Het team achter Mealhero, een van de geselecteerde start-ups
Imec, de Belgische onderzoeks- en innovatiehub, kondigt aan dat zes nieuwe start-ups in het tweede kwartaal van 2017 geselecteerd werden voor het imec.istart acceleratorprogramma. Naast een initiële investering van 50.000 euro, kunnen de start-ups de komende 6 tot 18 maanden ook gebruik maken van allerhande ondersteunende faciliteiten, zoals professionele coaching, workshops en begeleiding.
“Het imec.istart portfolio richt zich op tech start-ups uit verschillende sectoren. Ook deze lichting start-ups is actief in heel uiteenlopende marktsegmenten, van de gaming industrie tot de medische wereld tot kooktechnologie,” zegt Sven De Cleyn, imec.istart program manager. “We stellen vast dat alsmaar meer kandidaten niet alleen software, maar ook hun eigen hardware aanbieden, van slimme keukentoestellen tot EEG-headsets. Het lijkt er dus op dat sinds de merger met het vroegere iMinds, nieuwe kandidaten de link tussen het imec.istart programma en imec’s uitgebreide expertise met microchiptechnologie beginnen te leggen.” Dit zijn de zes start-ups die binnenkort ondersteuning krijgen:
1. Cybernetic Walrus (Antwerpen): nostalgisch racen in de toekomst
Met Cybernetic Walrus duikt imec.istart voor het eerst de wereld van entertainment en gaming in. Deze start-up wil Vlaanderen op de kaart zetten in de gaming industrie met Antigraviator, een nieuwe futuristische racing game. Ze willen daarbij inspelen op de nostalgie naar bekende anti-gravity racing games uit vorige decennia (zoals Wipeout en F-Zero), maar met realistischere graphics en nieuwe functionaliteiten. In tegenstelling tot de meeste concurrenten, linken ze hun spel niet aan één van de grote game release platformen (X-Box, Playstation, Steam), maar willen ze compatibel zijn met meerdere platformen. Het spel is nog in volle ontwikkeling, maar de reeds gelanceerde demo’s werden internationaal vol lof onthaald. Eerder kregen ze ook al subsidies van het Vlaams Audiovisueel Fonds.
2. Epihunter (Hasselt): betere opvolging van kinderen met epilepsie
Epilepsie treft meer dan 6 miljoen mensen in Europa. Als vader van een zoon met epilepsie, weet founder Tim Buckinx welke problemen kinderen met epilepsie in het dagelijkse leven ervaren. Niet alle vormen van epilepsie gaan gepaard met schokken. Vaak kan een epilepsie-aanval voor de omgeving zelfs ongemerkt voorbijgaan. Epihunter werkt aan de ontwikkeling van een applicatie die aan de omgeving signaleert wanneer een aanval plaatsvindt. Zo kan de omgeving beter inspelen op de individuele noden van kinderen met epilepsie. Maar ook wordt objectieve data beschikbaar gemaakt voor ouder en neuroloog. Epihunter richt zich in de eerste plaats tot leerlingen in de lagere en middelbare school.
3. LucidWeb (Brussel): virtual reality voor iedereen
Doordat de meeste mensen geen VR-bril hebben, raakt virtual reality maar moeizaam ingeburgerd. Om virtual reality te democratiseren, wil LucidWeb Pro mensen bereiken waar ze zijn: op hun smartphone. Op die manier kan VR-content een veel grotere doelgroep bereiken. LucidWeb richt zich niet enkel op mediabedrijven, maar ook op industriële bedrijven die VR-content willen aanbieden aan hun werknemers of klanten. Op dit moment is er al een werkend prototype van LucidWeb beschikbaar, waarmee VRT al twee unieke 360° producties beschikbaar heeft gesteld via je smartphone en de VR cardboard viewer.
4. Mealhero (Gent): slimme kooktechnologie met maaltijdbox-service
Wie weinig tijd heeft om te koken, is vaak aangewezen op ongezonde afhaalmaaltijden of fastfood. Mealhero wil hier verandering in brengen door een innovatief alternatief te bieden waarbij mensen, de mealheroes, een gezonde en smaakvolle maaltijd thuis verkrijgen met minimale moeite. De foodtech start-up brengt een alles-in-één oplossing: een slimme stomer, aan huis geleverde vriesverse ingrediënten en een handige app vol inspiratie. Het enige dat je nog zelf moet doen, is de ingrediënten laten scannen door de stomer. Daardoor weet het apparaat perfect hoe de maaltijd bereid moet worden. Als het eten klaar is, krijg je via je smartphone bericht. Vanaf 4 november wordt de slimme kooktechnologie aangeboden via Kickstarter.
5. OnlineWerkrooster (Balen)
OnlineWerkrooster is een tool die personeelsplanning en payrolling synchroniseert me je sociale secretariaat. De applicatie biedt veel flexibiliteit, ideaal voor sectoren die vaak last-minute wijzigingen moeten doorvoeren, zoals de horeca. Doordat het platform de administratie automatiseert, wordt kostbare tijd uitgespaard. OnlineWerkrooster bevat ook online verlofbeheer, een tikklok en kan volledig automatisch dimona-aangiftes doen. De tool houdt bij het plannen rekening met de lokale wetgeving en de beschikbaarheid van personeel. Met de hulp van imec.istart willen ze hun klantenbestand in België verder uitbreiden en hun automatisatie verder uitwerken. Op termijn heeft het team ook internationale ambities.
6. Bingli (Antwerpen): een digitaal en slim medisch interview
Bingli helpt patiënten om hun bezoek aan de huisarts voor te bereiden. Vooraleer een arts een diagnose kan stellen, heeft hij/zij betrouwbare en accurate informatie nodig over de medische voorgeschiedenis van de patïent en de symptomen. Via de Bingli-app kunnen patiënten deze informatie al op voorhand doorgeven op basis van een digitaal en slim medisch interview. Dankzij Bingli wint de arts tijd waardoor hij samen met de patiënt dieper kan ingaan op de diagnose en de eventuele behandeling. De Bingli-app zal als licentie aan dokterspraktijken aangeboden worden. Zij kunnen de app dan gratis ter beschikking stellen van hun patiënten.
“Ook vandaag staat er een imec.istart call open. Geïnteresseerde starters kunnen tot 1 oktober 2017 hun dossier insturen,” vertelt De Cleyn nog. “Het is dus nog niet te laat om een aanvraag in te dienen.”