De Belgische accelerator Start it @KBC wilt start-ups in govtech vanuit de hele wereld naar België halen. De concentratie van internationale instellingen maakt volgens hen van ons land de ideale omgeving om dat soort start-ups te laten groeien. “Wat Londen is voor fintech, Boston voor medtech en Israël voor hardware, kan België worden voor govtech.” De Belgische federale overheid is alvast enthousiast.
Veel opportuniteiten in België
Govtech is een relatief jonge discipline, maar in de Verenigde Staten gooien govtech start-ups als OpenGov en Quorum wel al hoge ogen. Ze transformeren overheden, en loodsen hen het digitale tijdperk in. In Europa is govtech nog grotendeels braakliggend terrein, maar Lode Uytterschaut, founder en CEO van Start it @KBC, is ervan overtuigd dat er een grote markt is voor start-ups die zich op het domein van de overheid wagen.
“De razendsnelle technologische vooruitgang stelt ook overheden, zowel lokaal als nationaal en internationaal, voor gigantische uitdagingen", duidt Uytterschaut. "Maar hun omvang en hun structuur staat innovatie soms in de weg, terwijl ze toch moeten inspelen op de evolutie die de samenleving rondom hen ondergaat. Start-ups kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de overheid. Denk hier in eigen land maar aan Citizenlab, een start-up uit een van de allereerste Start it @KBC-lichtingen, dat ondertussen al tientallen steden en gemeenten helpt om via digitale kanalen de betrokkenheid van hun burgers te vergroten.”
Start it @KBC wil van België het walhalla voor govtech maken. “Londen staat wereldwijd bekend voor fintech en mediatech, Israël voor hardware, Boston voor medtech. België heeft alles in huis om dé place to be te worden voor govtech”, weet Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC. “De markt voor govtech start-ups is meestal beperkt tot de nationale en lokale overheden. In België is hun markt veel groter: wij zijn ook nog eens de thuishaven van de meerderheid van de Europese instellingen en van de NAVO. België heeft bovendien niet één, maar zés regeringen. De govtech start-ups zien het aantal opportuniteiten in België dus fors toenemen (lacht).”
"Overheid kan niet alles zelf doen"
Federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo ziet de innovatieve govtech start-ups alvast graag komen: “Als overheid kunnen en willen we niet alles zelf doen. Het is niet meer dan logisch dat we een beroep doen op start-ups voor hun ideeën en hun creativiteit om de digitale transformatie van de overheid te ondersteunen. Zo werken we sinds begin dit jaar samen met Itsme® zodat mensen mobiel kunnen inloggen op online toepassingen van de overheid. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om samen te werken. Ik ben dan ook bijzonder blij met het initiatief van Start it @KBC om innovatieve govtech start-ups en overheden samen te brengen.”
Om govtech start-ups warm te maken voor België lanceert Start it @KBC een internationale oproep. Die zal onder andere verspreid worden via GAN, het Global Accelerator Network, ’s werelds grootste netwerk van acceleratoren waar Start it @KBC deel van uitmaakt. “Ondertussen werken we hard aan een aantrekkelijk aanbod voor de govtech start-ups, en aan een omgeving waarin ze maximale groeikansen krijgen”, vertelt Anna Thomlinson.
"We voeren momenteel volop gesprekken met mensen die actief zijn in en rond de overheid, en deuren kunnen openen voor de govtech start-ups. Bij govtech komen immers ook een aantal heel specifieke uitdagingen kijken, start-ups moeten bijvoorbeeld manoeuvreren binnen heel erg grote organisaties en ze moeten omgaan met uitzonderlijk lange procedures. Ook daar willen we hen maximaal bij ondersteunen”, besluit Thomlinson.