Met een blik op 2025 roept Geert Noels, econoom en auteur, op tot verandering. Geen vastgeroeste systemen of complexe structuren, maar een verfrissende aanpak om het in 2025 beter aan te pakken. In een inspirerend gesprek deelt hij drie krachtige ideeën die zowel voor overheden, bedrijven als individuen het verschil kunnen maken. Het gaat niet alleen om dromen, maar om denken in oplossingen – met eenvoud en menselijkheid als kern.
1. First Principle Thinking: terug naar de essentie
“De zaken complex maken is de vijand van vooruitgang,” stelt Geert Noels. Neem België bijvoorbeeld, met zijn talloze partijen, culturen en belangen, is ons land een schoolvoorbeeld van complexiteit. Het formatieproces na de verkiezingen is vaak een eindeloze puzzel zonder duidelijke kern.
Het idee van First Principle Thinking – denken vanuit de basisprincipes – biedt volgens Noels een oplossing. Deze aanpak, geïnspireerd door Aristoteles en waar Ray Dalio een boek over schreef, en populair gemaakt door ondernemers zoals Elon Musk, vraagt om het ontleden van problemen tot hun kern. Zo kunnen onnodige beperkingen en complexe structuren worden weggefilterd.
Een concreet voorbeeld? Noels wijst naar de auto-industrie. “BMW reduceerde onlangs het aantal bouten in een model van 6.000 naar 300. Waarom? Omdat iemand de vraag stelde: ‘Moet het écht zo complex?’” Door oa gebruik van modulaire voertuigplatformen konden bepaalde onderdelen in elkaar worden geperst. Wat resulteerde in lichtere, duurzamere auto's met verbeterde prestaties en brandstofefficiëntie, terwijl kortere montagetijden de productie efficiënter en milieuvriendelijker maken.
Hetzelfde geldt voor België: een fundament van eenvoudige en duidelijke principes kan veel bestuurlijke inefficiëntie wegnemen. "We zouden een voorbeeld moeten nemen aan Zwitserland, waar een ‘gouden regel’ zorgt voor snelle regeringsvorming," zegt hij.
2. Denken in meerdere scenario’s: wees voorbereid op het onverwachte
Bedrijven en overheden focussen vaak op één plan, één toekomstbeeld. Maar wat als dat scenario niet uitkomt? “Een van de grootste fouten die ik zie, is het blind vertrouwen in één enkel plan,” waarschuwt Noels. Hij pleit voor scenario-denken, een mentale oefening waarbij zowel het slechtste als het beste scenario wordt overwogen.
“Stel jezelf de vraag: welk scenario zou ik niet overleven? En wat zou het meest gewenste of positieve scenario kunnen zijn?” Dit soort denken is niet alleen strategisch, maar biedt ook veerkracht. Een voorbeeld hiervan is de energietransitie in de automobielsector. De bedrijven die meerdere scenario’s uitwerkten – zoals een langzamere transitie of hybride technologieën – blijken vandaag veel flexibeler en succesvoller.
Voor KMO’s lijkt dit misschien een complexe opgave, maar Noels stelt gerust: “Scenario-denken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zelfs een eenvoudige mentale oefening kan helpen om verrassingen te vermijden en kansen te benutten.”
3. Doorbreek de leeftijdsbarrière
In België wordt talent vaak verspild door vastgeroeste ideeën over leeftijd. Jongeren worden als onervaren bestempeld, ouderen als niet meer mee met de technologie. Noels noemt het ronduit absurd: “Waarom zouden we Kevin De Bruyne niet laten spelen vanwege zijn leeftijd? Talent en ervaring moeten centraal staan, niet het geboortejaar.”
Hij wijst ook op de verplichting tot pensioen. “In een tijd waarin je op de 16 mag stemmen, is het toch bizar dat je verplicht op pensioen moet? Laat mensen zelf kiezen. Veel oudere werknemers willen helemaal niet stoppen – en dat is ook nog eens beter voor de economie.” Het loslaten van dit ‘pensioendogma’ zou niet alleen de arbeidsparticipatie verhogen, maar ook bijdragen aan het welzijn van ouderen.
Een oproep tot actie
Noels sluit af met een inspirerende boodschap: “2025 kan een jaar van vooruitgang worden, als we durven loslaten wat niet meer werkt. Simpliciteit, veerkracht en het doorbreken van clichés kunnen ons helpen een betere toekomst te bouwen.”
Zijn woorden resoneren diep: durf groot te dromen, maar blijf denken in de kern. Durf te plannen, maar wees voorbereid op het onverwachte. En bovenal, zie mensen voor hun potentieel – ongeacht hun leeftijd.