bedrijven vergroten en hun potentieel op het vlak van internationaliseren helpen valoriseren.”
Het volledige rapport kan je hier lezen.