Je weet dat je techniekstress hebt wanneer je gsm haast weggooit als hij gaat rinkelen of je de neiging hebt om te gaan schreeuwen bij de zoveelste pushnotificatie. Tegenwoordig is iedereen 24 uur per dag bereikbaar en dat eist zijn tol. 5 Manieren om beter om te gaan met techno stress:

Welkom in het tijdperk van de technologie. Een tijdperk waar computers en
gadgets voor meer vrije tijd zouden moeten zorgen maar waar ze ons steeds meer
gaan beheersen.

De Blackberry kreeg al snel de bijnaam 'crack-berry'. Deze benaming werd het eerst gebruikt door de L.A. Times verslaggever, Joe Robinson, auteur van 'work to live'. Hij vond dat je even verslaafd kan raken aan een Blackberry dan dat een drugsverslaafde verslaafd kan zijn aan crack. Kort na het verschijnen van de eerste Blackberry doken de verslavings-symptomen al snel op: mensen begonnen constant te friemelen met het toestel, ze keken constant hun mails na of pleegden telefoontjes aan de lopende band.

Sommige bedrijfsmensen gaan op vakantie en nemen 'hun kantoor' mee. Vind je het gek dat ze een burn-out krijgen? Zelf vind ik dat technologie niet meer weg te denken is uit ons leven. Ik pleit dan ook niet tegen deze gadgets, maar wel in het slimmer gebruik ervan. Dankzij onze smartphones en tablets kunnen we immers veel meer werk verzetten op minder tijd. Wat fantastisch is. Maar hoe hou je het gebruik van je tablet & smartphone onder controle - en word je er niet door gecontroleerd?

Stress

Hoe doen we dat? Hoe je een aantal simpele regels:

Probeer dit:
Neem een blaadje papier en schrijf snel je grootste tijdsverspillers op. Misschien is dat je e-mails beantwoorden, Facebook checken, telefoontjes beantwoorden, de tijd die het kost om een rapport te printen... De lijst is eindeloos.

Probeer vervolgens de volgende regels om eenvoud in je leven te introduceren.

1) Maak een tijdschema. Beperk het aantal mensen dat jou kan bereiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bereikbaar bent op je werk per telefoon, fax en e-mail van 8:00 tot 18:00 elke dag op maandag tot en met vrijdag. 's Nachts en in het weekend beantwoord je enkel je telefoon voor noodgevallen.

Voordat Arnold Schwarzenneger gouverneur van Californië werd besloten hij en Maria Shriver enkel tussen 16 en 19u hun antwoordapparaat in te schakelen zodat ze thuis wat tijd hadden voor hun familie. Misschien is dit anders nu hij gouverneur is, maar je snapt het idee.

2) Beperk je e-mailtijd. Beperk het aantal keer dat je naar je e-mail kijkt. Kies bijvoorbeeld 's ochtends vroeg,
net na je lunchpauze en de namiddag om te kijken of er nieuwe mail is. Denk aan je brievenbus - daar ga je toch ook niet 20 keer per dag kijken?

3) Beperk je internettijd. Stel een limiet voor jezelf voordat je begint met surfen. Je zoekt één ding op en voor
je het weet ben je naar vijf pagina's gelinkt en heb je twee uur verspild.

4) Huur professionals in. Als jij niet technisch aangelegd bent en je computer crasht op het moment dat je net
een rapport moet inleveren loont het misschien de moeite om een expert in te huren om je probleem te verhelpen. Soms zijn ze hun gewicht in goud waard. Zo verspil je geen uren met het uitzoeken van een probleem.

5) Neem een technologie pauze. De meeste van ons gebruiken meerdere digitale apparaten in ons bedrijf en we hebben af en toe een pauze nodig. Neem 10 minuten pauze als de druk je teveel wordt. Sta op, doe wat rekoefeningen, verlaat het kantoor en ga naar buiten. Laat je mobieltje binnen of sla een kort praatje met je collega’s.

Voordat ik deze regels in acht nam verspilde ik mijn tijd met het 20 keer per dag checken van mijn e-mail (ja ik was verslaafd), surfte ik teveel op het internet en probeerde ik alle technische handelingen zelf uit te voren. Over frustraties gesproken.

Als je deze tips volgt zal je minder een slaaf van de techniek zijn. En het voordeel? Je hebt meer tijd om te focussen wat echt belangrijk is en je bent in staat om écht op vakantie te gaan.