Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Cynthia Ghysels, één van de weinige officieel erkende life planners die er in België zijn. Zij maakt Life Planning praktisch en concreet toepasbaar voor ondernemers, topsporters, bedrijven en hun leiders, die op zoek zijn naar persoonlijke groei en zakelijke effectiviteit.
Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?
“Ik ben fan van de zin ‘hoe meer je onspant, hoe krachtiger je bent’ en dat pas ik voor mezelf letterlijk toe. In mijn agenda is er veel ruimte voor rust, beweging, meditatie en niks doen. Bijna elke dag. Een bewuste keuze, het is zoals ik mijn leven graag leid. Deze way of life fit geweldig met mijn business. Ik wil niet alleen inspireren maar ook iets veranderen bij mijn klanten en daar heb je vitaliteit voor nodig. Mijn ideale week zorgt ervoor dat ik dat kan waarmaken, ik ben er ook heel toegewijd aan.”
Ik wil niet alleen inspireren maar ook iets veranderen bij mijn klanten en daar heb je vitaliteit voor nodig
“Wandelen, zwemmen, yoga en lichte krachtoefeningen ontspannen mij. Het plezierige is dat ik dat allemaal overdag doe, wat het voor mij nog krachtiger maakt. Recent ben ik gestart met het beoefenen van qi gong. Het verwondert mij hoe je energie daarbij instant gaat stromen. Van ‘stoere’ kracht naar zachte kracht, het werkt voor mij. En toch valt mij iets op: buiten zijn in de natuur geeft mij de grootste boost.”
Waaraan geef je graag geld uit?
“Waar ik geld aan geef, is de laatste tien jaar veranderd. Dat is vooral te danken aan mijn verdieping in de ‘Seven Stages of Money Maturity’ en het gedachtegoed 'Life Planning' van George Kinder. Het betekende dat ik bewust werd van mijn onbewuste overtuigingen over geld én van wat voor mij in mijn leven echt belangrijk is. Het zal je niet verwonderen dat ik graag geld uitgeef aan alles wat bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”
“Ik koop niet alleen graag boeken. Ik hou ervan om te investeren in goeie opleidingen, liefst in het buitenland, en als het kan ook graag op een inspirerende locatie. Ik ben graag onderweg voor ontwikkeling en vind het ontzettend fijn om te leren van anderen. Of het nu om een coach gaat, een personal trainer of een dansleraar: de passie en kennis die deze mensen delen, is goud waard. En dat mag wat kosten.”
Voor mij geen overvolle kasten en een teveel aan spullen. Dat geeft enorm veel rust. Ooit was het anders
“Verder ben ik niet gevoelig aan modes en trends. Ik kan de uitnodigende etalages makkelijk aan mij laten voorbijgaan. Als ik iets koop, mag het van kwaliteit zijn en iets kosten. Ik koop bewust weinig. Voor mij geen overvolle kasten en een teveel aan spullen. Dat geeft enorm veel rust. Ooit was het anders. Als prille dertiger kon ik geen interieur-, bloemen- of kringloopwinkel passeren of ik moest er binnengaan en iets kopen.”
Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?
“Ik denk dan meteen aan ‘Rust in uitvoering’ van Alex Soojung-Kim Pang. Het boek is van 2016 maar o zo actueel. In mijn praktijk zie ik dat veel ondernemers rust niet serieus nemen. Wat als rust wordt gezien - scrollen op sociale media, leeglopen voor de televisie, drukke vakanties - is meestal geen echte rust. Het boek verandert je visie op wat rust is en het effect ervan op je leven en je creativiteit als je actief rust. Het is een aanmoediging om rust als een bewust onderdeel in je agenda op te nemen. Zelfs mensen als Darwin, Hemingway, Picasso hadden zo hun rust-rituelen. Je vindt ze in het boek beschreven. Het zijn mooie voorbeelden van hoe je voor jezelf rust in uitvoering kan brengen.”
Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?
“Ik heb niet meteen een naam voor ogen. Of een beloftevol iemand zal doorbreken, is niet altijd te voorspellen. ‘De bloemen worden gegeven aan de eindmeet’ zeg ik vaak al lachend. Iets wat ik overgehouden heb aan mijn sportverhaal. Als jonge atleet was ik niet beloftevol en zag ik vele andere beloftevolle jongeren. Deze jongeren waren in tegenstelling tot minder beloftevolle jongeren meer in de aandacht van de trainer of de club. Er werd van hen veel verwacht. Ik had geluk dat mijn vader in mij geloofde en mij stimuleerde alsof ik het ook in mijn had. Nu ja, dat is waarheid geworden. Jaren later werd ik Belgisch Kampioen in het kogesltoten en bereikte ik wat sommige van de beloftevolle jongeren ook bereikten: de top.”
“Zo kijk ik vandaag ook naar start-ups en andere zaken. Beloftevol starten is één ding. Evolueren, doorgaan, in iets geloven en de meet bereiken is iets anders. Misschien doe ik hier wel een oproep om ook aandacht te hebben voor al wie misschien niet zo beloftevol lijkt bij aanvang maar door passie, durf en doorzettingsvermogen uiteindelijk wel de eindmeet zal halen.”
Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?
“Het moment dat ik werd gebeld met de vraag of ik als gelukscoach naar voor wilde komen op het platform www.gelukkigebelgen.be. Mijn geluk kon niet op. Ik hoefde daar ook niet over na te denken. Dit was zo op mijn lijf geschreven. Ik mocht verder bouwen op de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek, dat Professor Annemans en levensverzekeraar NN samen voeren, door regelmatig concrete tips te brengen die Belgen helpen om hun geluk in eigen handen te nemen.
“En hoe! Ik mocht samenwerken met een fantastisch team van professionals om datgene waar ik zo van overtuigd ben over te brengen naar een groter publiek. Ik werd zichtbaar in de media: video’s, interviews op radio, televisie en in kranten. Voor mij een bekroning. Ik had nooit vooraf kunnen denken dat mijn life planning werk na 3 jaar dat zou teweegbrengen.”