Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
1. Overname New Yorkse start-up doet Facebook dromen van brain–computer interface
Een foto liken simpelweg door eraan te denken? Als het van Facebook afhangt, wordt dit binnen afzienbare tijd werkelijkheid. De social media reus laat weten dat het tot 1 miljard dollar neertelde voor de acquisitie van CTRL-labs, een New Yorkse start-up, gespecialiseerd in neural interface technologie, die armbanden ontwikkelt waarmee je via je gedachten je devices kan aansturen.
De armband pikt elektrische signalen tussen je brein en je arm op en voert deze commando’s zonder enige aanraking uit op je (mobile) device. De techniek zit nog in de experimentele fase, maar volgens Facebook zal de armband op lange termijn volledig ingeburgerd raken en evengoed functioneren als een muis, toetsenbord of touchscreen. Toch waarschuwen wetenschappers dat ethisch onderzoek naar deze nieuwe techniek vereist is.
CEO en medeoprichter Thomas Reardon verhuist mee naar het nieuwe moederbedrijf. Daar wordt CTRL-labs onderdeel van Facebook Reality Lab, een onderzoeksafdeling die vooral technologie ontwikkelt voor AR-brillen en VR-headsets.
2. Steeds meer freelancers op de Belgische arbeidsmarkt
Freelancen is hot! En ook in België komt die aanhoudende trend in een stroomversnelling. Uit een onderzoek door iVOX, in opdracht van GIGHOUSE, blijkt dat meer dan de helft van de Belgische bedrijven regelmatig een freelancer inschakelt om hun team tijdelijk te versterken.
Freelancers brengen niet alleen de gewenste expertise binnen in een bedrijf, maar zijn ook nog eens erg flexibel. 75% van de bedrijven die met freelancers werken, doen dit voor het IT-departement. In deze sector wordt ook het meest regelmatig met freelancers gewerkt. In 3 op de 10 gevallen is dat meer dan wekelijks.Daarnaast zijn communicatie en marketing, HR en boekhouding de belangrijkste departementen waarvoor freelancers worden ingeschakeld.
Grotere bedrijven zijn sneller geneigd om voor freelancers te kiezen dan kmo’s en zoeken vooral freelancers met een IT-, R&D en managementprofiel. Voor kleine bedrijven is dat eerder voor de boekhouding en om bij te springen met de verkoop.
In het algemeen lijken freelancers tevreden over hun professionele loopbaan, met een gemiddelde score van 7/10. De grootste pijnpunten zijn inkomensonzekerheid, de zoektocht naar klanten en onduidelijkheid over de prijs. Maar de vrijheid en flexibiliteit die ze genieten en de kans om bij te leren maken een carrière als freelancer naar eigen zeggen de moeite waard.
3. Welk bedrijf haalt deze robothond in huis?
Tegenwoordig kunnen virtuele assistenten al heel wat voor ons klaarspelen, zoals onze favoriete muziek opzetten of de verwarming een tikkeltje hoger zetten. Maar tegenwoordig kan je nu ook een robothond kopen die de deur voor je openhoudt of je een drankje brengt op bed.
Spot, de robotviervoeter van het bedrijf Boston Dynamics, ging afgelopen jaren al vaker viraal met zijn trucjes. Zo zagen we op YouTube hoe tien robothonden een vrachtwagen vooruit trokken. Boston Dynamics wil zo'n duizend exemplaren per jaar van de robotviervoeter produceren. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nu aanmelden om hun persoonlijke robothond te bestellen, maar die moeten wel door een selectieprocedure.
Spot wordt geleverd met speciale modules, zoals een robotarm en een 360-graden-zoomcamera. Als hij over langere afstanden moet werken, wordt hij voorzien van een speciale netwerkmodule. Ook kan de robot bijvoorbeeld 3D-modellen van ruimtes maken met een optionele scanner. Wat zo'n robothond nu precies kost, is niet geweten, hoeveel bedrijven er eentje krijgen evenmin.
4. Google bereikt mijlpaal met quantumcomputer
Volgens de Britse krant Financial Times heeft Google met zijn kwantumcomputer een eerste mijlpaal bereikt: welgeteld tweeduizend seconden was er nodig voor een berekening waar de krachtigste 'gewone' supercomputers daar tienduizend jaar over zouden doen. Het record werd gevestigd met een specialistisch taakje zonder praktisch nut, maar de gebeurtenis markeert een echte doorbraak.
Quantumcomputers kunnen op termijn de deur openen naar radicale nieuwe toepassingen. Ze zouden ooit alle versleuteling van onze huidige computergegevens kunnen kraken, en openen op papier de deur naar het ontwikkelen van medicijnen die volledig op het individu zijn toegespitst. In de praktijk moet de quantumcomputer zich echter nog bewijzen.
5. Smart speaker van Amazon herkent keukenartikelen
Dankzij een nieuwe update van de Echo Show-software kan Alexa, de slimme assistent van Amazon, sinds kort hulp bieden aan mensen met een visuele beperking. Dat doet de smart speaker door met behulp van de camera-functie bepaalde objecten, met name huishoudartikelen, te identificeren. Als je een item voor de Echo Show-camera houdt en vraagt 'Alexa, wat houd ik vast' of 'Alexa, wat is dit?', zal Alexa je door middel van geavanceerde technologieën vertellen wat het is.
Alexa kan de gebruiker ook aansturen met verbale en audio-aanwijzingen als het object verkeerd voor de camera wordt geplaatst. Naar schatting kampen 1,3 miljard mensen wereldwijd met een visuele beperking. Deze nieuwe update zal het leven van veel mensen met een visuele beperking dus een pak eenvoudiger maken.