Shaquille O'Neal (Photo: Wikimedia Commons)
Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
1. In deze Segway kan je rustig achterover leunen
Nee, deze futuristisch uitziende stoel is geen verloren geraakte prop uit een Star Trek-aflevering. Het is wél de nieuwe Segway S-Pod die de voorbije week op de CES beurs in Las Vegas werd onthuld. Deze rijdende zetel werkt volgens het principe van de klassieke Segway. Sturen doe je in dit geval niet door te leunen, maar wel met de joystick aan de rechterkant.
Net zoals de klassieke Segway blijft de S-Pod wel steeds rechtop staan en kan hij zelfs stilstaand op de eigen as draaien. Je kan aan een topsnelheid van net geen 40 km/u rondzoeven, wat best eng is als je bedenkt dat het ‘voertuig’ totaal geen veiligheidsuitrusting heeft.
Voor wie zich alvast graag een Bond villain wil wanen door zich te verplaatsen in deze stoel, is er goed nieuws. Segway hoopt de S-Pod ten laatste begin 2021 op de markt te brengen.
2. Toyota gaat stad van de toekomst bouwen in Japan
Als het van Toyota afhangt, is Japan binnenkort een stad rijker. Dat kondigde voorzitter Akio Toyoda aan op de Amerikaanse technologiebeurs CES. Aan de voet van Mount Fuji, in de buurt van Tokio, waar een oude Toyota-fabriek van 71 hectare groot staat, wil de autofabrikant nu een futuristisch stadje bouwen dat moet dienen als een levend laboratorium waar de technologie van morgen in een levensechte omgeving zal worden uitgetest.
De bouw van de 'stad van de toekomst' zou volgend jaar al van start gaan, onder supervisie van de Deense architect Bjarke Ingels die de plannen uittekende. Het project kreeg de naam 'Woven City', letterlijk vertaald 'De Geweven Stad' omdat alles en iedereen er via datanetwerken, camera's, sensoren en de architectuur met elkaar verbonden zal zijn.
“Het wordt een volledig gecontroleerde site waar onderzoekers, ingenieurs en wetenschappers de mogelijkheid hebben om technologie zoals zelfrijdende auto's, gedeelde mobiliteit, robotica, smart home-toepassingen en artificiële intelligentie te testen in een echte leefomgeving”, laat Akio Toyoda weten. Er zouden maximum 2.000 mensen, zowel onderzoekers als gewone burgers, kunnen wonen.
3. Electronicagigant Sony verrast met zelfrijdende wagen
Na de smartphones, tablets en andere slimme electronica, pakt electronicagigant Sony nu ook uit met hun eerste slimme wagen. De Vision-S is een elektrisch, zelfrijdend voertuig propvol slimme snufjes van Sony zelf, maar onder andere ook van Blackberry en Bosch.
Zo is de buitenkant bijvoorbeeld voorzien van zo’n 33 sensoren en camera’s om de omgeving perfect in de gaten te houden. Sensoren binnenin de wagen weten dan weer wie of wat zich in je auto bevindt, en hoe ze bewegen. Bovendien kan je tijdens de rit genieten van een 360 graden audio-beleving, die je dan ook nog eens met gebaren in de lucht kunt bedienen.
Voor wie bij het lezen van deze beschrijving al meteen zijn exemplaar wil reserveren: volgens CEO Yoshida is het onwaarschijnlijk dat de Vision-S binnenkort van de band zal rollen. Het gaat enkel om een prototype waarmee Sony zijn visie wil bijdragen rond de toekomst van mobiliteit.
4. Smartphonegebruik heeft negatieve invloed op examenresultaten van Vlaamse studenten
Wie al eens graag klaagt over hoe de jeugd té verhangen is aan de smartphone, krijgt er vanaf vandaag een argument bij: studieresultaten lijden onder overmatig smartphonegebruik. Dat blijkt uit een ondervraging van zo’n 1.600 studenten uit elf studieprogramma’s verspreid over twee Vlaamse universiteiten. Wie zijn smartphonegebruik bewust beperkt, slaagt voor 69.8 procent van de examens. Wie dat niet doet en vaak op de smartphone bezig is, slaagt voor slechts 61.3 procent van de examens.
Deze slechte resultaten kunnen te wijten zijn aan het checken van de smartphone tijdens het studeren (3 à 4 keer per uur) en tijdens de les (5 a 6 keer per uur). Smartphonegebruik hangt bovendien samen met een verlies in slaapkwaliteit, aldus UGent professor Stijn Baert. En van dat laatste werd al vaker bewezen dat het een directe invloed heeft op de studieresultaten.
Tip voor alle blokkende studenten dus: leg je smartphone opzij, zorg dat je voldoende slaapt en verhoog zo je slaagkansen!
5. Gewezen topbasketballer Shaquille O'Neal bezoekt Belgische imec-stand in Las Vegas
Het Leuvense onderzoekscentrum imec mocht op zijn stand op CES 2020 in Las Vegas hoog bezoek verwelkomen. Letterlijk en figuurlijk, want niemand minder dan Shaquille O’Neal, één van de beste basketbalspelers aller tijden, kwam langs. De voormalige NBA-vedette - onder de fans ook wel bekend als Shaq Attack - testte er meteen hun nieuwste technologische snufje uit: de ‘Chill Band’.
Deze wearable helpt om je stress te managen en preventieve stappen te zetten voor je gezondheid. De Chill Band kan als een 'life coach' dienen, die de gebruiker helpt een gezondere levensstijl aan te nemen, stress te vermijden en zo bijvoorbeeld burn-outs op het werk kan voorkomen. Het gadget is momenteel nog in ontwikkeling en wordt getest in het OnePlanet Research Center.