Hogeschool UCLL en LSU (Limburg Startup) onderzochten de toekomstperspectieven bij innovatieve groeibedrijven die gevestigd zijn in een incubator of op een campus. Hieruit blijkt dat Limburgse start- en scale-ups de komende drie jaar hun aantal werknemers plannen te verdubbelen. Waar het aantal gemiddelde werknemers vandaag op 5 staat, verwacht men zich binnen drie jaar aan een gemiddelde van 12.
Maar wat vooral opvalt, is dat deze toekomstige werknemers niet alleen het vak goed moeten beheersen, maar ook over de nodige soft skills moeten beschikken. Opmerkelijk is dat in een techomgeving 65% van de bedrijven bij het aanwerven meer belang hecht aan sociale, strategische en communicatieve vaardigheden, dan aan ervaring of kennis van het vak.
Groei door uitbreiding
Bij 86% van de start- en scale-ups zit de groei in uitbreiding van de bestaande activiteiten en niet in overnames of fusies. Op de vraag of er beperkingen zijn in hun groeitraject, antwoordt één op drie bedrijven dat dat niet het geval is. Wel opmerkelijk: bijna de helft van de ondernemers heeft kopzorgen over het gebrek aan kapitaal en aan nieuwe talenten. Dat de war for talent volop woedt, merken ook de bedrijven in de incubatoren en op de campussen. Acties die opgezet worden om de juiste kandidaat te vinden, situeren zich vooral in het online en offline bekend maken van de vacatures (77%). Zo'n 41% zet zichzelf te kijk op jobbeurzen en slechts 35% gebruikt de VDAB als platform om werknemers aan te trekken.
Bijna de helft van de ondernemers heeft kopzorgen over het gebrek aan nieuwe talenten
“Ondernemers gaan nu vooral op zoek via hun eigen netwerk en tools, en blijven binnen de Belgische grenzen. Slechts drie op tien bedrijven durft al eens Euregionaal op zoek te gaan naar de juiste werkkrachten. En dat terwijl Limburg ideaal gelegen is om talent van Nederland of Duitsland aan te trekken,” stelt Marc Beenders, community manager LSU. “Hier zit nog heel wat groeipotentieel in. Door onze bedrijven goed te begeleiden in het Euregionaal proces kunnen we bruggen slaan en hen helpen om de juiste mensen aan te trekken. We zullen hiervoor dan ook concrete initiatieven op poten zetten.”
Van allrounder tot expert
Om het team uit te breiden, is de zoektocht naar het juiste profiel binnen de ontwikkelingsfase van het bedrijf cruciaal. Opvallend is dat 65% van de bedrijfsleiders soft skills belangrijker vindt dan pure vakkennis.
Nieuwe, jonge werknemers moeten multi-inzetbaar zijn
Communicatieve vaardigheden en creativiteit worden vooral in de IT-wereld als erg belangrijk genoteerd. Marc Vandewalle, algemeen directeur, hogeschool UCLL: “De tijd dat het juiste diploma of goede kwalificaties voldoende waren om meteen aan de slag te kunnen, is voorbij. Werkgevers verwachten multi-inzetbaarheid van nieuwe, jonge werknemers. En die ontwikkeling van de soft skills start al in het onderwijs."
Wie zelf aan de slag wil bij een Limburgse start-up, kan terecht op hun jobbeurs. Meer info: www.limburgstartup.be/jobbeurs/