Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. Nieuw AI-systeem van Alibaba spoort coronavirus op in enkele seconden

De hele wereld volgt de verdere ontwikkeling van het coronavirus op de voet, zo ook Alibaba. Intussen raakte bekend dat de Chinese-commercereus een AI-systeem heeft ontwikkeld dat het virus heel eenvoudig kan opsporen aan de hand van een CT-scan van de thorax. Waar mensen ongeveer 15 minuten nodig hebben om een diagnose te stellen, doet dit systeem er slechts 20 seconden over en dat met een nauwkeurigheid van maar liefst 96%.

Na scans van 5.000 besmette patiënten met een virale pneumonie te hebben bestudeerd, was het systeem klaar om in de praktijk gebruikt te worden. Ondertussen wordt in minstens 100 Chinese gezondheidsinstellingen gebruik gemaakt van Alibaba’s technologische oplossing.


2. Intracto opent vierde campus in Gent

Om de stevige groei van de laatste maanden bij te kunnen houden, opent Intracto een vierde campus. Na Herentals, Antwerpen en het Nederlandse 's-Hertogenbosch, is het nu de beurt aan Gent. Toen het bedrijf in april Adagio overnam, zat dit team al vrij krap op hun toenmalige locatie. “Daarom zijn we beginnen te kijken naar een locatie die onze 'campusfilosofie' kan belichamen”, licht Pieter Janssens, oprichter en CEO van Intracto, toe.

De nieuwe campus zal zich op de Zwijnaardsesteenweg bevinden, waar het volledige team van Adagio maar ook andere medewerkers uit het Gentse terecht kunnen. Met hun campussen wil Intracto digitaal talent samenbrengen op een plek waar ze zo aangenaam mogelijk kunnen werken. Daarnaast worden op de campussen ook opleidingen en kennisevents georganiseerd, een aspect waar erg veel belang aan gehecht wordt.


3. Bill Gates bestelt grote coronastudie in Leuven

Binnenkort mag de KU Leuven een pakketje verwachten van niemand minder dan Bill Gates. Binnenin zitten 15.000 geneeskrachtige moleculen, die één voor één getest zullen worden op een eventuele werkzaamheid tegen het coronavirus. De stalen zijn afkomstig uit het Scripps-instituut in Californië, maar de opdracht en het geld om deze stalen nu te onderzoeken komen van De Bill & Melinda Gates Foundation.

Dat Bill Gates voor Leuven kiest, is niet zo vreemd. Het hoogbioveiligheidslab van het Rega Instituut zou namelijk het enige lab zijn ter wereld dat zo’n groot aantal moleculen op zo’n snelle én veilige manier kan testen. De eerste resultaten zouden al na een tweetal weken bekend zijn.


4. Deze 11 start-ups zullen deelnemen aan accelerator programma imec.istart

Uit de open call van de herfst van 2019 selecteerde imec.istart elf start-ups die opgenomen worden in het succesvolle business accelerator programma. Dit zijn de namen:

  1. EisphorIA: een modulaire oplossing die de inhoud van juridische gegevens beheert, waardoor juristen heel wat tijd besparen en efficiënter kunnen werken.
  2. Grizit: monitort en optimaliseert handmatige smering van industriële productiefaciliteiten om downtime te verminderen.
  3. HyLyght: een digitaal platform dat helpt bij het ontdekken van toptalenten in de sportwereld en hun baseline screening.
  4. IP Metro: biedt SaaS-oplossingen aan om online inbreuken op intellectuele eigendomsrechten op te sporen en tegen te gaan.
  5. LifeLine: tracking wearable die een satellietzender bevat, waardoor hij ook ver buiten het bereik voor mobiele telefoons kan werken.
  6. moonbird: app die gepersonaliseerde ademhalingsoefeningen aanbiedt
  7. OTIV: AI om de veiligheid van trams en spoorwegverkeer te verhogen, wat op termijn tot autonome besturing kan leiden.
  8. Tractonomy Robotics: bouwt autonome mobiele robot (AMR) oplossingen voor het transport van industriële karren en paletten in productieomgevingen en magazijnen.
  9. WHIZZGOLF: maakt golfen voor iedereen efficiënter door de realtime positie van golfers op een golfbaan in kaart te brengen.
  10. Lopos: een incubatieproject van imec en de Universiteit Gent dat dierenwelzijn monitort met wearables.
  11. Shavatar: een incubatieproject van imec en de Universiteit Antwerpen die een accurate avatar te genereren van consumenten om op die manier maten en pasvormen in te schatten.

“Naast de cruciale financiering die imec.istart biedt, is ook imecs industrieel netwerk een grote troef voor de starters, omdat het hen inzicht biedt in buitenlandse markten, en hun reikwijdte en groeimogelijkheden verhoogt,” zegt Sven De Cleyn, programma manager imec.istart. “Elke starter krijgt ondersteuning die aangepast is aan zijn specifieke markt. We zijn dan ook blij dat in deze lichting alle marktsegmenten vertegenwoordigd zijn waarop imec.istart inzet.”

Van 4 mei tot 1 juni loopt de volgende open call voor deelname.


5. ING België lanceert nieuwe innovatie-accelerator voor fintech start-ups en interne teams

De fintech wereld is een innovatie-accelerator rijker. ING België lanceerde namelijk ING Labs Brussels, een initiatief om start-ups en interne teams te ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van hun innovatieve product voor de financiële sector. Wereldwijd schreven zich 350 bedrijven in voor het programma, waarvan er uiteindelijk 7 (waaronder ING initiatief FINN) werden geselecteerd.

Binnen ING Labs Brussels werkt ING met scale-ups die een nieuwe product of nieuwe dienst hebben ontwikkeld en klaar zijn om deze te vermarkten en te schalen. Meer specifiek werkt ING met hen samen om een Proof of Concept uit te werken. Daarvoor worden pop-up squads samengesteld, kleine teams bestaande uit de start-ups en specialisten van ING.

Samenwerking met die vernieuwers stelt ons in staat om sneller voor de bankwereld relevante innovaties beschikbaar te maken

“Samenwerking met die vernieuwers stelt ons in staat om sneller voor de bankwereld relevante innovaties beschikbaar te maken”, zegt CEO Erik Van Den Eynden. Met ING Labs Brussels wordt FinTech Village, de vroegere accelerator van ING België, naar een hoger niveau getild. De afgelopen jaren hielp ING al een 30-tal bedrijven om nieuwe oplossingen versneld naar de markt te brengen. Vanaf dit jaar zijn er ook een aantal nieuwe mogelijke samenwerkingsmodellen, aangezien het scaling-programma nu ook openstaat voor interne initiatieven van ING.